Campioana Elina Svitolina continuă seria victoriilor la WTA Finals, o învinge pe Karolina Pliskova

Radu Marina | 28 octombrie 2019

Elina Svitolina începe apărarea trofeului cu o nouă victorie în fața Karolinei Pliskova – a cincea la rând – , după 7-6(12), 6-4, într-un meci echilibrat, chiar spectaculos pe alocuri, în care am revăzut dificultățile pe care o jucătoare agresivă le poate avea pe o suprafață lentă, respectiv cât de potrivită este suprafața pentru jucătoarele […]

Elina Svitolina începe apărarea trofeului cu o nouă victorie în fața Karolinei Pliskova – a cincea la rând – , după 7-6(12), 6-4, într-un meci echilibrat, chiar spectaculos pe alocuri, în care am revăzut dificultățile pe care o jucătoare agresivă le poate avea pe o suprafață lentă, respectiv cât de potrivită este suprafața pentru jucătoarele cu un stil ușor defensiv. Svitolina s-a simțit ca peștele în apă, Karolina s-a chinuit fara prea mult succes să se adapteze suprafeței. 

Dacă aveam nevoie de vreo confirmare în ceea ce privește diferența dintre suprafața de la Singapore, respectiv cea de acum, de la Shenzhen, am primit-o astăzi, Svitolina obținând a șaptea victorie consecutivă la WTA Finals (una în grupele 2017, fiind eliminată, cinci anul trecut) în aceeași manieră în care a dominat, anul trecut, la Singapore: fără să exceleze, dar știind cum să profite de avantajele pe care i le oferă această suprafață lentă, unde mingea sare foarte puțin, iar accelerările “obișnuite” nu sunt suficiente pentru a face diferența.

Cu excepția unui schimb de break-uri, primul set a fost intens și neașteptat de echilibrat, în special în tiebreak, unde Pliskova a salvat șase mingi de set. La a șaptea n-a mai putut face nimic, însă există și lucruri pe care cehoaica probabil și le poate reproșa (erorile ușoare, dublele greșeli venite în momente foarte importante). S-a încheiat 14-12 pentru Svitolina, care a speculat și și-a adaptat jocul suficient de bine încât să-și încurce adversara la aproape orice pas. 

Problemele pentru Pliskova au fost, tot meciul, aceleași: suprafața prea lentă pentru a putea închide punctele când și cum își dorește ea, și o adversară care a tocat-o mărunt și a obligat-o să forțeze. Asta pare a fi, de fapt, problema cu o astfel de suprafață: nu se pliază deloc pe un de stil agresiv, în care jucătoarea e obișnuită să închidă punctul din trei, maxim patru lovituri. Or deși încearcă să facă asta, mingea nu pleacă din racheta ei așa cum își dorește, și atunci încearcă să forțeze, asumându-și riscuri mari. Zecile de erori pe care cehoaica le-a comis au venit, în mare măsură, atât urmare a presiunii pe care Svitolina a pus-o cu jocul ei foarte clar de pe baseline, cât mai ales a faptului că de multe ori Pliskova s-a panicat în momentul în care schimbul căpăta și mai multă intensitate, iar ea nu putea să-l închidă de la primele mingi. Și atunci și-a asumat riscul de a lovi și mai plat, dar a plătit acest risc cu vârf și îndesat. 

Prin meciul câștigat în fața Karolinei, Svitolina a bifat prima victorie vs. o jucătoare din top 5 în 2019. Iar acum se pregătește pentru o partidă cu învingătoarea meciului Simona Halep – Bianca Andreescu. Dacă va fi Simona, atunci întâlnirea lor va fi cea cu numărul 9 (4-5 la H2H, ultimele două meciuri fiind câștigate de Simona). Dacă va fi Bianca, cele două se vor revedea pentru a doua oară în acest sezon, după meciul câștigat de Andreescu la Indian Wells. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi