Serena Williams își încheie cariera. Serena a fost învinsă de Ajla Tomljanovic într-un meci extraordinar

Treizecizero | 3 septembrie 2022

Moment istoric. Serena Williams a pierdut cu Ajla Tomljanovic în turul al treilea la US Open, ceea ce înseamnă că Serena, care își anunțase finalul înainte de turneu, își încheie cariera odată cu această înfrângere.

„Fără Serena, nu va mai fi la fel”, a încheiat Ajla Tomljanovic.

US Open este oferit de


Moment istoric. Serena Williams a pierdut cu Ajla Tomljanovic în turul al treilea la US Open, ceea ce înseamnă că Serena, care își anunțase finalul înainte de turneu, își încheie cariera odată cu această înfrângere.

Niciun final nu e perfect, cu atât mai puțin pentru o astfel de jucătoare, care a continuat să joace un tenis senzațional și în ultima seară, până în ultimul minut. Dar, dacă e vreo satisfacție, Serena iese din scenă într-un meci splendid, învinsă de o jucătoare care a făcut meciul vieții, arătând o putere mentală impresionantă. Ce mod mai bun de a o respecta pe Serena decât cu un astfel de tenis. Și se poate argumenta că Serena a ieșit din scenă în cel mai bun mod posibil: competitivă, jucând grozav în ultimul ei meci, cu flacăra încă aprinsă, cu calitatea încă acolo, pierzând cinstit la o adversară absolut extraordinară azi.

Ajla s-a impus în trei seturi, 7-5, 6-7 (4), 6-1, în trei ore de meci spectacol, calificându-se astfel în optimile de finală de la US Open.

Într-un meci de o calitate extraordinară de la început și până la sfârșit, Serena a condus cu 5-3 în primul set, făcând break-ul cu un game perfect de retur la 4-3, dar n-a putut încheia setul pe serviciu, iar o Ajla neobosită a legat patru game-uri la rând. După ce s-a scos dintr-o situație grea în primul game al setului secund, Serena a sprintat apoi, legând foarte repede, și ușor, patru game-uri la rând, cu o claritate în execuții cu nimic mai prejos de zilele ei cele mai bune. Dar setul nu era gata. Pas cu pas, Ajla a recuperat încet, încet, refuzând să predea setul la 2-5 pe serviciul ei, într-un game maraton, de peste 15 minute, în care a salvat patru mingi de set. A fost un game care e exemplul ideal de ce trebuie să lupți mereu până la capăt în tenis, pentru că în mod cert efortul depus mai apoi de Serena pentru a încheia setul a costat-o în decisiv, pe când, dacă ar fi încheiat setul la 6-2, americanca ar fi fost mult mai bine poziționată, cu mult mai multe resurse salvate pentru ultimul set.

Așa însă, Tomljanovic a reușit rebreakul și a forțat tiebreak-ul. Încă o dată, Serena s-a desprins, conducând cu 4-1, dar din nou Ajla a revenit, egalând la 4-4. Cu perspectiva finalului în față, Serena a servit un as la T și a reușit apoi un winner, iar setul era, în sfârșit, gata, după aproape o oră și jumătate.

Când americanca a început decisivul cu un break, a părut, un moment, că Ajla resimte șocul emoțional al pierderii setului secund. Dar a fost singurul moment de slăbiciune arătat toată seara de Tomljanovic. Ea a recuperat imediat break-ul, de la 40-15 pentru Serena, și era rândul acesteia să se arate vulnerabilă. Tot efortul de până atunci și-a spus cuvântul, iar Serena n-a mai putut menține ritmul incredibil al meciului. Ajla a fost neiertătoare punct după punct, lovind cu o acuratețe incredibilă și absorbind puterea mingilor venite de la Serena fără probleme, cum a făcut-o toată seara. A ajuns la 5-1, dar treaba era încă neîncheiată.

Ultimul game al carierei Serenei a fost epic, finalul potrivit. Aproape 15 minute de luptă feroce, în care Serena s-a agățat cu toate puterile de fiecare punct, salvând cinci mingi de meci cu o agresivitate extraordinară, atacând la fiecare dintre ele. Serena a avut și trei mingi de break – și cine ar fi putut să spună cu mâna pe inimă că n-ar putea să revină în meci dacă ar fi concretizat vreuna dintre acele trei șanse.

Pe ultima dintre ele și-a creat-o câștigând un punct absolut nebun la fileu, ajungând cumva la o scurtă și redresându-se apoi pentru a închide punctul. Dar Ajla a fost impasibilă, de neoprit și de neclintit, salvându-le pe fiecare dintre ele și venind din nou, și din nou, ca să-și creeze o altă oportunitate. La a șasea minge de meci, Serena a trimis un forehand în fileu.

În interviul care a urmat, Serena s-a luptat fără mare succes cu lacrimile și le-a mulțumit părinților, familiei, celor apropiați și sorei ei Venus, cea alături de care a pornit o carieră incredibilă: „Fără Venus, nu ar fi existat Serena. Îți mulțumesc”. Apoi a ieșit de pe teren în aplauzele unui public care a asistat la un moment istoric.

Cu același calm și grație ca în timpul meciului, Ajla a sumarizat sentimentul general în interviul ei: „Serena e cea mai bună din toate timpurile, punct. O iubesc la fel ca și voi (…) Fără ea, lucrurile nu vor mai fi la fel”.

Chiar dacă s-a ferit să spună negru pe alb că se retrage din tenis – în mare măsură din rațiuni contractuale, sau pur și simplu pentru a-și oferi o posibilitate de revenire – toate semnele indică spre faptul că nu va mai exista o întoarcere. Interviul de pe teren – un ‘la revedere’ cât se poate de clar – e o dovadă în acest sens. La conferința de presă de după meci, întrebată dacă asta a fost, Serena a spus, zâmbind: „Mereu am iubit Australia. Încă mai pot face lucruri, dar sunt gata să fiu iar mamă și să mă bucur un pic de viață cât încă mai pot merge”.

Mai apoi, WTA a confirmat, într-un comunicat, retragerea Serenei din tenis, la mai bine de 25 de ani de când și-a făcut debutul în circuit.

La 40 de ani, Serena Williams are 23 de titluri de Grand Slam în palmares. Ea își încheie cariera cu 858 de victorii în carieră, 73 de titluri câștigate și patru medalii olimpice de aur. A petrecut 319 săptămâni pe primul loc în clasamentul WTA, dintre care 186 consecutive, un record împărțit cu Steffi Graf. Mai are alte 14 titluri de Slam la dublu, cucerite alături de sora ei, Venus, și a reușit Career Golden Slam și la simplu, și la dublu, singura din istorie care a reușit acest lucru. E, de asemenea, și atleta cu cele mai mari câștiguri pe teren din sport. Sunt doar câteva dintre numeroasele ei recorduri stabilite pe terenul de tenis.

Aproape unanim considerată cea mai bună jucătoare de tenis a tuturor timpurilor, Serena rămâne recunoscută, peste toate, drept cea mai influentă și mai cunoscută jucătoare de tenis a tuturor timpurilor. Moștenirea ei va fi îndelung discutată, iar impactul ei asupra tenisului va continua să fie simțit ani și ani de aici înainte.

Articol în curs de actualizare

https://twitter.com/usopen/status/1565892307689148416?s=20&t=OMBMUDAOyN_5QlnG6ORIVw
https://twitter.com/usopen/status/1565889983881170944?s=20&t=xXVnMPn9bsicfLAlt5eApA
https://twitter.com/usopen/status/1565888136000978944?s=20&t=xXVnMPn9bsicfLAlt5eApA
https://twitter.com/usopen/status/1565900426670514177?s=20&t=xXVnMPn9bsicfLAlt5eApA
https://twitter.com/FOS/status/1565900407578189826?s=20&t=xXVnMPn9bsicfLAlt5eApA
https://twitter.com/TheFanChild/status/1565902252530974720?s=20&t=xXVnMPn9bsicfLAlt5eApA

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi