O campioană în premieră se pregătește pentru US Open | La ce să ne așteptăm în optimi

Radu Marina | 4 septembrie 2022

În ciuda numeroaselor surprize, sunt în continuare foarte multe jucătoare de mare valoare rămase în cursa pentru trofeul US Open. Unul care va avea (din nou) o câștigătoare nouă anul acesta.

US Open este oferit de

După o săptămână intensă de tenis, cu surprize mari și mici, o săptămână emoționantă, în care ne-am luat rămas-bun de la Serena Williams și de la Andrea Petkovic, turneul intră în a doua săptămână. 

Uite cum arată optimile de finală pe tabloul feminin | Tabloul masculin, aici.

Iga Swiatek vs. Jule Niemeier

Iga a avut un sezon de hard american slab, dar acum pare din nou reintrată în ritmul obișnuit. Liderul mondial ajunge în optimile de finală fără să piardă mai mult de patru game-uri pe set și e bine poziționată să ajungă pentru prima dată în sferturi la New York. 

În partea cealaltă, Niemeier, o nemțoaică de 23 de ani, își continuă rezultatele bune în turneele de Slam. După sferturile de finală de la Wimbledon, acum e în premieră în optimi la US Open. Până acum, nu s-a mai întâlnit niciodată cu Swiatek.

Petra Kvitova vs. Jessica Pegula 

După un meci extraordinar, în care a revenit de la 5-2 în setul al treilea și a salvat două mingi de meci în drum spre o victorie minunată cu Garbine Muguruza, Petra Kvitova se reîntoarce în săptămâna a doua la US Open – Slamul ei cu cele mai slabe rezultate. Va avea însă parte de un nou meci tare, Pegula continuându-și, la rândul ei, sezonul foarte bun. 

Pegula, cea mai bună jucătoare a SUA în acest moment, a trecut cu greu, în trei seturi, de chinezoaica Yue Yuan, cea care a eliminat-o în turul doi pe Irina Begu. 

Kvitova a câștigat ambele întâlniri cu Pegula, iar dacă va repeta victoria și mâine, atunci cehoaica va reveni în sferturi la US Open pentru prima dată după cinci ani. 

Victoria Azarenka vs. Karolina Pliskova 

Această optime e un duel ca în vremurile bune, un clasic între două jucătoare valoroase, cu multă experiență, dar care în ultimii ani n-au mai replicat nivelul lor de vârf. Azarenka și Pliskova au zburat pe sub radar la această ediție a US Open. Pliskova n-a avut nici pe departe cel mai facil traseu până în optimi (Linette – Bouzkova – Bencic), iar Azarenka își continuă tradiția bună la US Open, unde a jucat trei finale (în 2012 și 2013, ambele pierdute la luptă cu Serena, și în 2020, cedată cu Osaka). 

Aceasta va fi a 9-a întâlnire dintre cele două, scorul întâlnirilor directe fiind 4-4, cu ultimul meci fiind câștigat de Pliskova, în 2019, la Roma. Din cele opt întâlniri, cinci au ajuns în set decisiv. 

Danielle Collins vs. Aryna Sabalenka

Se va lovi brutal la acest meci. Dintr-o întâlnire în care ambele jucătoare lovesc tare și foarte tare, caută punctul câștigător cât mai rapid cu putință, nu pot ieși decât scântei. Ambele jucătoare ajung în a doua săptămâna la US Open după meciuri foarte diferite și complicate. Sabalenka a revenit dintr-o situație aproape imposibilă, de la 1-6, 2-5 cu Kaia Kanepi. Collins a învins-o pe Cornet într-un meci de două seturi în care a strâns în dreptul ei 52 de lovituri direct câștigătoare (!). Collins e jucătoarea care a impresionat, poate, cel mai mult în prima săptămână: a trecut de Naomi Osaka, Cristina Bucșa și Alize Cornet fără să piardă set. 

Shuai Zhang vs. Coco Gauff

Gauff și Zhang se vor întâlni pentru a doua oară anul acesta într-un turneu mare, după ce la Miami americanca s-a impus în două seturi disputate. Shuai Zhang, care are un sezon excelent până acum, s-a calificat în optimile de finală la New York din a 15-a încercare; după un traseu în care a trecut fără mari probleme de Jil Teichmann, Anna Karolina Schmiedlova și Rebecca Marino. Chinezoaica e pregătită acum pentru un nou meci contra lui Gauff, care pleacă drept favorită, ținând seama de forma arătat în prima săptămână. 

Caroline Garcia vs. Alison Riske

Caroline Garcia și-a adus forma bună arătată la Cincinnati, unde a câștigat titlul, și la US Open. Ajunsă la 9 victorii consecutive, Garcia se poate califica în sferturi la US Open cu o victorie în fața lui Riske, cea care a învins-o, însă, în toate cele trei meciuri jucate până acum. 

Atât pentru Garcia, cât și pentru Riske, o victorie ar veni cu prima lor calificare într-un sfert de finală la US Open – și al doilea al carierei în turneele de Grand Slam. 

Ons Jabeur vs. Veronika Kudermetova 

Ajunsă pentru prima dată în optimi la US Open, Ons Jabeur are acum o șansă pentru revanșa în fața Veronikăi Kudermetova, care a învins-o ori de câte ori a întâlnit-o. Înaintea acestei săptămâni, Kudermetova nu câștigase niciun meci pe tabloul principal la US Open din cinci prezențe – iar acum ajunge în optimile de finală, acolo unde are, din nou, o oportunitate să mai bifeze un sfert de finală la un Slam (după cel reușit la Wimbledon), în condițiile în care a câștigat toate cele trei meciuri cu finalista Wimbledon. 

Liudmila Samsonova vs. Ajla Tomljanovic

Este, probabil, cea mai deschisă și mai imprevizibilă optime de finală. Pentru Samsonova, calificarea în optimi la US Open este cel mai important rezultat al carierei, iar pentru un loc în sferturi va trebui să treacă de Tomljanovic, în fața căreia a câștigat chiar în urmă cu câteva săptămâni, la turneul de la Washington. 

Cu o miză așa de mare pe masă, va fi captivant de văzut cine va gestiona mai bine oportunitatea, dar mai ales succesul recent: Samsonova e într-o serie de 13 victorii consecutive (și două titluri la rând), în vreme ce Tomljanovic va căuta să nu coboare de la înălțimile atinse în meciul istoric cu Serena Williams. Cum știm deja, ăsta-i unul din cele mai grele lucruri din tenis.

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul nostru newsletter de sport – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat! De până la 4 ori pe săptămână, ATLT la 8 dimineața, la cafea

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi