La Transylvania Open, spectacolul a crescut dintr-o dată | Jaqueline Cristian, Irina Bara și Emma Raducanu câștigă frumos în ziua a patra

Radu Marina | 27 octombrie 2021

Ziua a excelat și la capitolul momente emoționale: intensitatea aparte a unui meci sută la sută românesc, mingile de meci salvate dramatic de Jaqueline Cristian într-o victorie foarte, foarte bună și valoroasă, plus, porția de seară, declarația de dragoste făcută de Emma Raducanu publicului românesc. Toate astea au completat grozav porția de tenis, o combinație care a mers la sufletul fiecărui iubitor al acestui sport.


este partener principal al Transylvania Open

Nu că ziua de luni ar fi fost prea rea, dar adevărul e că, marți, lucrurile au trecut la nivelul următor în termeni de spectacol, dramatism și nivel de joc. E dificil să alegi cel mai frumos meci din a 4-a zi de Transylvania Open, a doua de pe tabloul principal. Noroc că nu ne obligă nimeni să facem clasamente. Am avut șapte meciuri pe tabloul de simplu, între care și trei partide lungi și foarte echilibrate: Jaqueline Cristian și Emma Raducanu au câștigat două meciuri superbe cu Juvan, respectiv Hercog – și au făcut asta revenind din situații foarte dificile -, în vreme ce Irina Bara a câștigat (după 0-6 în setul doi) duelul românesc cu Irina Begu.

Româncele au obținut rezultate foarte bune și la dublu, cu perechile Ignatik/Prisecariu și Niculescu/Ruse avansând fără emoții; Monica și Gabriela n-au cedat niciun game în meciul cu Potapova și Sizikova. Miercuri intră în concurs și perechea Irina Begu/Andreea Mitu.

Ziua a excelat și la capitolul momente emoționale: intensitatea aparte a unui meci sută la sută românesc, intrarea savuroasă în scenă a Contesei Jaqueline, mingile de meci salvate dramatic de aceasta într-o victorie foarte, foarte bună și valoroasă. Și, porția de seară, declarația de dragoste făcută de Emma Raducanu publicului românesc. Toate astea au completat grozav porția de tenis, o combinație care a mers la sufletul fiecărui iubitor al acestui sport.

Dar să le luăm în ordine cronologică.

Rebecca Peterson și Marta Kostyuk au deschis ziua cu victorii facile

Rebecca Peterson și Marta Kostyuk sunt două dintre jucătoarele care au reușit să-și facă viața ușoară în cea de-a patra zi de Transylvania Open. Cele două nu au avut mari probleme în debutul lor la Cluj, reușind să obțină victorii în minimum de seturi.

Peterson, care are un final de sezon foarte bun, câștigând 9 din ultimele 11 meciuri jucate, a învins-o clar, 6-1, 6-3 pe Jana Fett, cea care a intrat pe tabloul principal ca lucky loser, după retragerea Mariei Camila Osorio Serrano. Semifinalistă la Astana (WTA 250) și câștigătoare la Rancho Santa Fe (ITF, 60K) în ultima lună, Peterson confirmă forma ei bună și revine în optimile de finală ale unui turneu WTA. Acolo unde o așteaptă Irina Bara.

Marta Kostyuk, favorita 6 a turneului, a avut și ea un meci fără complicații (6-3, 6-4) cu Bernarda Pera, o adversară nu tocmai facilă. Kostyuk a câștigat în puțin peste o oră de joc și are acum șansa de a-și redresa finalul de sezon, ea ajungând la Cluj după cinci înfrângeri în șase meciuri jucate. Favorita 6 va lupta pentru un loc în sferturile de finală cu Mona Barthel, jucătoare cu care nu s-a mai întâlnit până acum.

Alison Van Uytvanck își continuă relația fastă cu hard-ul indoor

Alison Van Uytvanck a câștigat până acum cinci trofee WTA, dintre care patru pe hard indoor. Este una dintre specialistele acestei suprafețe, iar astăzi tocmai a bifat a șasea victorie consecutivă pe hard indoor, ea câștigând în urmă cu o lună turneul de la Astana Open (WTA 250), desfășurat în condiții similare cu Transylvania Open.

Astăzi, Van Uytvanck a învins-o pe Danka Kovinic, 6-4, 6-4, după un meci în care a revenit în primul set de la 1-4, câștigând apoi următoarele șase game-uri la rând. E o mică revanșă pe care belgianca o ia în față Dankăi Kovinic, după ce fix în urmă cu o săptămână, la Tenerife (WTA 250), pierdea clar, 6-3, 6-3 în fața jucătoarei din Muntenegru.

Următoarea adversară pentru Van Uytvanck se va alege dintre învingătoarea meciului Anett Kontaveit – Aleksandra Krunic.

Irina Bara a trecut de Irina Begu, într-una dintre cele mai importante victorii ale carierei ei

Irina Bara și Irina Begu, care nu se mai întâlniseră până acum în circuitul WTA, ne-au oferit două ore și jumătate de tenis frumos, spectaculos mai ales prin contrastul de stiluri.

Deși Irina Begu a ajuns la Cluj după o serie de rezultate bune – finală la Cleveland Open, turul trei la Indian Wells, sferturi de finală la Tenerife -, Bara a fost jucătoarea mai inspirată în momentele importante ale partidei. Într-un meci atât de echilibrat, luciditatea ei în situațiile mai dificile a contat și a făcut, în cele din urmă, diferența. 

S-a terminat 7-6, 0-6, 6-4 pentru Irina Bara, care se uită acum spre Rebecca Peterson. Cele două se vor reîntâlni pentru a doua oară, ultimul meci dintre ele având loc în 2015, la Andrezieux–Boutheon. Atunci a câștigat suedeza.

În termeni de clasament și nume al adversarei (Irina Begu e una din jucătoarele valoroase ale circuitului, clasată pe locul 57 WTA acum), victoria obținută de Irina Bara azi intră pe lista meciurilor importante câștigate de ea până acum. De fapt, asta este cea mai relevantă victorie a ei în ultimii ani, după cea obținută cu Donna Vekic la Roland Garros 2020, croata fiind locul 30 mondial pe atunci. 

La interviul de după meci, Irina a recunoscut că „nu este plăcut să joci cu altă româncă. Sunt mai multe emoții, amândouă suntem mai tensionate, dar suntem foarte multe fete din România la acest turneu și este inevitabil să nu ne întâlnim între noi.”

Despre setul doi (pierdut la zero) și despre cum a reușit să revină în decisiv, Irina Bara a spus că „am tot timpul energie, pot să joc 3-4-5 ore, dacă este necesar. Atâta timp cît scorul este în favoarea mea, pot să joc oricât. Ea a jucat mai bine în setul secund, și-a ridicat nivelul și eu n-am reușit să stau aproape. Știam însă foarte bine ce am de făcut, în decisiv am încercat să fiu mai agresivă și să lupt pentru fiecare punct.”

În fine, Irina Bara a vorbit și despre sezonul ei foarte greu: „Am avut multe meciuri echilibrate, la fel ca cel de azi, dar pe care nu am prea reușit să le câștig. Din acest motiv mă bucur foarte mult pentru victoria de azi. Dacă aș fi reușit să câștig alte două-trei meciuri importate din acest sezon, aș fi fost probabil pe locurile 80-90, nu eram pe 130 în clasamentul mondial. Dacă mă voi pregăti bine, știu că vor veni și rezultatele.”

https://twitter.com/WTA/status/1452985218558693378?s=20

Jaqueline Cristian a salvat două mingi de meci cu Kaja Juvan. Și a câștigat un meci cu adevărat spectaculos

Încă de când a intrat pe teren îmbrăcată într-o robă neagră și cu colți de vampir, Jaqueline a contribuit la spectacolul unui meci bun și foarte echilibrat. A fost 3-6, 7-6, 7-6 pentru româncă, după o revenire de la 3-6, 3-5 și două mingi de meci salvate în tiebreak-ul setului doi.

Iar asta este una dintre cele mai importante victorii obținute de Jaqueline în acest sezon. Mai ales prin maniera în care a câștigat acest meci cu incomoda Kaja Juvan.

Jaqueline a pierdut primul set cu 6-3, dar l-a pierdut după o evoluție bună, în care diferența s-a făcut în game-ul șapte: acolo a clipit românca, și-a pierdut serviciul, iar Kaja a fugit cu setul. 

Ce a urmat a fost asemănător cu primul set, în sensul în care Jaqueline a construit bine, a legat punctele, dar le-a pierdut pe cele importante. Asta a dus-o pe Juvan în avantaj rapid și în setul doi: a condus cu 2-0, 4-2 și 5-3. De fiecare dată, Cristian și-a câștigat game-urile de serviciu, mutând constant presiunea pe umerii adversarei. Iar la 5-4, când Juvan a servit pentru victorie, presiunea și jocul bun făcut de Jaqueline au făcut-o să rateze, să aibă dubii și să-și piardă serviciul. 

Scăpată de acest pericol, Jaqueline a fost la cu totul un alt nivel în tiebreak. Or maniera în care a gestionat tiebrek-ul, salvând două mingi de meci într-un mod senzațional, construind, accelerând și atacând cu mult curaj fiecare minge, a fost impresionantă. Jaq a revenit de la 2-5 la 5-5, a salvat o minge de meci la 5-6, o alta la 7-8, înainte să câștige următoarele trei puncte la rând, puncte frumoase care i-au permis să ducă meciul într-un decisiv. Un decisiv în care a condus cu 2-0, dar s-a văzut nevoită să servească pentru a rămâne în meci la 4-5 și 5-6. A făcut asta fără reproș, iar tiebreak-ul decisiv i-a aparținut în totalitate.

În meciul următor, Jaqueline se va confrunta cu Ajla Tomljanovic, favorita 5 a turneului. Cele două nu s-au mai întâlnit în trecut.

Transylvania Open este al treilea turneu WTA consecutiv unde Jaqueline câștigă cel puțin un meci pe tabloul principal, după semifinalele reușite la Astana Open (WTA 250) și calificarea în optimile de finală de la Tenerife (WTA 250), venind din calificări. Cu acest rezultat, ea mai face un pas mare spre intrarea în Top 100, care mai e o doar chestiune de zile (sau săptămâni) de acum încolo. 

https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1452996289608699904?s=20

Emma Raducanu a obținut prima victorie după titlul cucerit la US Open. Și prima ei victorie în circuitul WTA! 

Emma Raducanu a debutat cu victorie la Cluj, după un spectaculos 4-6, 7-5, 6-1 cu Polona Hercog. Emma a reușit astfel să câștige primul ei meci după titlul cucerit la US Open. De asemenea, oricât de surprinzător ar părea pentru o campioană de Grand Slam – clasată acum printre primele 20 de jucătoare ale lumii – aceasta a fost și prima victorie a Emmei în circuitul WTA.

Iar favorita 3 de la Transylvania Open a avut serios de muncit în fața experimentatei și dificilei Polona Hercog, în prezent clasată pe locul 124 mondial – dar o jucătoare care multă vreme s-a aflat în Top 50 WTA. 

In ciuda unui start foarte bun, Emma Raducanu a pierdut cinci game-uri consecutive de la 4-1 la 4-6, încurcată mai ales de slice-urile de rever ale Polonei și de variația pe care aceasta a propus-o. În setul doi, foarte echilibrat și el, s-a mers cap la cap până în game-ul 12, când Emma a profitat de micile slăbiciuni arătate de adversară – o dublă greșeală, câteva erori venit de pe forehand – reușind astfel să facă break și să ducă meciul în decisiv. Aici, Hercog nu a mai rezistat nivelului impus de Raducanu, care a început să se simtă din ce în ce mai confortabil pe teren.

Pentru un loc în sferturile de finală la Transylvania Open, Emma Raducanu va juca contra Anei Bogdan. Aceasta va fi prima lor întâlnire. 

https://twitter.com/WTA/status/1453074209932861441?s=20
https://twitter.com/EmmaRaducanu/status/1453102144622665731?s=20

Campioana de la Winners Open se oprește devreme la #TO2021

Varvara Gracheva a învins-o, 6-4, 2-6, 6-4, pe Andrea Petkovic în ultimul meci al zilei la Transylvania Open, după o partidă cu o durata de peste două ore de joc. Gracheva, 21 de ani, își continuă astfel sezonul excelent, ea sosind la Cluj după o semifinală la Chicago (WTA 250) și un tur trei la US Open, cu victorie la Paula Badosa în turul doi.

Andrea Petkovic, câștigătoarea în vară la Winners Open, e eliminată așadar, iar seria ei de cinci victorii consecutive la Cluj e oprită acum. 

Meciul a fost unul epuizant din cale afară, în special decisivul. Petkovic a revenit în decisiv de la 1-3 la 4-3 și a câștigat un game maraton cu 11 egalități în game-ul șase, dar cu toate astea, după acel moment, nemțoaica a mai legat până la finalul meciului doar opt puncte. 

Pentru turul doi, Varvara Gracheva își va afla adversara în urma duelului românesc dintre Simona Halep și Gabriela Ruse.

Programul zilei de miercuri, cu meciul Simona Halep – Gabriela Ruse drept cap de afiș

https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1453064453545766914?s=20

Transylvania Open pe Twitter

https://twitter.com/WTA/status/1452740511182331911?s=20
https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1452772926198063105?s=20
https://twitter.com/Simona_Halep/status/1452686584051011596?s=20
https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1452566946084438021?s=20
https://twitter.com/RamonaToderas/status/1453116994367205376?s=20
https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1453097989027815427?s=20
https://twitter.com/RamonaToderas/status/1452994678043840537?s=20
https://twitter.com/WTARomania/status/1452988244317118472?s=20
https://twitter.com/popalorena/status/1453071317255737345?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1453075511152988164?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi