Simona Halep câștigă cu Bianca Andreescu, într-un meci jucat și întors cu inima. N-o considerați niciodată ieșită din cărți pe Simona!

Treizecizero | 28 octombrie 2019

Iată-le, așadar, față în față. Două jucătoare formidabile, care, dincolo de orice pasiuni sau dileme, ar trebui să servească drept inspirație copiilor care bat, în aceste momente, terenurile la epuizante ore de antrenamente, în speranța că le vor călca pe urme.


Simona Halep a reușit o victorie mare în prima ei întâlnire cu Bianca Andreescu. După o lună de la ultimul ei meci competitiv și cu dubii în ce privește condiția ei fizică, Simona Halep a câștigat în trei seturi extrem de intense, 3-6, 7-6 (6), 6-3, în peste două ore și jumătate. 

Simona a salvat o minge de meci pe finalul setului doi și a preluat, treptat, controlul meciului, începând dintr-un tiebreak dramatic și continuând cu un decisiv în care ea a dictat. 

Simona o va întâlni pe Elina Svitolina în runda a doua. Andreescu, care pierde pentru prima dată în acest sezon două meciuri la rând, o va întâlni pe Karolina Pliskova, ambele meciuri urmând să se joace miercuri.

Analiza pe larg a meciului este aici.

Setul 3: Simona 6-3

După aproape două ore de luptă, pornim într-un decisiv care începe în alte condiții față de restul meciului: Bianca pare că se resimte fizic și emoțional după efortul și după mingea de meci neluată pe finalul setului doi, iar Simona domină raliurile de pe baseline, plimbându-și oponenta până la epuizare. Dar nu-și ia oportunitățile și scapă serviciul la 1-1. Chemat din nou la OCC, Darren o sfătuiește pe Simona să urce mai mult în față ca să pedepsească acele slice-uri defensive ale Biancăi care stau prea mult în aer: „Promite-mi că vii în față mai mult. În rest, faci totul foarte bine!”.

Meritat, vine rebreak-ul, consolidat apoi de Simona cu un game pe serviciu în care revine de la 15-30. 3-2 pentru Simona. 

Iar pe cât de mult avansează meciul, pe atât de lucidă devine Simona, care parcă se hrănește din timpul petrecut pe teren, ca un computer care primește noi și noi informații și își îmbunătățește algoritmul. O serie de puncte jucate impecabil pe retur într-un game grozav îi aduc break-ul desprinderii: 4-2. 

https://twitter.com/WTA/status/1188838073817124865?s=20
https://twitter.com/Camelia30_0/status/1188837212277952512?s=20

Simona însă nu găsește un game de serviciu la fel de bun – primul serviciu nu intră – și Bianca nu se lasă invitată de două ori: Andreescu reușește break-ul, cu un forehand winner în cross.

La 4-3, însă tot Simona are răspunsurile: ea face un nou break, apoi închide meciul cu un game la zero, în stil de mare campioană. Victorie pentru Simo, și cât de mult înseamnă pentru ea, după tot efortul de recuperare și toate emoțiile din ultima lună!

Foarte frumoasă și matură declarația Simonei de la interviul de după meci: a mulțumit echipei și a menționat cât de important și dificil e să se califice atâția ani la Turneul Campioanelor, a lăudat adversara și a mulțumit fanilor.

Grozav prim duel între cele două – probabil va fi urmat de multe altele, sperăm în cât mai multe finale mari.

Ar fi fost o zi bună pentru Simona oricum s-ar fi terminat decisivul – simplul fapt că s-a arătat competitivă și a putut să întoarcă meciul printr-un răspuns clasic Halep era o veste suficient de bună. Iar șansele ei de calificare s-ar fi menținut. Dar victoria e un bonus dulce, pe care Simona îl merită după acest sezon făcut memorabil de titlul de la Wimbledon.

https://twitter.com/WTA/status/1188841985416687617?s=20
https://twitter.com/TennisCanada/status/1188841717983842304?s=20


Setul 2: Simona Halep 7-6 (6)

Simona face primul hold al setului secund cu doi ași consecutivi – la serviciu n-are decât de crescut. Apoi reușește prima break-ul. Conduce cu 2-1.

După un alt schimb de break-uri, Simona consolidează serviciul pentru 4-2, game în care a reușit și acest passing grozav în cross.

https://twitter.com/WTA/status/1188817099793125377?s=20

Bianca răspunde apoi pentru 3-4, ajutată și de un punct ca la meciurile demonstrative, salvat cu o execuție spectaculoasă printre picioare – totuși, e o perioadă a meciului în care vedem „computerul” Simona cum gândește în timp real și începe să se ajusteze la dificultățile specifice date de un duel cu Bianca – mai exact, de combinația de putere și creativitate a acesteia.

https://twitter.com/WTA/status/1188818266715643904?s=20

La al doilea OCC, Simona îi spune lui Darren că se simte un pic obosită; Darren îi răspunde că e normal: „n-ai mai jucat prea mult tenis în ultimele trei luni”.

Bianca face break-ul pentru 4-4, apoi e obligată să accepte un medical time-out între game-uri, pentru o zgârietură ușoară. Simona îl cheamă iar pe Darren, care îi spune să se concentreze mai mult pe serviciul al doilea, singurul capitol major la care se face o diferență importantă între cele două. „Ești foarte aproape să împingi acest meci în decisiv”. Îi cere un forcing de „câteva minute puternice”.

Simona răspunde, dar nu imediat. Întâi, scapă printre degete două potențiale puncte pe serviciul Biancăi, pe care le ratează cu tot terenul liber. Dar la 4-5, servind ca să stea în meci, urmează un game mult mai bun pentru Simona, care-și protejează bine serviciul și trimite setul doi în prelungiri: 5-5. Meritat, pentru că, în ciuda greșelilor și a oscilării, setul secund parcă s-a jucat mai degrabă într-o dinamică bună pentru Simona.

La 5-6, Simona salvează o minge de meci și forțează meritat tiebreak-ul cu o minge pusă pe linie. Grozavă reacția Simonei, care-și scoate la înaintare faimosul ei spirit de luptătoare.

https://twitter.com/WTA/status/1188825351410966528?s=20

În tiebreak, Simona pornește excelent, cu o serie de atacuri lungi – 3-0, dar Bianca revine și egalează, 3-3. Tot Simona are inițiativa și, cu un rever din alergare și din defensivă trimis direct în picioarele Biancăi obține două mingi de set. Andreescu le salvează pe ambele, dar la a treia, canadianca scapă returul afară pe un serviciu doi (pe care l-a executat în alte ocazii) și Simo ia setul. 7-6 (6). Excelent tenis.

https://twitter.com/WTA/status/1188829140763365377?s=20

Setul 1: Bianca Andreescu 6-3

Bianca mută prima: după câte un hold solid de fiecare parte, Bianca e cea care reușește să câștige prima contra serviciului; la 1-1, Andreescu găsește un rever excelent care (se vede la challenge-ul Simonei) mușcă linia. În schimbul imediat următor, canadianca se impune de pe baseline, obținând eroarea. 2-1 cu break.

https://twitter.com/WTA/status/1188804917214924801?s=20

Simona răspunde. N-a durat mult pentru ca Simona să reintre în set. Ea face break-ul cu un passing splendid. Apoi anulează un 0-40 – două servicii bune și un rever în colțul terenului – pentru 3-2. Grozav nivelul meciului încă din start.

4-3 Bianca. Simona salvează alte două mingi de break, dar Bianca își procură o a treia cu un winner în cross scurt, unul dintre acele unghiuri extraordinare pe care Andreescu a arătat că e în stare să le producă în puncte mari. Imediat după, Bianca face break-ul. Simona îl cheamă pentru prima dată pe Darren Cahill – primul lor on-court-coaching de la reluarea colaborării.

https://twitter.com/WTA/status/1188808829179285504?s=20

Set Bianca. 6-3 pentru Andreescu, care forțează încă un break cu o combinație de putere și varietate pe care Simona n-o poate rezolva, deocamdată. Dar Simona e competitivă, ceea ce răspunde măcar la una dintre întrebările mari care planau asupra ei la startul acestui turneu. Formatul specific al acestui turneu promite să îi fie de ajutor.

Cifrele primului set:

Context

După mai bine de o lună de liniște, suflarea fanilor tenisului de la noi este trezită dintr-o dată pentru un meci enorm anticipat, care vine, simultan, parcă prea devreme și prea târziu.

Iată-ne, așadar, la ora meciului Simona Halep vs Bianca Andreescu. Campioanele ultimelor două turnee de Grand Slam jucate sunt față în față. Un meci cu un puternic conținut tenisistic – din punct de vedere al match-up-ului, întâlnirile dintre Simona și Bianca ar trebui să fie o plăcere de urmărit – dar și cu un conținut emoțional suplimentar pentru fanii români.

Ei sunt chemați să privească un duel între eroina lor de atâția ani, o jucătoare care a plecat dintre ei și și-a clădit o carieră extraordinară pe propriile puteri, ajungând în câțiva ani până în vârful tenisului, și o tânără născută la mii de kilometri de țară, dar din părinți români, cu bunici români, cu vacanțe petrecute în România, care vorbește română și care va avea, așadar, întotdeauna o puternică conexiune cu România. Fără vina ei, Bianca Andreescu a pornit deja destule discuții în țara părinților ei despre ce înseamnă, de fapt, să fii român.

Faptul că ne uităm la lista campioanelor de Grand Slam și vedem că ultimele două sunt nume românești face, fără îndoială, special acest duel în premieră, venit în grupele Turneului Campioanelor, ediția 2019.

E un meci anticipat încă de când traiectoria Biancăi Andreescu a început să cunoască o ascensiune spectaculoasă. Doar că vârfurile de formă ale celor două nu au coincis până acum. Bianca a câștigat Indian Wells, turneu la care Simona Halep a ieșit mai devreme, apoi a dispărut din circuit, accidentată, până la reluarea sezonului de hard. La rândul ei, Simona a revenit la nivelul ei cel mai bun pe perioada sezonului de zgură – acel meci de la Rouen, din Fed Cup!, plus turneul de la Madrid – și a strălucit spectaculos la Wimbledon, cucerind cel mai prețios titlu din lume. Apoi a avut nu una, ci mai multe probleme fizice în restul sezonului de hard, în care Bianca s-a întors în circuit cu o vigoare extraordinară, cucerind, la rândul ei, titlul la US Open, pe lângă cel din Canada.

Bianca a dat-o de mai multe ori pe Simona drept exemplu când vine vorba de jucătoare preferate, de jucătoare de la care și-a luat inspirație; ba chiar a numit-o „idolul meu”. E știută povestea episodului în care, la un turneu din Canada din urmă cu câțiva ani, Simona i-a recomandat Biancăi să facă pe cât se poate de repede trecerea la profesioniști, lucru pe care Andreescu l-a și făcut. De când a urcat, Bianca a spus, nu o dată, că își dorește să joace cu Simona și că simte că are, acum, o șansă foarte bună.

„Cred că Simona e una dintre cele mai mari luptătoare din circuit, așa că știu că nu va fi ușor. Jocul ei e foarte plăcut de urmărit, ajunge la multe mingi, poate să-și varieze loviturile foarte bine. Îmi place mult puterea ei mentală și atitudinea ei de a nu abandona niciodată. Asta cred că o definește”, a declarat, zilele trecute, Bianca, pentru presa canadiană.

Iată-le, așadar, față în față. Două jucătoare formidabile, care, dincolo de orice pasiuni sau dileme, ar trebui să servească drept inspirație copiilor care bat, în aceste momente, terenurile la epuizante ore de antrenamente, în speranța că le vor călca pe urme.

https://twitter.com/WTA/status/1188765601629650944?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1188525324474245122?s=20

Articol în curs de actualizare

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi