Simona, după finală: „Am fost aproape. Voi continua să muncesc, pentru că vreau neapărat să trăiesc din nou aceste emoții”

Adrian Țoca | 11 iunie 2017
Concluzia ultimelor 2 săptămâni

„Am jucat meciuri foarte grele, foarte bune, am câștigat contra unor jucătoare destul de bune, am făcut finală de Grand Slam, ceea ce nu cred că este un lucru mic. Cred că am ajuns și pe locul 2, din nou; cred că este o performanță mare ce am făcut pe zgură anul acesta, am jucat la toate trei turneele la maxim. Dacă mă gândeam înainte de Stuttgart că se va întâmpla asta, cred că aș fi fost foarte bucuroasă, mai ales după cum a început anul.

Roland Garros este oferit de

Rareori se întâmplă ca o conferință a Simonei să fie devansată fără anunț prealabil, semn că jucătoarea își dorea să își încheie cât mai rapid obligațiile media. Așa se face că, un sfert de oră mai devreme de ora anunțată și cu meciul încă proaspăt, jurnaliștii se grăbeau să ajungă la timp în sala de conferințe. Unde o Simona abătută i-a dat credit Jelenei Ostapenko și a admis că-i va fi dificil să depășească repede momentul.

„Cred că a fost un turneu bun pentru mine, iar să joc finala a fost un lucru minunat. Ea a jucat foarte bine, tot creditul pentru ea. A lovit foarte puternic. La un moment dat, am fost spectatoare pe teren. A meritat să câștige. Da, e un moment greu pentru mine, dar o să treacă, sper, cu timpul. Voi continua să muncesc, pentru că vreau neapărat să repet ce am reușit în acest turneu”, a început ea.

Ar fi putut face ceva să schimbe direcția meciului și nu a făcut-o? „Nu cred că am făcut ceva greșit azi. Cred că am jucat ok, am jucat bine. Poate un pic de ghinion în unele puncte, liniile, fileul, nu știu. Cred că totul a mers în direcția ei azi și a meritat să câștige. A jucat foarte bine în momentele foarte grele pentru ea și când am condus set și 3-0. Am fost aproape, dar am pierdut din nou, iar acum nu mai pot schimba nimic, așa că nu pot decât să privesc înainte.”

Când a venit vorba despre Ostapenko, Simona a sumarizat așa tactica jucătoarei din Letonia: „Nu cred că a schimbat planurile în timpului meciului, cred că a jucat într-un singur fel. Uneori a lovit doi metri în afară, alteori mingile au fost în teren și nu mă puteam atinge de ele. Așa joacă ea și nu pot să mă aștept la un ritm, ca atare trebuie să fii acolo pentru fiecare minge. Am fost aproape, dar ea a revenit foarte bine. Jelena lovește toate mingile, are un singur ritm și reușește să stea în aceeași zonă, ceea ce e foarte bine, cred, să rămâi la fel chiar dacă ratezi câteva mingi la rând. Apoi câștigă încredere și dintr-o dată nu mai ratează. Sunt jucătoare ca ea și jucătoare ca mine, care vor să simtă ritmul, vor să simtă jocul.

E dificil acum, dar cred că am fost bine azi. Am fost acolo, am luptat, dar cred că a fost mai bună decât mine azi”, a completat ea, adăugând ulterior că o vede pe Ostapenko capabilă să mai reușească asemenea performanțe.

Partea plină a paharului a venit tot de la ea, aproape involuntar, când a început admițând că a avut și emoții, dar observând apoi un lucru care e luat de bun mult prea ușor – tot ea a ajuns în postura de a avea asemenea emoții: „E greu. Am fost foarte aproape să câștig primul Grand Slam și, de asemenea, să devin numărul 1 în lume, deci din perspectiva asta au fost emoții, dar cred că toată lumea le are și e bine. Vreau să tot am multe asemenea emoții, dacă va fi posibil. De aceea am muncit și am jucat tenis 20 de ani, ca să trăiesc asemenea momente.”

Simona simțea că eșecul de acum e mai dureros decât cel cu Sharapova, din 2014. „Nu am spus că sunt favorită înainte de meci, pentru că nu știi niciodată cu jucătoare care lovesc mingea atât de tare, în special jucătoare tinere. Eșecul de acum doare poate mai mult decât cel din 2014, pentru că realizez mai bine ce se întâmplă. Doare mai mult și am nevoie de ceva timp să… nu știu. Să treacă”, a încheiat ea, făcând un gest cu mâinile în față, ca și cum ar fi împins departe de ea ceva ce o apăsa în acel moment.

De-a lungul turneului, a spus că dacă pierde, preferă să piardă pentru că adversara a fost mai bună. „Consider că nu am pierdut, ci m-a bătut astăzi, ceea ce am spus și la început de turneu, că prefer să mă bată adversara, decât să pierd. Sunt mulțumită de ceea ce a fost, dar foarte tristă că n-am putut să închei atunci când am condus”, adăugând că „nu am cedat mental după pierderea setului doi, nu am căzut, nu s-a întâmplat nimic de acest gen. Doar că a jucat ea mai bine”.

Ce ia bun din aceste ultime săptămâni?

„Am jucat meciuri foarte grele, foarte bune, am câștigat contra unor jucătoare destul de bune, am făcut finală de Grand Slam, ceea ce nu cred că este un lucru mic. Cred că am ajuns și pe locul 2, din nou; cred că este o performanță mare ce am făcut pe zgură anul acesta, am jucat la toate trei turneele la maxim. Dacă mă gândeam înainte de Stuttgart că se va întâmpla asta, cred că aș fi fost foarte bucuroasă, mai ales după cum a început anul. Venind aici cu accidentare, nu m-am gândit prea mult, și am făcut față mental foarte, foarte bine. Nu pot să fiu supărată pentru că n-am făcut ceva anume. Sunt supărată că am pierdut, și asta doare tot timpul.”

Să treacă.

*

Foto: Jimmie48Photography

 

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi