Pentru astfel de turnee ne uităm la tenis. Simona pornește iar la drum la Paris; începe un Roland Garros fascinant pe tabloul feminin. Preview

Adrian Țoca | 25 mai 2018

Depinde pe cine întrebi, dar grupul jucătoarelor care ar putea câștiga Roland Garros 2018 oscilează între 4 și 20. Simona Halep este, din nou, printre ele, în fruntea listei chiar. A venit, așadar, acel moment din an în care Roland Garros, turneul de Grand Slam cu care rezonează cel mai mult românii, se arată a fi din nou o redută formidabilă pe care Simona încearcă să o cucerească.

Roland Garros este oferit de

Cineva a scris pe Twitter, imediat după tragerea la sorți a Roland Garros, că trofeul bărbaților ar trebui numaidecât înmânat lui Rafa, iar cele două săptămâni de transmisiuni directe de la Paris să fie umplute cu meciuri de la feminin. Dincolo de gluma omului, cam aceasta e atmosfera în care ne găsește începutul #RG18. În vreme ce pe tabloul masculin întrebările sunt clare și puține, iar lumea tenisului se aliniază să vadă dacă Rafael Nadal chiar va reuși inimaginabilul titlu 11, la feminin lucrurile sunt mult mai complicate. Și atractive, ce-i drept. Narativele sunt numeroase, întrebările, așijderea. Iar de duminică, de când tenisul de Grand Slam se întoarce pe ecranele și în viețile noastre (și parcă ieri a fost #AusOpen), vom urmări un tablou realmente imprevizibil.

Efectuată în L’Orangerie, parte din suprafața extinsă și refăcută de la RG, tragerea la sorți i-a pus un pic pe români pe gânduri. Pe de o parte, decizia sorților e încurajatoare în ce o privește pe Simona, a cărei intrare în turneu nu e deloc rea. Pe de altă parte, patru din cele cinci de pe tablou sunt pe același sfert. Am mai avut meciuri între românce la Slamuri și parcă n-a fost deloc ușor pentru fani. Probabil că le-am fi vrut pe toate cât mai departe una de alta, și cât mai departe în turneu. Dar partea bună e că, deși-s în aceeași zonă a tabloului, nicio întâlnire între ele nu e posibilă mai devreme de optimile de finală.

Să vedem cum anume sunt lucrurile bătute în cuie și la ce să ne așteptăm de la turneul fetelor.

Sfertul 1. Sfertul Simonei

Ce înseamnă, de fapt, un sfert de tablou la Slam? Practic, un mini-turneu în toată regula, a cărei câștigătoare primește dreptul la Final Four-ul turneului. 32 de jucătoare, fără bye-uri. Matematic, e inevitabilă prezența pe sfert a unei alte jucătoare din Top 8, iar la Simona a ajuns Caroline Garcia, numărul 7 mondial. Din punct de vedere al Sfântului Matchup, e bine; Simona a învins-o chiar la Roma pe Garcia și în general se bucură de un oareșce confort când vine vorba să o întâlnească pe Garcia. Dar dacă ne reamintim unde se ține turneul, parcă nu mai e așa grozav. Numai cine nu a trăit pe pielea lui o atmosferă în care publicul de pe Chatrier sau Lenglen se transformă în partizan ar subestima relevanța acestui factor.

Afară de Garcia, mai sunt alte jucătoare enumerate de mai toți specialiștii printre jucătoarele capabile oricând de un traseu lung la un Slam, respectiv de a face victime cu nume. În frunte cu Kiki Bertens, semifinalistă acum doi ani aici, respectiv recent finalistă la Madrid. Elise Mertens, semifinalistă anul acesta la Australian Open și cu două titluri în 2018, e de asemenea aici. Zgura nu i-a fost niciodată pe plac, dar măcar cu numele o putem trece și pe Angelique Kerber aici. Iar Irina Begu și Sorana Cîrstea corespund, de asemenea, profilului de “dark horse“ la RG.  Și așa ajungem la una dintre ideile relevante pentru noi pe care le propune acest tablou: patru românce în același sfert de tablou. E drept, nicio întâlnire românească nu plutește în aer. Cel mai devreme se pot vedea în turul patru.

La nouă ani de când făcea sfert de finală la Paris, Sorana Cîrstea deschide cu Daria Gavrilova, pe care am văzut-o recent făcând eforturi colosale pentru a o întoarce și învinge pe Garbine Muguruza. Bernanda Pera sau Elena Vesnina în turul 2 înseamnă, măcar pe hârtie, un meci cu o idee mai confortabil decât primul tur. Exceptând acel sfert, Sorana a mai ajuns de alte trei ori în turul al treilea, iar viteza pe care pare să o prindă săptămâna asta la Nurnberg e încurajatoare. Ca să treacă în turul IV, ar întâlni-o, probabil, pe Elise Mertens. Iar în optimi ar fi locul unui meci cu Simona.

Irina Begu, care nu-i cap de serie anul acesta, deschide cu Anna Karolina Schmiedlova, care, după câțiva ani în care a plutit în derivă, s-a întors la rezultate respectabile anul acesta. Turul al doilea ar însemna un meci cu învingătoarea dintre Shuai Zhang și Kristina Kukova (locul 247, dar pe tablou cu un protected ranking). Iar turul al treilea ar fi o revedere cu Caroline Garcia, cu Bertens sau Kerber în optimi.

Ana Bogdan deschide cu Marketa Vondrousova, una dintre jucătoarele din noul val care au adunat deja ceva rezultate promițătoare, suficient de spus că e recomandată de școala cehă. Ana ar avea o germancă în turul doi – fie Kerber, fie Mona Barthel. Cu Kiki Bertens s-ar vedea în turul trei, apoi, oricine vine din segmentul Irinei.

Am început cu ea, revenim la ea. Multe dintre discuțiile acestui turneu vor gravita în jurul Simonei Halep, care revine la locul în care a jucat două finale de Grand Slam, pierdute de fiecare dată răvășitor, în trei seturi, și o face încă o dată din postura de jucătoare cu șanse foarte mari la titlu.

Debutul Simonei e numai bun pentru un turneu de Grand Slam în care primul meci are mereu o semnificație aparte. Alison Riske, adversara ei, nu are o carte de vizită impresionantă, pe zgură sau în alte părți. S-au întâlnit de două ori, iar Simona a câștigat în ambele ocazii, inclusiv lăsându-i doar trei game-uri în unica lor întâlnire pe suprafața roșie.

Turul doi ar însemna întâlnirea cu învingătoarea dintre două wildcard-uri. Taylor Townsend, pe care Simona o învingea într-un meci energic, anul trecut la Cincy, și-a câștigat wildcard-ul prin câștigarea unor pre-calificări în State. Myrtlle Georges, o franțuzoaică în vârstă de 27 de ani, al cărei career-high a fost locul 168, a primit o invitație de la organizatori.

Spuneam de riscul unui duel cu Garcia. Dar Simona poate experimenta situația de a juca împotriva publicului încă din turul III, când ar putea-o vedea pe Kristina Mladenovic, mereu periculoasă la Paris. De regulă, Simona a fost mereu favorita fanilor pe Chatrier (și în general a avut rareori un public ostil), așa că ar fi o experiență cumva inedită să joace într-o atmosferă potrivnică. Dacă va trece cu bine, Mertens sau Sorana Cîrstea ar aștepta-o în optimi. Iar oricine din grupul Bertens, Begu, Garcia – în sferturi.

După care e aproape imposibil să evite un nume extraordinar de puternic în semifinale. În precedentele ei vizite în finala de la Paris, Simona le-a avut de bătut pe Andrea Petkovic, respectiv Karolina Pliskova la ora aceea aproape non-factor pe zgură. Oricine ar veni acum, se va dovedi un obstacol mai greu. Fie că e Muguruza, Pliskova, Serena sau Sharapova. Dar dacă va trece de acest test, Simona va primi încă o dată o șansă la trofeul pe care-l caută cu pasiune, dar nu cu disperare. Și, din nou, totul ar fi posibil.

Traseul virtual al Simonei Halep

R1: Riske
R2: Townsend/M.Georges
R3: Mladenovic
R4: Mertens/Sorana Cîrstea
QF: Garcia/Kerber/Begu/Bertens
SF: Muguruza/Pliskova/Serena/Sharapova
F: Svitolina/Kvitova

 

Sfertul 2. Sfertul Muguruzei. Dar ce e aici!

În condiții normale, atenția calculelor ar fi direcționată pe favorita 3, cel mai bine clasată jucătoare din acest segment, în special că e vorba de campioana de acum doi ani. Dar agitația de pe acest sfert este adevărata vedetă a tragerii. E o înghesuială rară, cu mai multe jucătoare care ar putea ajunge foarte departe în turneu: Muguruza (3) și Pliskova (6) domină sfertul, dar lor li se alătură Serena Williams, care revine în tenis pentru primul ei turneu de după dubla Indian Wells – Miami, o revenire considerată zilele trecute drept “grăbită” de către Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei. Fără să fie cap de serie, Serena a nimerit decent, deschizând cu Kristyna Pliskova și având ocazia să-și regleze jocul.

Tot aici e și Maria Sharapova, care revine, la rândul ei, după trei ani de la ultima ei apariție la Roland Garros. După ce anul trecut nu a primit wild-card pentru main draw, campioana din 2012 va deschide cu o jucătoare din calificări.

Pentru completare, mai sunt destule alte nume importante sau cu rezultate importante la Roland Garros, chit că forma lor actuală variază destul de mult: Goerges, Cibulkova (care se întâlnesc în R1), Kuznetsova (care i se va opune Muguruzei în R1), Safarova, Stosur, sau nume incomode în ziua lor bună: Pavlyuchenkova, Vekic, Siegemund, Barty. Belinda Bencic ar fi fost și ea pe listă, dar statusul elvețiencei e incert.

Sfertul 3. Sfertul Svitolinei și al campioanei en-titre Ostapenko

Jelena Ostapenko se va întoarce la locul celui mai mare succes al carierei ei cu un meci contra Katerynei Kozlova. Dar lucrurile devin interesante în turul al doilea, când s-ar vedea cu o Victoria Azarenka, e drept, departe de zilele ei bune (și atunci, cu greu un factor la Paris). Ostapenko le mai are prin preajmă pe Konta sau Venus Williams, nu simplu, dar nici tocmai imposibil să prindă iar viteză și să ajungă în sferturi.

Dacă socotelile hârtiei se respectă, acolo s-ar vedea într-un mini-blockbuster cu Elina Svitolina. Ucraineanca e cu ușurință câștigătoarea tragerii la sorți. Fostă campioană la junioare la Paris și cu un traseu lung la un Slam mai mult decât iminent, Svitolina are o parte de tablou în care, judecând după forma recentă, amenințarea cea mai mare ar putea-o reprezenta Mihaela Buzărnescu, primul cap de serie pe care l-ar vedea Elina. În rest, mai sunt aici Keys și Osaka, plus alte câteva jucătoare pe care cu greu le-am suspecta de un long run la un Slam.

Mihaela spunea în ianuarie, la Melbourne, că își dorește să fie favorită fie și numai ca să o evite pe Caroline Wozniacki, peste care a dat în turul 1 atât la US Open, cât și la Australian Open. Misiune îndeplinită, pentru că daneza e destul de departe. MIhaela va juca primul ei meci din carieră în calitate de cap de serie la un Grand Slam contra americancei Vania King. Ar urma un posibil rematch cu Su-Wei Hsieh, pe care tocmai ce a învins-o azi, în sferturi la Strasbourg, iar cu Elina Svitolina s-ar putea întâlni în turul 3.

Sfertul 4. Sfertul lui Wozniacki

Printre alte fapte de arme recente ale lui Wozniacki, a trecut pe plan secund faptul că anul trecut ea a pierdut strâns în sferturi cu Ostapenko, deci n-a fost tocmai departe de o neașteptată performanță la al doilea cel mai slab Slam al ei. Daneza are ceva motive de optimism că va repeta, cel puțin, rezultatul din 2017. Primul tur e tricky: Danielle Collins, cea care a reușit destule meciuri bune recent. Timea Bacsinszky ar fi fost, în mod normal, favorită pe zgura de la Paris în eventualul tur 2 cu Woz, dar Timea e departe de nivelul ei optim. Caz în care această parte de tablou se poate deschide pentru Daria Kasatkina, pe care mulți o bănuim de un titlu la RG la un moment dat. Kasatkina ar trebui să navigheze cu bine în optimi (amenințarea cea mai mare pentru ea este Carla Suarez Navarro), unde ar urma să se testeze cu numărul 2 mondial.

Ceva mai sus, Petra Kvitova se poate convinge singură dacă are sau nu ce-i trebuie pentru un traseu lung la Paris. Deocamdată, în ciuda rezultatelor grozave de la Madrid, mai mult par să creadă în posibilitățile ei la RG jurnaliștii. Petra, care aduce la Paris o serie de 11 victorii consecutive, are o zonă de tablou cu care se poate lucra. Are și capcane (Cepede Royg sau Arruabarrena în primele două tururi sunt jucătoare clasice de zgură lentă), Anett Kontaveit poate încerca propriul ei breakthrough, și nu se știe niciodată când Sloane Stephens, care teoretic are destule date pentru a avea succes pe zgură, se decide să se ia în serios și la Paris.

Ideea, indiferent cine va ieși din fiecare sfert de tablou, e destul de clară: e aproape imposibil să nu avem două săptămâni cu noi episoade dramatice, rivalități și, foarte probabil, meciuri de ținut minte. Bonusul fantastic ar fi dacă acesta va fi turneul pe care să nu-l uităm cu adevărat niciodată.

Tabloul complet, AICI.

 

Câteva dintre întrebările turneului:

– Îi va servi RG Serenei drept trambulină pentru Wimbledon sau va fi chiar mai mult de atât?

– RG e cea mai bună șansă la un Slam pentru Sharapova. Cât de departe va ajunge?

– Cine va pleca numărul 1 de la Paris?

– Se va continua trendul big-hitterițelor care se impun la Paris?

– Cine iese din formidabilul sfert 2?

– Vom avea un duel românesc în primul sfert?

– Poate face Mihaela Buzărnescu o surpriză?

– Aduce Petra forma fantastică recentă și la Paris?

– Va putea repeta Ostapenko?

– E turneul de breakthrough pentru Svitolina?

– Și, firește, cea mai importantă dintre toate: va fi acum, aici, momentul Simonei?

 

Fotografii: Jimmie48Photography

***

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI

Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi