„Sunt foarte recunoscătoare pentru acești șapte ani”. Simona, despre bucuria de a câștiga Roma, statutul de favorită a Roland Garros și enormul ei progres mental

Radu Marina | 22 septembrie 2020
Simona Halep, pentru WTA Insider:

„Pandemia m-a dus într-un loc la care înainte doar visam să fiu. Sunt mult mai matură. Sunt mult mai relaxată, pentru că am putut vedea că lucrurile cele mai dificile sunt în viață în general, nu neapărat în sport. Așa că am înțeles că trebuie să fiu mândră de ceea ce am reușit, să fiu recunoscătoare pentru ceea ce fac, să fiu mulțumită de faptul că sunt în stare să fac aceste lucruri grozave și să dau tot ce pot eu.”

Roland Garros este oferit de

Roma e locul unde a început totul pentru Simona în 2013. Șapte ani mai târziu de la acel prim mare moment al carierei ei, când a trecut de calificări și a ajuns până în semifinale după victorii la Svetlana Kuznetsova, Agnieszka Radwanska, Roberta Vinci și Jelena Jankovic, Simona e noua campioană a turneului de la Roma. 

Într-un podcast realizat de WTA Insider, Simona a discutat cu Courtney Nguyen despre tot acest drum către primul ei titlu la Roma; ce s-a schimbat între timp, cum a evoluat, ce i-ar spune Simonei din 2013 acum, dar și cum a influențat-o toată perioada complicată din ultimele luni.  

…despre ce înseamnă trofeul de la Roma

“Acest titlu înseamnă foarte mult pentru mine, deoarece am visat să câștig aici, trebuie să recunosc, încă din 2013. Mereu am jucat un tenis bun în locul ăsta, dar am pierdut două finale la rând, iar despre a doua pot spune că am fost foarte dezamăgită pentru cum am pierdut-o; nu am putut să-mi fac jocul atunci. Dar acum sunt foarte fericită că am putut câștiga trofeul. Am jucat un tenis bun toată săptămâna. Desigur, finala nu a fost așa cum ne-am fi dorit să fie cu retragerea Karolinei. Dar, știi, am început bine, acel set m-a încărcat cu încredere și mă bucur pentru cum am jucat. Este un sentiment plăcut știind că am câștigat aici la Roma”. 

…despre Roma 2013 și tot ce a urmat acelui moment

“Îmi amintesc acele vremuri de parcă s-au întâmplat ieri și când mă gândesc înapoi simt și acum acele emoții. Fiecare meci atunci a fost nebunesc, având de înfruntat câte o adversară atât de bună în fiecare zi. Emoțiile au fost mari. Nu știam cum să gestionez toată situația pentru că era cel mai mare turneu la care reușeam acele victorii. Pentru mine era deja wow doar simplul fapt că am trecut de calificări și m-am calificat pe tabloul principal. Apoi am început să joc din ce în ce mai bine de la zi la zi, mi-am găsit ritmul, iar faptul că am reușit să găsesc o cale să câștig meciuri contra unor jucătoare de top mi-a dat multă încredere.

Nu voi uita niciodată acel turneu, pentru că aici am început totul. Și după asta a urmat o altă nebunie pentru că am câștigat șase titluri în acel an (Nurenberg, s’Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia – n.a)

A fost un an uimitor. Trebuie să recunosc că acela este probabil favoritul meu pentru că în acel moment aveam senzația că mă aflu la cel mai înalt nivel, pe care nu l-am mai scăzut niciodată. Sunt foarte recunoscătoare pentru toți acești șapte ani, dar și de faptul că, în sfârșit, după șapte ani am reușit să am acest trofeu. Am muncit destul, cred, așa că simt că îl merit pe deplin”. 

…ce crede despre faptul că e favorită la Roland Garros și cum va gestiona toată situația, jucând primul Grand Slam de la restartul circuitului

“Nu știu la ce să mă aștept, având în vedere că nu am mai jucat până acum un Grand Slam în bulă, dar sunt destul de sigură că va fi similar cu ceea ce a fost până acum în turneele de la restart. 

Cât despre presiune, sunt obișnuită. Am fost numărul 1 mondial în timpul unui Grand Slam, așa că eu cred că presiunea e mai mică acum. Deci nu mă voi gândi prea mult la asta. Dacă oamenii cred că sunt favorită, ei bine, eu nu mă gândesc la asta, pentru că fiecare meci este o bătălie și toată lumea își dorește mult să câștige aici. Eu o să mă concentrez doar pe jocul meu, așa cum am făcut aici, așa cum am făcut la Praga. Nu mă mai stresez cu privire la rezultate. 

Cred că trebuie să fim foarte recunoscători că avem șansa de a juca din nou în aceste condiții dure și să mulțumim oamenilor că sunt foarte răbdători cu noi. Eu trebuie doar să fiu calmă, să mă bucur de tot ce am și să dau tot ce am eu mai bun atunci când pășesc pe teren. Asta e obiectivul meu principal”. 

…ce s-a schimbat pentru Simona odată cu reluarea circuitului și cum a schimbat-o pandemia

Sunt mult mai matură, cred. Pandemia m-a dus într-un loc la care înainte doar visam să fiu. Sunt mult mai matură. Sunt mult mai relaxată, pentru că am putut vedea că lucrurile cele mai dificile sunt în viață în general, nu neapărat în sport.

Așa că am înțeles că trebuie să fiu mândră de ceea ce am reușit, să fiu recunoscătoare pentru ceea ce fac, să fiu mulțumită de faptul că sunt în stare să fac aceste lucruri grozave și să dau tot ce pot eu. Eu sunt aici pentru că îmi doresc să fiu aici. Nu mă obligă nimeni. Nu mă împinge nimeni să vin aici. Sunt aici pentru că iubesc tenisul și îmi place să înfrunt emoțiile pe care mi le oferă tenisul. De fapt, în timpul pandemiei mi-au lipsit aceste emoții. Acum vreau să le înfrunt din nou, dar mult mai bine decât am făcut-o înainte”. 

… ce i-ar spune Simona de acum, mai matură și mai înțeleaptă, Simonei din 2013, cea care se enerva rapid când lucrurile nu îi mergeau și cea care își dorea atât de mult să aibă succes

“Ei bine, pe atunci eu mă luptam cu toată lumea. Cu mine, cu adversarul, cu mingea, cu racheta, cu vremea, cu publicul, cu echipa mea și cred că aș mai avea și altele pe listă. 

Acum îmi spun că merg în direcția potrivită și că, de fapt, eu trebuie să mă lupt doar cu o persoană. Trebuie să mă lupt cu adversarul meu. Și adversarul este foarte bun, deoarece la acest nivel toată lumea joacă grozav. Dar dacă sunt calmă și pozitivă, atunci voi avea mai multe șanse să câștig aceste meciuri, pe care înainte le-aș fi pierdut tocmai din cauza atitudinii. Sunt mândră de evoluția mea și de modul în care m-am îmbunătățit în plan mental”.

Foto: Jimmie48Photography

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi