Cristina Dinu trece botezul focului, este în turul 2 la Bucharest Open. Monica a învins și ea

Valentin Lupu | 8 iulie 2014

La prima apariţie pe tabloul principal al unui turneu WTA, Cristina Dinu (21 de ani, numărul 228 mondial) realizează saltul de care avea atâta nevoie, printr-un 6-3, 6-0 convingător cu Nadiia Kichenok, din Ucraina.

La prima apariţie pe tabloul principal al unui turneu WTA, Cristina Dinu (21 de ani, numărul 228 mondial) realizează saltul de care avea atâta nevoie, printr-un 6-3, 6-0 convingător cu Nadiia Kichenok, din Ucraina.

Pentru cine nu a avut contact cu turneele din anticamera WTA, ITF Pro Tour, echivalentul Futures-urilor şi Challenger-urilor din ATP, Cristina nu reprezintă un nume cunoscut. 12 titluri în competiţii cu premii totale de 10.000 $ şi alte două de 25.000 $ la 21 de ani poate părea mult sau puţin, depinde din ce perspectivă priveşti. Când reperul îl constituie fetele din avangarda Top 100 şi de trei ani te zbaţi cu precădere dincolo de Top 200 (cel mai sus ai urcat pe 179), categoric nu te bucuri de prea multă atenţie. Dar nu înseamnă automat că n-ai merita-o. Uneori, un wild-card primit când încă nu e prea târziu, venit după ce o jumătate de sezon ai stat pe tuşă din cauza unei fracturi la gleznă, poate însemna gura de oxigen a carierei.

Multe dintre jucătoarele categoriei pândesc ani în şir scânteia care nu mai vine. Pentru Dinu, ocazia apariţiei pe centralul de la Arenele BNR, pe tabloul principal al primului turneu WTA organizat vreodată în România, cântăreşte enorm. “Mă bucur că am profitat de această şansă. Normal, îmi doresc mai mult de-acum încolo”. Mai încercase marea cu degetul anul trecut, în calificările de la US Open şi Marrakech, de fiecare dată fără succes (în Maroc a trecut un tur), iar condiţia cu care s-a prezentat la întâlnirea cu tenisul mare a fost să lase în urmă ce n-a mers şi să pornească hotărâtă pe un nou drum. Pentru că atunci când posezi arme ca ale Cristinei – un serviciu puternic şi o dreaptă năpraznică – şi ţi-ai construit totul în jurul unui stil exploziv, la risc, “să termin punctul cât mai repede”, a lovi cu convingere e esenţa. În primul tur, abordarea a funcţionat de minune pentru eleva antrenorului Gabriel Moraru, a cărei unică sincopă a venit pe fondul relaxării ulterioare unui prim set câştigat la 0. S-a regrupat rapid, după cedarea serviciului în startul setului secund. “Mi-am zis că pot să revin. Să fiu puţin mai atentă, că am greşit eu la început, acolo, mi-a tremurat un pic mâna. Simţeam că sunt peste ea”. În 56 de minute, e drept, şi cu concursul ucraineencei, care a împrăştiat excesiv de multe mingi.

Ce ne-a spus Cristina după meci despre:

primii paşi în tenis

Am început de mică, de la şase ani, la Tenis Club 2000, fiind aproape de casă. Cu Paul Bozdog. Apoi m-am mai antrenat cu Dan Niţă, iar acum doi ani am trecut la Centrul Naţional. De un an, Gabriel Moraru e tehnicianul meu.

cum a trăit debutul pe tabloul principal al unui turneu WTA

Am avut ceva emoţii, s-a şi văzut. Dar, mă bucur foarte mult că am reuşit să câştig. Chiar e important pentru mine şi îmi dă încredere pentru viitor.

cum se autodescrie

Îmi place să lupt pentru fiecare minge. De multe ori sunt emotivă pe teren, mai ales câteodată când conduc. Important e să-mi revin. Îmi place să dau în minge. Dacă aş putea să termin mereu punctul din două lovituri, ce bine ar fi! Dar pe zgură nu e chiar aşa. Asta mi-a plăcut de mică, să lovesc mingea.

lunile de absenţă şi revenirea pe teren

Eram foarte pregătită la începutul anului, dar a venit accidentarea. N-a fost uşor. Am avut o fractură incompletă la osul navicular, de la picior. Cinci săptămâni n-am călcat în el, am stat cu o atelă ghipsată. Am mers în cârje. Dar părinţii şi antrenorul au fost alături de mine. Nu e uşor să revii. De asta îmi dau seama cât de important e să fii sănătos. Cine nu trece prin aşa ceva, nu înţelege atât de bine. Uşor, uşor, o iau de la capăt. Treptat, voi fi în formă maximă.

prezenţele în echipa de Fed Cup

Am învăţat mult de acolo. Colegele de echipă sunt mai bine clasate şi a fost o experienţă foarte bună pentru mine.

perspectivele ce se ivesc după victorie

Rezultatul mă poate propulsa, evident. Dar iau fiecare meci, fiecare turneu în parte. Cel mai important este să fiu sănătoasă pentru a realiza ceea ce îmi doresc. Am luat nişte puncte (n.r. – 30), dar, oricum, săptămâna viitoare am de apărat ceva, aşa că e ca şi cum le-am pus la loc.

 

Și Monica Niculescu trece mai departe

Cealaltă româncă intrată în turneu încă de luni, mult mai experimentata Monica Niculescu, a trecut de partenera ei de dublu, Klara Koukalova, de asemenea cu un scor categoric, 6-3, 6-0. Experiența n-a ferit-o însă de emoții. Ca și Cristina Dinu, Monica a trăit intens apariția în fața publicului de acasă: “Am avut emoții foarte mari și poate că din exterior a părut un meci ușor, dar am luptat pentru fiecare minge. Îmi doream sa joc in fața publicului, să văd cum este să joci acasă. Publicul a fost alături de mine și sper să vină cat mai mulți spectatori miercuri”, a spus Monica. Ea așteaptă învingătoarea dintre Alize Lim și bulgăroaica Elitsa Kostova, și are o șansă bună la cel puțin sferturi. Monica e pe jumătatea superioară de tablou și le-ar putea întâlni, în teorie, pe Andreea Mitu în sferturi și pe Simona Halep în semifinale.

Simona Halep are altă adversară

Marea favorită a turneului, Simona Halep, nu va mai juca cu Kristina Mladenovic, așa cum știam de la tragerea la sorți. Jucătoarea franceză, finalistă la dublu la Wimbledon, a decis să se retragă din turneu, astfel că locul ei de pe tablou a fost luat de un lucky loser, olandeza Indy De Vroome. În vârstă de 18 ani, De Vroome pierduse în turul 3 din calificări cu Karatancheva (după ce, anterior, o eliminase pe Patricia Tig), dar acum are o șansă nesperată la o experiență grozavă pentru ea. Olandeza e pe 190 în lume și a mai apărut o singură dată pe tabloul principal al unui turneu WTA de anul acesta, la Miami, unde a pierdut în turul 1. A câștigat însă un challenger pe hard, în Mexic, chiar înainte de Miami.

Dublul Ducu/ Roşca, încă o premieră românească în WTA

Spre lăsarea întunericului, campioanele de la Roland Garros 2014 junioare, Ioana Ducu (18 ani) şi Ioana-Loredana Roşca (17 ani) au fost aproape să producă surpriza în faţa consacratelor Knapp şi Buyukakcay (2-6, 6-7/1).

Formula câştigătoare de la French Open-ul recent încheiat a beneficiat de un wild-card la Bucureşti. Niciodată, Ducu şi Roşca nu mai fuseseră în postura de a juca pe tabloul principal, fie el şi de dublu, al unei competiţii WTA. Iar aseară s-au descurcat mai mult decât onorabil. Au condus cu 4-0 şi 6-5 în setul al doilea, nelipsindu-le mult pentru a împinge meciul într-un super-tiebreak. La 1-1 la seturi, arbitrul de scaun ar fi fost obligat să întrerupă întâlnirea din cauza întunericului, în condiţiile în care terenul 2 de la Arenele BNR nu beneficiază de nocturnă.

Wild-card în calificări la simplu, wild-card pe tabloul principal de dublu. Ce înseamnă pentru voi acest prim contact cu turneele WTA?

Ioana-Loredana Roşca: E o experienţă nouă pentru noi. Pentru mine e încă ultimul an la junioare şi, să joci cu cele mari, care sunt în primele 300, contează foarte mult. E important pentru viitorul nostru, în trecerea către senioare.

Ioana Ducu: Data viitoare când vom juca într-un turneu mai mare decât cele pe care le jucăm acum la senioare, vom gestiona mai bine momentele importante. Vom şti ce ne aşteaptă.

Ce aţi simţit diferit, fiind vorba de un turneu de cu totul altă categorie?

Ioana Ducu: În primul set nu prea ne-am dat drumul la joc, că ne ia puţin timp, fiind primul astfel de meci, din păcate. În setul 2 am fost aproape. Experienţa lor şi-a spus cuvântul. Asta e… Învăţăm şi data viitoare va fi mult mai bine.

Ioana-Loredana Roşca: Poate şi ceva emoţii, fiind şi ele mai mari, locul pe care îl ocupă în clasamentul WTA. Mai ales Knapp. Eu am văzut-o jucând anul acesta la Roland Garros cu Irina (n.r. – Begu a fost partenera ei la Paris), în optimi şi ştiam că e o jucătoare bună. N-am vrut neapărat să câştigăm, ci să facem un meci bun, că e prima ocazie a unui turneu WTA în ţară. Mulţumim mai ales publicului, care ne-a susţinut tot meciul.

Ce a însemnat trofeul cucerit la Roland Garros junioare?

Ioana Ducu: Puţini jucători ajung să câştige un Grand Slam. Suntem mândre. Mi-a făcut mare plăcere că l-am împărţit cu Loredana.

Simona Halep, cum ştiţi, e în mare vogă. Şi ea campioană de junioare la Roland Garros. Cât curaj vă dă?


Ioana-Loredana Roşca: Bine, titlul ei a fost la simplu. Dar mie mi se pare că are aceeaşi valoare. Pentru că este unul de Grand Slam şi, cum a spus şi Ioana, nu-i este oricui la îndemână. Simona chiar merită tot ce a realizat. Îi dorim să ajungă numărul 1 şi să o urmăm şi noi într-o zi.

E un idol pentru voi?

Ioana Ducu: Pentru mine, da!

Ioana-Loredana Roşca: Simona e româncă, evident că ne place foarte mult. Dar, fiecare jucătoare are ceva aparte. Serena Williams, Azarenka… Mie îmi place foarte mult de Azarenka, e mai nebună puţin, aşa, pe teren. Bine, cel mai mult îmi place de Federer.

Programul de marți

Programul zilei a doua are iarăși în prim plan jucătoare românce. Alexandra Cadanțu începe programul pe Central, de la ora 15:00, iar Raluca Olaru îl continuă imediat după, printr-un meci cu Karin Knapp. După, urmează meciul de dublu al Irinei Begu, care face pereche la București cu Maria Irigoyen, alături de care a mai avut succes anul acesta. Cele două  le întâlnesc pe ucrainencele Kichenok. 

Meciul vedetă al serii o are în prim plan pe Andreea Mitu, care o întâlnește pe Katarzyna Piter, din Polonia. Pe terenul 2 joacă la dublu și Elena Bogdan cu Alexandra Cadanțu, în jurul orei 19:00.  Să sperăm că fetele noastre vor avea iar procentaj foarte bun.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi