Campionii săptămânii trecute și ce se joacă săptămâna aceasta. Primul 500 pentru Wawrinka, ochii pe Dubai și pe Rio

Adrian Țoca | 16 februarie 2015

O săptămână plină i-a văzut campioni pe Wawrinka, Nishikori, Cuevas, Petkovic și Hantuchova. Săptămâna aceasta ne mutăm în Dubai, Rio, Marseille și Delray Beach.

Ce a fost important săptămâna trecută

Wawrinka completează cercul

N-o să vă vină să credeți, vorba titlurilor care ne otrăvesc feed-urile, dar până ieri, Stan Wawrinka nu câștigase niciodată un turneu de 500. În fapt, situația cu trofeele la Stan e un pic bizară, în sensul bun. Între 2006 și 2013, omul nostru adunase doar patru titluri. În ultimele 14 luni a întrecut tot acel total, dar nu oricum, ci luând-o de sus în jos. A câștigat primul Slam al carierei, apoi primul Masters, pentru ca acum să bifeze căsuța și la categoria 500, cu unul dintre cele mai prestigioase turnee ale acestei grupe de turnee. La acestea se adaugă două titluri la Chennai pentru un total de nouă trofee, ceva mai apropiat de așteptările pe care le presupune talentul lui Stan.

Rotterdam a însemnat un pas important pentru Wawrinka, pentru că îi confirmă promisiunea făcută la începutul anului, una asemănătoare cu intențiile Simonei. Stan a spus că își dorește să mențină tot sezonul forma arătată anul trecut doar la câteva turnee, iar până acum semnele sunt promițătoare. Exceptând acel set decisiv de toată pomina cu Djokovic, elvețianul e neînvins în acest an, contabilizând 14 victorii și două trofee, ceea ce-l urcă pe locul 2 în Race. 

Iar decizia de a sări peste prima rundă de Cupa Davis (ceea ce înseamnă aproape sigur că se elimină „riscul” altor două runde suplimentare, pentru că Elveția nu ar mai juca, în cazul unei foarte probabile înfrângeri cu Belgia, decât barajul de supraviețuire) are avantajul de a-i goli programul lui Stan, ceea ce l-ar putea păstra mai concentrat și mai proaspăt la turneele mari. Implicit, și mai periculos, așa că s-ar putea să-l mai vedem pe Wawrinka în ipostaze precum cele din fotografia de la Rotterdam.

Ghinion pentru Berdych, însă. Cu tot revirimentul său, Berdych n-are prea multe de arătat, bifând a doua finală pierdută în 2015. Tomas, care era campion en-titre la Rotterdam, a repetat povestea de la Doha, din prima săptămână a anului, ajungând în finală după un parcurs impresionant, numai pentru a ceda când îi era lumea mai dragă. De altfel, e a șasea victorie consecutivă a lui Wawrinka asupra cehului. Rămâne un turneu bun pentru Tomas, în special cele două victorii expeditive cu Monfils (6-1, 6-4) și cu Simon (6-2, 6-1). 

Altfel, Rotterdam rămâne același turneu remarcabil, cu o locație superbă, unul dintre cele mai bine organizate turnee din circuit. Motiv pentru care și atrage an de an nume grele la start, în pofida poziției nu tocmai avantajoase din calendar, prins între turneele outdoor din emisfera sudică și cele din America de Nord. De altfel, traseul lui Wawrinka spre titlu spune destule: un localnic care și-a ridicat nivelul, e vorba de Huta Galung (i-a și luat un set), incomodul Garcia Lopez, reverimentul Gilles Muller și big serverul Raonic. Andy Murray și Grigor Dimitrov sunt dezamăgirile săptămânii, ambii ieșind mult mai devreme decât ne-am fi așteptat, în sferturi, respectiv optimi.

Nishikori – three-peat

Există jucători care joacă întotdeauna bine la anumite turnee, iar una dintre aceste legături strânse este cea a lui Kei Nishikori cu competiția de la Memphis. Special Kei a venit și anul acesta la turneul indoor nord-american, deși categoria acestuia a fost, între timp, retrogradată (e turneu de 250 acum), iar clasamentul niponului a crescut invers proporțional. Și nu a fost doar un act de prezență: câștigând în două seturi finala cu Kevin Anderson, Nishikori a devenit primul jucător din istoria acestui turneu care obține titlul în trei ani consecutivi. Dar nu tot parcursul a fost la fel de ușor precum finala. În cele trei meciuri care au precedat-o, Kei a fost tras în decisiv de fiecare dată, culminând cu emoțiile din semifinala cu Sam Querrey (5-7, 7-6/5, 7-6/5).

Poveștile frumoase ale lui Vanni și Cuevas

Al doilea stop din Golden Swing a fost la Sao Paulo, și n-a lipsit mult să se repete povestea primului turneu din acest mini-circuit sud-american de zgură. La Quito, acum o săptămână, s-a impus Victor Estrella Burgos, care a devenit deținătorul unui record remarcabil: la 34 de ani, e cel mai în vârstă dintre toți first timer-ii, câștigători în premieră de turnee. 

Ei bine, la Sao Paulo n-a lipsit mult ca performanța sa să fie imitată de Luca Vanni. La 29 de ani, italianul este, ce-i drept, mult mai tânăr, dar are în comun cu Estrella Burgos apariția întârziată printre finaliștii turneelor ATP. În cariera sa de nouă ani, Vanni a jucat numai challengers și futures, iar până în această săptămână nu câștigase niciun meci pe tabloul unui turneu ATP! Venit din calificări, numărul 149 mondial a câștigat șase meciuri în opt zile, dar parcursul său memorabil s-a oprit când îi era lumea mai dragă, învins de Pablo Cuevas în finală, 6-3, 3-6, 7-6 (4), după ce Vanni servise pentru meci și pentru un titlu istoric, la 5-4 în decisiv. 

Cuevas, la rându-i, n-are deloc o poveste simplă. După o pauză de doi ani întregi din cauza unor accidentări urâte, Pablo (cel care, printre altele, l-a învins pe Andrei Pavel la București în ultimul meci al carierei acestuia) a ajuns la al treilea titlu în ultimele 12 luni și va urca în Top 25.

Antwerp: Petko câștigă titlul fără să joace finala, revine în Top 10. A revenit și Clijsters, doar pentru o după-amiază

Veniți pentru o finală Petkovic – Suarez Navarro, fanii de la Antwerp, locație reintrată în circuitul WTA de anul acesta, au găsit-o în teren pe șefa turneului, Kim Clijsters. Kim a luat parte la un demonstrativ impromptu, pus la cale după retragerea de ultim moment a ibericei, care i-a dat astfel cale liberă către trofeu lui Petkovic. Nu că jucătoarea germană n-ar fi apreciat, pentru că a stat oricum incredibil de mult pe teren în această săptămână. După două thrillere în weekendul trecut de Fed Cup, mai toate meciurile lui Petko au avut parte de dramă, prelungiri și emoții. Dintre toate iese în evidență maratonul emoțional din turul al doilea cu Alison Van Uytvanck, în care Andrea a refuzat să piardă (sau Alison să câștige), salvându-se de la opt mingi de meci înainte de a câștiga în trei ore și 18 minute epuizante – cel mai lung meci de până acum din 2015. 

A fost al șaselea titlu al carierei pentru Petkovic și cel mai prețios (la egalitate cu Charleston), iar bonusul îl reprezintă reintrarea în Top 10. Cât despre Kim? Ca și cum nici nu s-ar fi retras. Petko a rezumat bine experiența mini-setului cu fosta mare jucătoare din Belgia: „Mă bucur că nu dau peste tine în circuit”, a glumit Andrea.

Între timp, Daniela Hantuchova și-a continuat prietenia cu trofeul de la Pattaya, pe care îl câștigă pentru a treia oară, după 2011 și 2012, victorie într-o finală cu Tomljanovic. Hantuchova, care nu se vede deloc „over the hill” și simte că tenisul ei cel mai bun încă nu s-a produs, a ajuns la șapte titluri în carieră, incluzând două la Indian Wells (2002, 2007).

Rankings și ce se joacă săptămâna asta  

Simona Halep (declarații de la Dubai, aici) coboară de pe locul 3 pe locul 4 în această săptămână, dar e o consecință a (ne)sincronizării programului lui 2015 cu cel din 2014, o diferență de o săptămână care face ca punctele de anul trecut să „iasă” din schemă înaintea de startul turneului la care au fost obținute în sezonul anterior. Kvitova îi ia locul, cu 6.291, Simona rămâne la 5.672, în vreme ce Serena (9776) și Sharapova (8.210) rămân pe primele două locuri. Wozniacki, Ivanovic, Bouchard, Radwanska, Makarova și Petkovic întregesc Top 10.

– Fetele joacă săptămâna asta la Dubai (turneu Premier, Simona Halep, favorită 1) și la Rio (turneu International, Irina Begu, favorită 2, plus Ana Bogdan și Andreea Mitu pe tablou), în vreme ce în ATP se joacă la Marseille (indoor, 250), la Delray Beach (indoor, 250) și la Rio (zgură, 500). 

– Punctul principal de atracție al săptămânii în ATP îl reprezintă revenirea pe zgură a lui Rafa Nadal, favorit principal pe un tablou nu tocmai simplu, cu câteva potențiale obstacole interesante pentru Rafa, mai ales că nivelul acestuia rămâne încă neconcludent, sau pe cale de a fi îmbunătățit. Bellucci, Berlocq, Almagro și Klizan/Fognini sunt pe drumul lui Nadal spre o finală unde ar trebui să-l aștepte favoritul 2, David Ferrer.

– La Marseille, Milos Raonic e favorit 1, iar Wawrinka e cap de serie 2, cu Gulbis și „prietenul” său, Roberto Bautista-Agut completând lista primilor patru favoriți, cu toții direct calificați în turul al doilea. Thiem, Coric sunt pe tablou din noua gardă, Simon, Monfils, Chardy, Mathieu și Paire formează grupul francez, iar Luca Vanni a primit un special exempt. Meciul primului tur e Janowicz – Goffin.

– La Delray Beach, Kevin Anderson, John Isner, Alex Dolgopolov și Ivo Karlovic sunt primii patru favoriți, pe un tablou plin de big serveri.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi