Simona Halep va încerca să-și restarteze sezonul de zgură la Roma, pe un tablou încă o dată încărcat

Treizecizero | 8 mai 2021

Potențialele sferturi sunt foarte spectaculoase pe hârtie: Simona vs Bianca, Serena vs Naomi, Ash Barty vs Sabalenka, Svitolina vs Kenin.

Anul trecut a spart, în sfârșit, gheața la Roma, reușind un turneu practic perfect, în drum spre primul ei titlu în capitala Italiei, după două finale pierdute. Reușind asta, Simona își completa vitrina de trofee importante pe zgură, adăugând și Roma lângă titlurile câștigate la Madrid și la Roland-Garros. Acum, Simona se întoarce în capitala Italiei – locul unde începea ascensiunea ei din 2013 – în postura de campioană en-titre, în speranța că unul dintre locurile ei preferate o va ajuta să capete puțin momentum înainte de Roland-Garros.

Cu eliminarea de la Madrid deja în spate, Simona va căuta să lege mai multe meciuri de această dată, și să capete ritmul acela atât de valoros pentru ea, în condițiile unui sezon deosebit de fragmentat până acum. 2021 a fost cu multe porniri și opriri pentru ea, atât din rațiuni care țin de cum a fost structura calendarului, cât și din cauza accidentărilor care au forțat-o să ia mai multe pauze decât și-ar fi dorit.

Va avea ocazia să caute acest ritm pe un tablou puternic, în care este cap de serie 3, încă o dată în spatele lui Ash Barty (1), proaspăt finalistă la Madrid, și a lui Naomi Osaka (2), care rămâne încă vulnerabilă pe zgură, cu atât mai mult în condițiile mai lente din Italia.

Simona va avea primul tur liber, și va debuta cu învingătoarea dintre Angelique Kerber și o jucătoare din calificări. În termeni de confort, poate că o întâlnire cu o veche rivală e tot ce i-ar trebui Simonei acum. Cu Angie a împărțit terenul în 11 ocazii, Simona conducând cu 6-5. O singură dată s-au întâlnit pe zgură, iar meciul a fost greu de uitat. În sferturile de finală de la Roland Garros 2018, Kerber a făcut un prim set excelent, obligând-o pe Simona să apese la maxim pedala pentru a rezolva acel meci de pe Suzanne-Lenglen (6-7, 6-3, 6-2), în drum spre primul ei titlu de Slam.

Simona s-ar putea apoi revedea cu Vondrousova (1-2) sau Konta (4-3) în turul al treilea, cu un potențial meci-șoc cu Bianca Andreescu (6) prefigurându-se în sferturile de finală. Bianca, firește, este încă o enigmă în acest moment – atât în ce privește condiția ei fizică, ea fiind afectată recent de virus, cât și în ce privește evoluția ei pe zgură, suprafață pe care abia dacă a fost zărită în ultimii trei ani. Simona și Bianca au un singur meci, cel de la WTA Finals 2019, câștigat de Simona după o minge de meci salvată. Va fi primul turneu al Biancăi de la accidentarea suferită la gleznă în finala de la Miami, pierdută cu Ash Barty.

Tot primul turneu, după o pauză chiar mai lungă, este și pentru Serena Williams, care revine în circuit pentru prima dată de la Australian Open. Serena e favorită 8, e în jumătatea Simonei, și va debuta în turul al doilea cu Nadia Podoroska sau o jucătoare din calificări. Dacă țin capii de serie, atunci Serena ar urma să se întâlnească cu Naomi Osaka în sferturi, în ceea ce ar fi un meci inedit pe zgură între cele două multiple câștigătoare de titluri de Grand Slam.

Sferturile de finală prognozate în partea de sus a tabloului, în aceeași situație ipotetică de la care pleacă fiecare tragere la sorți, cea în care „capii de serie țin”, sunt cele dintre Barty și Sabalenka (7) – o potențială reeditare a finalei de la Madrid, și Kenin (4) vs Svitolina (5).

Simona este singura româncă de pe tabloul principal de la Roma. În contextul retragerii Soranei Cîrstea, accidentată la Madrid, o mai avem în calificări pe Patricia Țig, care a trecut în primul tur de Yafan Wang – într-o foarte bună revenire după pierderea primului set cu 6-0. În contextul în care lui Pati îi lipsesc meciurile în picioare, victoria ei obținută în tiebreak-ul decisivului (0-6, 6-3, 7-6/4) se poate dovedi foarte importantă.

Din păcate, Irina Begu a pierdut în turul 1 cu Andrea Petkovic (6-4, 5-7, 6-3), o înfrângere grea pentru fosta semifinalistă de la Roma, care avea așteptări de la aceste două turnee mari pe zgură.

Tabloul complet al turneului este aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi