Irina Begu cedează în turul al doilea la New York cu Yue Yuan

Radu Marina | 1 septembrie 2022

US Open rămâne singurul turneu de Grand Slam la care Irina nu a reușit să depășească turul al doilea în cariera ei.

US Open este oferit de

Irina Begu a fost eliminată în turul al doilea la US Open de chinezoaica Yue Yuan, 6-3, 7-6 (6), într-un meci de mare luptă, echilibrat, ușor dramatic pe alocuri și cu multe momente bune de joc din partea ambelor jucătoare.

US Open rămâne singurul turneu de Grand Slam la care Irina nu a reușit să depășească turul al doilea în cariera ei. Irina era ultima româncă angrenată pe tabloul de simplu. Dincolo, e prima oară în era Open când China duce patru jucătoare în turul al treilea al unui turneu de Slam (Qinwen Zheng, Yue Yuan, Xiyu Wang și Shuai Zhang).

*

Yue Yuan, o necunoscută atât pentru Irina, cât și pentru lumea tenisului, e clasată în acest moment pe locul 142 mondial și și-a petrecut mare parte din scurta ei carieră în turnee de categorie inferioară; până săptămâna aceasta nu reușise niciun rezultat notabil și nici nu câștigase vreodată un meci pe tabloul principal al vreunui turneu WTA sau Grand Slam. 

Venită din calificări, Yuan (23 de ani), care e exact pe același tipar ca multe jucătoare din valul noii generații din China – solidă, înaltă, cu lovituri grele și serviciu puternic – a trecut de calificări la US Open și s-a calificat în turul trei fără a pierde vreun set pe drum în cele cinci meciuri. 

Astăzi, împotriva Irinei, a fost exemplară în majoritatea momentelor; a ținut cu dinții de șansele ivite, le-a fructificat și a construit pe ele. Chinezoaica a început meciul brutal, a făcut rapid un break încă din debut, pe care nu l-a mai cedat până la final.

În vreme ce Yuan lovea necruțător în stânga și în dreapta, Irina a părut că lovește cu întârziere, se deplasează cu greutate și ia decizii pripite.

Meciul din primul tur cu Elise Mertens, pe care l-a întors de la set și break, a avut, cel mai probabil, un cuvânt de spus aici. Starea ei n-a fost cea mai grozavă, iar combinată cu dispoziția adversarei, care a fost peste tot și și-a folosit lovitura de dreapta în cel mai bun mod cu putință, lovind câștigător din toate pozițiile, a dus la un set controlat de chinezoaică. 

Cu cât meciul a avansat, Irina a început să simtă mai bine mingea, a căutat (și a găsit) soluții la tenisul agresiv al adversarei și a ținut piept multă vreme agresivității lui Yuan, fapt reflectat și în evoluția meciului. Setul doi a avut o cu totul altă dinamică față de primul, cu Irina mai proactivă și mult mai eficientă la jocul din teren. După ce a recuperat break-ul făcut de Yuan în primul game al meciului, Begu părea că se va distanța definitiv în set: a egalat, a ajuns la conducere și apoi a făcut break-ul, care a dus-o la 3-1 și a reușit să păstreze o diferența față de adversara sa, conducând tot setul doi; a condus cu 5-4, cu 6-5 și a avut minge de set în tiebreak. 

Deși Irina a stat în față pe tabelă, asta n-a contat prea mult. Yuan a avut replică la orice a încercat Irina și fiecare punct bun al Irinei a fost urmat de un alt punct și mai bun al chinezoaicei, ceea ce a echilibrat extrem de mult setul, cele fiind greu de separat. Plusul de forță a fost la Yuan, care și-a luat victoria până la urmă tocmai pentru că n-a ezitat și a arătat un curaj nebun în momentele mai delicate din meci.

În final, diferența a fost făcută de chinezoaică după un tiebreak în care a revenit de la 1-3, 5-4 și 6-5 (cu minge de set salvată). Yuan nu are experiența marilor meciuri – nu are experiență deloc la acest nivel – însă a avut atitudinea unei jucătoare trecute prin multe, care știe cum se câștigă astfel de meciuri dure. Irina, în schimb, n-a reușit să păstreze același nivel pe tot parcursul meciului – sau n-a putut accesa un nivel mai bun în momentele în care avea cu adevărat nevoie (vezi mingea de set de la 6-5 din tiebreak), care ar fi putut schimba soarta setului și de ce nu a meciului. 

Irina părăsește, așadar, US Open din turul doi, după un meci în care n-a mai avut claritatea din primul tur, din meciul cu Elise Mertens, și a alternat momentele bune cu momentele în care tenisul ei a părut fără vlagă și ușor dezordonat. Deși n-a fost în ziua ei cea mai bună, s-a luptat să rămână aproape de adversară și și-a oferit șanse să rămână în meci – iar asta ar putea fi o veste bună. Recuperarea break-ului din setul doi și ieșirea din încercuire la 5-6, când Yuan a servit pentru victorie trebuie apreciate într-o bună măsură; n-a fost suficient, nu i-au adus victoria, dar nici nu se poate declara nemulțumită că nu a încercat. S-a chinuit să rămână în meci, să-și dea șanse și să găsească o cale să iasă la suprafață și să reziste contra unei jucătoare care a jucat cu o dezinvoltură și o libertate fantastică.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi