Simona își anunță intențiile, Jaqueline își anunță progresul. Ziua a cincea la Transylvania Open

Treizecizero | 27 octombrie 2021

Ziua a cincea n-a dezamăgit și a pregătit terenul pentru câteva potențiale confruntări de maxim interes și nivel care ar putea avea loc zilele următoare.


este partener principal al Transylvania Open

După momentele de emoție cu Emma Raducanu și celelalte intense ale zilei a patra, ziua a cincea n-a dezamăgit și a pregătit terenul pentru câteva potențiale confruntări de maxim interes și nivel care ar putea avea loc zilele următoare.

După un start care i-a adus o primă victorie mult dorită lui Anett Kontaveit, Simona Halep a intrat în forță în turneu și cu siguranță că evoluția ei a dat un mesaj clar restului tabloului. Seara, Jaqueline Cristian a mai bifat o victorie pe care britanicii ar denumi-o simplu – gritty. După ce a salvat mingi de meci aseară, Jaqueline a câștigat alt meci strâns cu o jucătoare bine cotată. Să vedem recapitularea zilei.

Să fim atenți (și) la Anhelina Kalinina 

Ziua a fost deschisă de Anhelina Kalinina, care a trecut în două seturi simetrice, 6-2, 6-2, de nemțoaica Anna-Lena Friedsam. Meciul a fost echilibat doar în primele minute, până când Kalinina, cu tenisul ei complet, fără mari fisuri, a pus stăpânire pe joc.

Jucătoarea din Ucraina (favorită 8 la Transylvania Open) ne-a amintit pe alocuri de forma ei de astă vară, când a legat o serie impresionantă de victorii în circuitul ITF de zgură: a câștigat câteva turnee mai mici în Portugalia și Croația, înainte să se califice în optimile de finală la French Open. După RG, Anhelina Kalinina a mai câștigat două ITF-uri în Franța, iar apoi a făcut finală la Budapesta, un WTA de 250 de puncte în care a fost oprită doar de Putintseva.

Deși Kalinina n-a mai arătat la fel de bine pe suprafețele rapide, ea rămâne o jucătoare care poate da calculele peste cap la turneul de la Cluj. Mai ales că va juca în sferturile de finală cu câștigătoarea dintre Van Uitvanck și Kontaveit, care încă speră să prindă WTA Finals.

Anett Kontaveit a trecut de primul hop. Poate continua spre WTA Finals?

Mai departe de interesul firesc pentru revenirea Simonei Halep și ascensiunea Emmei Raducanu, Transylvania Open ne-a propus, încă din start, un alt fir narativ: drumul lui Kontaveit spre WTA Finals (anul acesta organizat la Guadalajara, în Mexic).

Kontaveit încă mai poate prinde ultimul loc disponibil pentru WTA Finals, iar asta a adus un plus de interes mediatic internațional pentru turneul de la Cluj. La prima ei conferință de presă de la Transylvania Open, proaspăta campioană de la Moscova, Ostrava și Cleveland (unde a trecut în finală de Irina Begu) recunoștea că „ar fi o realizare uriașă să mă calific la WTA Finals, ar însemna foarte mult!”

Iar astăzi, în meciul ei cu incomoda și talentata Aleksandra Krunic, favorita 2 de la Cluj ne-a arătat că e gata să uite de toată oboseala acumulată în ultimele luni pentru a-și juca șansa până la capăt. Kontaveit a trecut de Krunic în două seturi, 6-3 și 7-5, și s-a declarat mulțumită că a evitat decisivul. 

„Meciul a fost echilibrat, doar un break în primul set. Cred că am servit bine, câștigând multe puncte la primul serviciu, da nu a fost un meci ușor. Pentru că și setul doi competitiv“, a spus Anett la conferința de presă.

Întrebată dacă mai are rezerve de energie pentru mai departe, ea a recunoscut că resimte oboseala, dar vrea să meargă înainte: „Am jucat multe meciuri, dar rezist. Nu sunt proaspătă, este și normal spre sfârșitul sezonului. Însă voi lupta din greu pentru fiecare meci și voi face tot posibilul să mă recuperez cât de bine pot.“

Kontaveit nu va avea un meci simplu cu Alison Van Uytvanck, câștigătoare recent la Nur-Sultan (în Kazahstan), o adversară care a mai învins-o de două ori în trecut, cel mai recent la Wimbledon 2018, și care mai are un argument important: joacă adesea mai bine în condiții indoor decât pe alte suprafețe.

Lesia Tsurenko revine aproape de Top 100

Lesia Tsurenko ne reamintește că-n ziua ei bună poate juca un tenis grozav. Trecută prin două tururi de calificări, clasată în prezent pe locul 127 mondial, Lesia s-a calificat în sferturile de finală la Transylvania Open, după 6-2, 7-5 cu Anastasia Gasanova. 

Fosta ocupantă a locului 23 mondial revine astfel într-un sfert de finală WTA după aproape trei ani și își continuă forma bună arătată la turneele de la Moscova și Nur-Sultan. Și acolo a câștigat două meciuri în calificări și unul pe tabloul principal, însă la Cluj a făcut deja un pas în plus. Un pas care o aduce aproape de revenirea în Top 100.

În următorul meci, Lesia va juca cu învingătoarea meciului Irina Bara – Rebecca Peterson. Dacă va câștiga din nou, va fi pentru prima dată după aproape trei ani când va lega cel puțin trei victorii pe un tablou principal WTA. Ultima dată i s-a întâmplat în ianuarie 2019, la Brisbane, unde a ajuns până în finală. 

Dacă joacă așa, Simona Halep va fi greu de oprit la Cluj

Cum spuneam și în scurta analiză de meci, întâlnirea dintre Simona Halep și Gabriela Ruse a fost considerată, încă de la tragerea la sorți, capul de afiș al primelor zile de Transylvania Open. Și pe bună dreptate, căci meciul a fost într-adevăr frumos. Nu mereu echilibrat, dar pe alocuri spectaculos.

Simona a câștigat categoric, 6-1, 6-2, un debut perfect pentru principala favorită de la Cluj. A fost primul meci direct dintre Simona și Gabi; și a 15-a victorie consecutivă a Simonei Halep în fața unei jucătoare din România. E ceva!

Mai ales că Gabi Ruse nu a făcut azi un meci rău. Deși cu mici emoții – inerente unui astfel de moment –, Ruse a încercat să se ridice la nivelul adversarei. N-a reușit să o facă mereu, și asta din două motive: 1. i-a fost greu să lovească liber și a părut că se gândește prea mult la numele adversarei pe care o are în față; 2. nu a crezut suficient și nu a fost lăsată să joace, să-și impună jocul agresiv.

Dincolo, revenită la un turneu organizat în România după o pauză de cinci ani, Simona a fost dominantă, a jucat fără ezitări și n-a slăbit ritmul deloc. Într-un fel, maniera în care Simona a jucat astăzi – foarte intens, cu claritate și intenție –și concentrarea pe care a arătat-o ea, e un compliment și pentru nivelul arătat de Gabi Ruse anul acesta. Simona a venit pregătită să joace, știind că misiunea ei în acest meci de debut la Cluj nu va fi ușoară.

Imediat după victoria cu Ruse, Simona Halep a spus că „a fost unul dintre cele mai bune meciuri de la revenire. Simt că progresez de la zi la zi”. 

Întrebată dacă simte că poate merge până la capăt, Simona a răspuns: „Bineînțeles că este visul meu să câștig și aici, dar este puțin mai complicat. Când am jucat la București, eram în vârf, în plină formă, acum este altă poveste, sunt alte condiții, dar este frumos să visezi, așa că o să mă gândesc cu drag la acest lucru, dar trebuie să o iau meci cu meci.”

Toate declarațiile Simonei sunt aici. 

Următoarea adversară a Simonei va fi Varavara Gracheva, cea care a eliminat-o în primul tur pe Andrea Petkovic. Întâlnirea din optimi de la Transylvania Open va fi prima dintre Simona și Gracheva. 

Jaqueline face iar un meci excelent, o elimină și pe Ajla Tomljanovic

Jaqueline Cristian a dovedit că se poate ridica la înălțimea atenției extra pe care și-a atras-o cu intrarea creativă pe teren. Orice tentativă de a o reduce pe Jaq doar la gluma cu pelerina lui Dracula este însă retezată încă din start. Pentru că românca și-a câștigat respectul tuturor cu cele două victorii consecutive obținute în condițiile unor meciuri pe muchie, de o intensitate specială, jucate în zile consecutive. După ce ieri a salvat două mingi de set și a câștigat în tiebreak-ul decisivului cu Kaja Juvan, azi a continuat în aceeași manieră, rezistând unor noi situații complicate în meciul cu Ajla Tomljanovic.

Și au fost destule momente în care Jaq ar fi putut scăpat lucrurile din mână, dar de fiecare dată a avut răspunsul potrivit, în fața unei adversare mai experimentate. Aceste momente-cheie au fost pierderea avantajului de 5-1 din primul set, dar recuperarea unui handicap de 0-3 în tiebreak, precum și gestionarea foarte bună a finalului de meci, în care a ratat întâi șansa de a-l închide pe propriul serviciu la 5-3, cât și primele trei mingi de meci ratate. Peste toate, nivelul jocului lui Jaq, foarte îmbucurător. Iar rezultatele nu întârzie: a patra calificare într-un sfert de finală din acest sezon, și a doua săptămână consecutivă în care Jaqueline bate o jucătoare din primele 50 ale lumii. Premiul ei? Un posibil meci cu Simona Halep în sferturile de finală, un alt cap de afiș într-un turneu care oferă din ce în ce mai multe.

Programul de joi

Simona Halep, Emma Raducanu și Anett Kontaveit una după alta pe terenul principal de la Cluj, iată un program foarte, foarte ofertant. Uite programul.

https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1453384931996995593?s=20

Fotografii: Transylvania Open

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi