Indian Wells recap | Darren Cahill lovește un zid. Emma Raducanu se pregătește să-l depășească pe al ei

Adrian Țoca | 12 martie 2022

Decizia lui Darren Cahill de a încheia colaborarea cu Amanda Anisimova, una dintre jucătoarele începutului de an, chiar în timpul turneului e una dintre știrile notabile de la Indian Wells.

Darren pune punct colaborării cu Amanda Anisimova

Nu știm, de fapt, niciodată cu adevărat ce se întâmplă cu oamenii pe care îi vedem mereu în public, ne obișnuim cu prezența lor și ni se pare de la sine înțeles că vor fi mereu acolo, făcând bine ce știm că fac bine, nu? Asta ar fi un lucru pe care îl învățăm din decizia lui Darren Cahill de a încheia colaborarea cu Amanda Anisimova, alegere pe care australianul a explicat-o prin faptul că este consumat emoțional și că a lovit un zid din acest punct de vedere.

Un al doilea lucru pe care îl desprindem de aici e că nimeni nu e, practic, ferit de burning out. Nici cei mai buni dintre cei mai buni, în special în aceste timpuri. Pandemia poate că e la final, dar efectele ei încă se mai resimt, și își fac simțite prezența în te miri ce momente. În cazul lui Darren Cahill, s-a întâmplat la Indian Wells, după primul antrenament cu Amanda, după care i-a spus acesteia că nu simte că mai poate să își ia un angajament în circuit și că trebuie să se oprească.

Și, judecând după reputația lui Cahill (sau luând în calcul potențialul Amandei), e limpede că trebuie să fi fost ceva serios, devreme ce n-a putut duce nici măcar turneul la capăt (sau, pe un raționament similar, devreme ce nu a putut-o anunța mai devreme de atât).

Realitatea e că viața în circuit e dură și foarte consumatoare. Indiferent de regulile pandemice, să vii mereu din Australia înspre Statele Unite sau Europa – și să faci asta atâția și atâția ani la rând – nu e deloc ușor. Și aici nu mai poate fi vorba de bani sau de titluri, ci pur și simplu de un pahar care pare să se fi umplut în cazul lui Darren. Decizia lui de aici se leagă cu cea luată la finalul perioadei a doua petrecută alături de Simona, când fragmentarea produsă de pandemie, de regulile de călătorie și, într-un final, de accidentarea Simonei a contribuit la epuizarea conexiunii profesionale mai devreme decât și-ar fi dorit cei doi.

Burning out, sau oricum vrem să-i spunem, e orice, numai de glumă, nu. De văzut când Darren va simți nevoia să dea mai mult context. Până atunci, Darren spune că se va întoarce în Australia pentru a se odihni, și probabil că un alt parteneriat (cu Simona sau oricine altcineva) pare complicat să se întâmple în perioada următoare, cel puțin într-un format care să presupună prezența full-time în circuit a lui Darren.

Până atunci, așa cum Simona a spus în mai multe ocazii, cei doi păstrează ca de obicei legătura, iar sfaturile australianului vor fi mereu de folos pentru Simona.

https://twitter.com/popalorena/status/1502573592588001288?s=21

Simona vs Gauff, Sorana vs Kalinskaya

Între timp, Simona se pregătește de meciul cu Coco Gauff, care se va desfășura chiar de ziua de naștere a americancei, care împlinește 18 ani duminică. A doua întâlnire dintre cele două, prima – la Wimbledon 2019, turneul de breakthrough pentru Coco – fiind gestionată impecabil de Simona.

Să ne reamintim ideea de bază despre jocul lui Coco. „Ca joc, Coco este o combinație interesantă – mai degrabă o jucătoare all-court decât una de forță, are un forehand pe care pune spin după caz, un backhand foarte periculos și variat, un serviciu redutabil și o deplasare de top. Cel mai remarcabil pentru vârsta ei este felul cum își selectează loviturile, fără să șovăie nici când trebuie să preia inițiativa, nici când este împinsă în defensivă – are o minte limpede și un instinct bun al jocului. Atitudinea ei pe teren este de asemenea de lăudat – all business în ciuda emoțiilor de a juca pe un tablou principal la un Slam la o vârstă atât de fragedă, mai ales în primul meci contra lui Venus, o jucătoare pe care o admiră nespus. „

Sorana, între timp, se vede cu Anna Kalinskaya, o rusoaică talentată, al cărei salt a întârziat însă un pic; fiecare în ritmul lui, însă, iar Kalinskaya, care a găsit calea spre victorie cu Alize Cornet în ciuda unui bagel în setul doi, e o adversară potențial complicată, mai cu seamă că a și învins-o pe Sorana în precedenta lor întâlnire, în 2020 (Cincinnati).

Greu pentru Muguruza

Unul dintre cele mai interesante rezultate ale primelor zile la IW: victoria lui Alison Riske cu Garbine Muguruza, care s-a întâmplat cumva, deși Garbi câștigase primele nouă game-uri ale meciului. „Am fost îngrozită, mă tot gândeam că oamenii au dat bani ca să mă vadă jucând așa”, a spus Riske, una dintre jucătoarele cu declarații interesante. Americanca a câștigat cu 0-6, 6-3, 6-1; asta da răsturnare de situație. „Am jucat turneul ăsta de atâtea ori, și acum reușesc cel mai bun rezultat al meu, la 31 de ani, lucru de care-s tare mândră. Nu cred că zilele mele cele mai bune s-au întâmplat, ceea ce cred că e foarte captivant”, spune Riske, la prima ei victorie vs Top 10 din toamna lui 2019.

După titlul la WTA Finals, Garbine are acum un start de sezon complet neimpresionant și dă senzația că intră iar într-o traiectorie sinusoidală, lucru care i s-a mai întâmplat în trecut ori de câte ori a ajuns sus în clasament.

Muguruza nu e singura jucătoare din garda veche care a avut un Indian Wells neprietenos. Elina Svitolina, care, de înțeles, are niște săptămâni care o consumă mult, n-a mai avut resurse să treacă de Harriet Dart (prima victorie a acesteia vs Top 20), în vreme ce Karolina Pliskova a cedat cu Danka Kovinic, care continuă premierele în startul de sezon.

În total, șase capi de serie au ieșit (Pliskova, Muguruza, Svitolina, Zidansek, Bencic, Cornet).

Emma Raducanu desface ițele

După câteva luni neconcludente și complicate, dar pe care a continuat să le gestioneze cu zâmbetul pe buze și cu răbdare, Emma Raducanu a câștigat, de data asta, cu Caroline Garcia (6-1, 3-6, 6-1). În contextul ultimelor turnee mari, rezultatul e unul foarte bun pentru britanică, iar declarația ei o confirmă: „Victoria asta înseamnă mult pentru mine. Cu siguranță îmi aduce multă bucurie. Azi am vrut să lovesc liber; când lucrurile deveniseră dificile, mi-am zis ‘doar gândește-te cât de greu o să-ți fie dacă lași meciul ăsta să-ți scape, după șansele pe care le-ai avut.'”.

Zis și făcut. Raducanu joacă acum cu Petra Martic, iar dacă va reuși să lege câteva victorii în deșert, firele narative țesute în jurul ei se vor schimba iarăși cu repeziciune.

Emma e cel mai mare cap de serie pe sfertul româncelor, în vreme ce Iga Swiatek (la rându-i cu un start mai greu în victoria cu Kalinina, la care a pierdut primul set, 5-7, 6-0, 6-1) e cel mai important cap de serie de pe jumătatea de tablou respectivă.

https://twitter.com/EmmaRaducanu/status/1502478803133771776?s=20&t=fe9K2IFQ2NFUj4193mgEZQ

Murray 700

La masculin, cel mai interesant rezultat a fost victoria reușită de Andy Murray cu Taro Daniel, rivalitatea neașteptată a începutului de an (al treilea meci în câteva turnee, 2-1 acum, dar Daniel a câștigat la AO). Mai interesant, de fapt, a fost faptul că Andy a ajuns astfel la victoria 700 în carieră în circuit, abia al patrulea jucător activ care trece de această bornă (e simplu de ghicit care-s ceilalți trei).

Un tur prin celelalte victorii-bornă ale lui Andy ne relevă că victoria 600 s-a întâmplat tocmai în 2016, un alt semn despre cât de multe lucruri a pierdut Murray cu toate acele probleme de sănătate.

https://twitter.com/TennisTV/status/1502400584174899200?s=20&t=fe9K2IFQ2NFUj4193mgEZQ

Indian Wells pe Twitter

https://twitter.com/TennisChannel/status/1502434029982814208?s=20&t=fe9K2IFQ2NFUj4193mgEZQ
https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/1502660692452659207?s=20&t=fe9K2IFQ2NFUj4193mgEZQ
https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/1502630487759605770?s=20&t=fe9K2IFQ2NFUj4193mgEZQ

https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/1502600294416334854?s=20&t=fe9K2IFQ2NFUj4193mgEZQ
https://twitter.com/WeAreTennis/status/1502584299882700801?s=20&t=fe9K2IFQ2NFUj4193mgEZQ
https://twitter.com/WeAreTennis/status/1502578141914701827?s=20&t=fe9K2IFQ2NFUj4193mgEZQ

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi