Fiți cu ochii-n patru, am ajuns la lucrurile serioase: săptămâna a doua la Melbourne

Camelia Butuligă | 25 ianuarie 2020

Intrăm în a doua jumătate a Australian Open, partea de business, cum o numesc americanii. Acum, fiecare mișcare trebuie calculată cu sânge rece, iar resursele drămuite la maxim. Au rămas în cursă doar jucătorii care merită și fiecare nume ajuns până aici, indiferent de clasament, este periculos.

Au început să se strângă tablourile – azi s-au decis restul optimilor de finală la fete și la băieți. Recunosc, e drăguț să vezi o jumătate de tablou pe un singur ecran de telefon, fără să dai scroll și să te pierzi printre meciuri. Pe lângă lay-out-ul de pe ecranele noastre, s-a schimbat și atmosfera. Ziua de ieri, care ne-a zguduit cu ieșirile Serenei, lui Naomi și, cât pe ce, a lui Federer, ne-a adus aminte că nimeni nu e în siguranță. 

Băieții

Azi însă, în ciuda celor câteva meciuri disputate, rezultatele de la băieți n-au surprins așa mult – Nadal și Medevedev au defilat, Wawrinka a zis ”thank you” pentru abandonul lui Isner, Monfils a pus capăt traseului lui Gulbis, Rublev și-a continuat forma excelentă eliminându-l pe Goffin în patru seturi, Thiem a pierdut un set contra lui Fritz, dar a închis fără dramă, Kyrgios l-a dovedit până la urmă, într-un maraton de cinci seturi, pe Khachanov, iar Zverev a mai câștigat un meci în trei seturi. 

Ce surprinzătoare este turnura de 180 de grade pe care a luat-o atât jocul, cât și atitudinea lui Zverev – de la căderile nervoase din timpul meciurilor la ATP Cup, unde uitase cum se servește, neamțul este un model de calm și eficiență, nepierzând niciun set până acum la Melbourne. Va fi interesant dacă va avea în continuare soluții pentru Rublev, pe care l-a învins în minim de seturi în toate cele trei meciuri pe care le-au avut. Rusul însă joacă la un alt nivel decât adversarii lui Zverev de până acum și pare a fi extra-motivat la acest început de an pentru o performanță mare. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1220993798928568320?s=20

Învingătorul dintre Rublev și Zverev îl va întâlni pe învingătorul din optimea Wawrinka-Medvedev, un match-up foarte interesant. Observ că cei doi au tendința să se întâlnească doar la Slamuri – cele două meciuri precedente, câștigate ambele de Medvedev în patru seturi, au avut loc la Wimbledon 2017 și US Open 2019. 

Urcând mai sus pe tablou, dăm de optimea Thiem-Monfils. Gael nu l-a învins pe Domi decât o dată, și atunci prin neprezentare. În cele trei meciuri care au avut loc, Monfils n-a reușit să-i ia niciun set. Să vedem dacă va reuși acum. Învingătorul îl primește în sferturi fie pe Rafa, fie pe Kyrgios. Va fi meciul vedetă al zilei de luni la băieți, cu siguranță – Kyrgios a mai pus niște paie pe vâlvătaia rivalității lor când i-a maimuțărit ticurile de la serviciu ale lui Rafa în meciul trecut, după ce primise un avertisment pentru tragere de timp. Rafa a fost imediat întrebat la conferință și a retezat scurt orice discuție: ”Nu mă interesează. A fost amuzant? Foarte bine. Eu sunt aici să joc tenis.” Rafa va veni pornit, iar Kyrgios a jucat azi patru ore și ceva, pentru că, deh, unde nu e concentrare, vai de picioare. Abia aștept meciul ăsta.

Avem așa: Raonic – Cilic, Schwartzman – Djokovic, Sandgren – Fognini, Fucsovic – Federer; și apoi Medvedev – Wawrinka, Monfils – Thiem, Nadal – Kyrgios, Rublev – Zverev.

Fetele

Pe tabloul feminin, situația a continuat să fie turbulentă – și azi au căzut favorite importante. Cel mai mare nume este cel al Karolinei Pliskova, al doilea cap de serie, eliminată în două seturi, ambele la tiebreak, de Pavlyuchenkova, care nu-i luase până acum decât un set în șase meciuri. Cehoaica mai bifează un Slam înainte de care câștigă titlu, dar nu reușește să prelungească forma bună și la evenimentul principal. Azi a declarat că s-a simțit obosită și lentă pe teren, jucând la mai puțin de jumătate din capacitate. Pavlyuchenkova o va întâlni pe Angelique Kerber, care iată că își face loc, tiptil-tiptil, în a doua săptămână învingând-o în trei seturi pe Giorgi. Nu prea se vorbește despre Angie și cred e o greșeală. Kerber e o veterană care știe cum se câștigă Slamurile, iar jocul ei s-a potrivit mereu cu acest turneu. Cele două au un H2H strâns (3-2 pentru rusoaică) – alt meci interesant de văzut.

Al doilea cap de serie ca importanță căzut azi la datorie este Elina Svitolina, favorita 5. Mai șocantă decât ieșirea în sine a fost felul în care s-a petrecut: într-o oră, cu doar trei gameuri câștigate. Autoarea acestei execuții? Tot un nume vechi, care își face revenirea în prim-plan după o perioadă de derută: Garbine Muguruza. Jucătoarea din Spania a început turneul bolnavă și a muncit câte trei seturi pentru victoriile din primele două tururi, dar a fost absolut devastatoare azi contra Svitolinei. 


Muguruza o va întâlni pe Kiki Bertens, care a trecut în două seturi de Zarina Diyas. Olandeza, aflată în premieră în săptămâna a doua la un Slam pe hard, nu a pierdut până acum niciun set și, la fel ca Angelique, a mers oarecum neobservată până aici. Cele două au jucat de cinci ori, scorul fiind strâns: 3-2 pentru Bertens, dar Garbine a câștigat ultimul meci, disputat anul trecut la Indian Wells. 

Iată-ne ajunși și în zona Simonei. Despre meciul ei contra Putsintevei v-a povestit Radu, să vedem ce-i cu următoarea adversară, Elise Mertens. Belgianca a avut azi un meci destul de complicat contra lui Cici Bellis, o jucătoare precoce, revenită pe teren după doi ani de probleme, soldate cu patru operații la brațul drept. Bellis a prelungit meciul câștigând la tiebreak un set doi de 70 de minute, dar n-a mai avut resurse pentru decisiv. Simona o cunoaște bine pe Mertens, la fel și fanii români, cărora nu le este foarte simpatică, mai ales după finala de la Doha de anul trecut. Precedentele două meciuri fuseseră ambele jucate în 2018 pe zgură și câștigate de Simona în minim de seturi. 

Mertens este o jucătoare de hard, cu lovituri plate și stil agresiv de pe baseline. Nu aș băga-o la categoria big hitter, căci nu are chiar forța lor, dar joacă în viteză și ia mingea repede, cum a observat și Simona. Se mișcă bine și are un joc destul de variat, putând urca și-n față pentru a încheia punctul. Suprafața sintetică o avantajează, iar faptul că vremea s-a încălzit va accelera viteza mingilor – deși Simona a spus că asta e mai bine și pentru ea, pentru că poate lovi mingi adânci mai ușor. Partea bună este că Simona îi cunoaște jocul, deci știe la ce să se aștepte de la Elise. Poate acea finală de la Doha pierdută frustrant va fi utilă ca reminder că Mertens e periculoasă și va putea fi folosită și ca motivație pentru revanșă. Dacă va trece de Mertens, Simona va avea de înfruntat o jucătoare big-hitter clasică: fie estoniana Kontaveit, fie tânăra poloneză Swiatek. Kontaveit i-a lăsat azi doar un game Belindei Bencic (altă eliminare surpriză), iar Swiatek a învins-o pe Donna Vekic în două seturi. 

Optimile fetelor: Sakkari – Kvitova, Gauff – Kenin, Jabeur – Wang, Barty- Riske; și apoi Kerber – Palvyuchenkova, Kontaveit – Swiatek, Mertens – Halep, Muguruza – Bertens.

Intrăm, așadar, în a doua jumătate a Australian Open, partea de business, cum o numesc americanii. Acum, fiecare mișcare trebuie calculată cu sânge rece, iar resursele drămuite la maxim. Au rămas în cursă doar jucătorii care merită și fiecare nume ajuns până aici, indiferent de clasament, este periculos. Ochii-n patru – aceasta este săptămâna în care se câștigă titlul.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi