BRD Năstase Țiriac împlinește 20 de ani, își cheamă prietenii, se gândește la mărire

Treizecizero | 11 martie 2015

Cel mai puternic turneu pe zgură din Estul Europei va sărbători, în această primăvară, două decenii de la prima ediție.

Organizat întâi în toamnă, în septembrie, apoi trecut într-un slot mult mai bun din calendarul ATP, luna aprilie, la început de sezon de zgură, Bucureștiul a ajuns aproape pe nesimțite la 20 de ani de la primul turneu organizat în Cotroceni. Nume mari sau foarte mari au jucat pe zgura din Parcul cu Platani, iar turneul a găsit cumva resurse să se mențină într-o lume foarte competitivă, cu reguli dure și cu acces dificil, în ciuda schimbărilor de proprietar sau a altor probleme întâmpinate de-a lungul timpului. Așa încât acum are o tradiție bogată și este respectat și apreciat de jucătorii care vin să joace la București, sportivi cu cotă bună, un mix întotdeauna potrivit între sportivi experimentați și tinere talente, încă neconfirmate, dar în căutare de victorii și de puncte.

Așa se va întâmpla și anul acesta, când BRD Năstase Țiriac Trophy are loc între 18-26 aprilie, ca de obicei în ultimii ani, la concurență cu turneul de la Barcelona, încadrat cu o treaptă mai sus, la categoria 500. Fost triplu campion la București, Gilles Simon revine în căutarea unui nou trofeu, francezul fiind însoțit, în ordinea clasamentului actual, de Ivo Karlovic (24), Guillermo Garcia Lopez (26), Lukas Rosol (30), Andreas Seppi (33) sau Florian Mayer (34 – clasament protejat). Alte nume interesante sunt însă și Victor Troicki sau Borna Coric, acesta din urmă, unul dintre cele mai promițătoare talente ale tenisului mondial. Debutează la București și Sam Querrey, jucător care are un titlu pe zgură, la Belgrad, în 2011.

Final cut-ul este la poziția 71 (adică ultimul loc din clasament care a prins loc pe tablou), iar unul dintre cele trei wildcard-uri ale turneului îi este rezervat lui Marius Copil. Alte două ar putea ajunge la nume bine clasate din Top 20, în funcție de cum vor evolua ostilitățile după Mastersul de la Monte Carlo, turneu care precedă Bucureștiul. Campionul en-titre, Grigor Dimitrov, este unul dintre jucătorii care ar putea primi un wildcard, dat fiind că bulgarul nu s-a înscris pe lista turneului din Barcelona.
Patru locuri de pe tablou vor fi ocupate de jucători din calificări.

Turneul de dublu va fi și de data asta foarte interesant pentru fanii români, pentru că pe tablou se vor regăsi ambele perechi care cuprind jucători români și care se află, la acest moment, în top 8 în Road to London (locul 2 pentru Horia Tecău și Jean Julien Rojer, respectiv locul 5 pentru Florin Mergea și Dominic Inglot).

Meciul demonstrativ din acest an va avea loc în 25 aprilie, la el urmând să participe Andrei Pavel, Ilie Năstase, Henri Leconte şi Mansour Bahrami.

Turneul este dotat cu premii în valoare totală de 439.405 euro, iar costurile totale de organizare se ridică, potrivit organizatorilor, la un milion de euro.

Bogdan Enoiu, organizatorul turneului, a declarat în conferința de presă organizată cu ocazia lansării turneului că biletele pentru semifinalele şi finala ediţiei din acest an s-au vândut în proporţie de 60 la sută. „Spre deosebire de alţi ani, s-au dat toate abonamentele într-o singură zi, în total 250, iar semifinalele şi finala sunt vândute în proporţie de 60 la sută”, a spus Enoiu. 

Preţul biletelor variază între 15 și 50 de lei, iar cele disponibile sunt de găsit pe Eventim.ro și în rețeaua Eventim.

Ce șanse are turneul să treacă la 500?

Nu tocmai mari, nu pentru următorii ani, cel puțin. Și asta pentru că are nevoie, înainte de orice altceva, de o arenă centrală nouă.

„Acest turneu a ajuns la a 20-a ediţie şi încă nu are un stadion nou. Poate o să avem la ediţia a 25-a o arenă de 7.000 despectatori. Situaţia juridică a bazei e destul de complicată şi de aceea nu s-a realizat o arenă nouă. Noi ne dorim ca în Parcul cu Platani, care înseamnă istoria tenisului românesc, să existe o arenă de 7.500 de locuri, iar noi promitem să ne zbatem să ridicăm turneul la 500 de puncte”, a declarat Enoiu, care spune că ar fi nevoie de nu mai mult de 5 milioane de euro pentru construcția unei arene noi, care să fie însoțită și de un teren semicentral, de 2.000 de locuri, plus infrastructura aferentă (vestiare noi și alte facilități).

„Un turneu de 500 de puncte ATP te duce la premii de minimum 1,2 milioane de euro. După performanţele din tenisul mondial, România ar merita să aibă un astfel de turneu, dar ne trebuie arena aceea”, a concluzionat organizatorul turneului.

 

„Năstase-Ṭiriac Trophy”, trofeul 2015 creat de artistul Ioan Nemţoi

Ediţia 2015 are și un nou trofeu, semnat de artistul român Ioan Nemţoi. Creaţia urmează linia trofeelor create de artist în cadrul ediţiilor anterioare, fiind conceput în cele două culori ale turneului, roșu și negru. Conform organizatorilor, forma trofeului reunește trei cercuri, simbolice ideii de minge, dinamism și continuitate, a lipsei limitelor și a infinitului de posibilităţi.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi