„Apreciem acum cât de norocoși suntem să jucăm tenis și cât de important e să fim recunoscători pentru sănătatea noastră. Vom învinge virusul doar împreună”

Radu Marina | 3 aprilie 2020

,,Măcar voi fi campioana en-titre de la Wimbledon pentru timp de doi ani”, scrie Simona Halep, într-un material publicat de The Times.

„Dacă nu sunt 100 la 100 în siguranță, nu plec de acasă. Tot ce s-a decis, e perfect. Chiar dacă îmi e dor de turnee, deciziile acestea sunt bune”, a spus Simona pentru Eurosport UK.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Simona a semnat vineri pentru The Times; mai apoi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a apărut într-un vodcast la versiunea britanică a Eurosport.

Simona Halep a semnat un text pentru publicația britanică The Times, în care s-a referit la anularea ediției din acest an a turneului de la Wimbledon, acolo unde urma să-și apere titlul câștigat anul trecut, dar și despre situația actuală, în care interacțiunile sociale sunt reduse, iar lupta cu virusul COVID-19 e mai importantă decât orice altceva.

Simona admite că, deși anularea turneului părea inevitabilă în contextul ultimelor săptămâni, a tot sperat până în ultima clipă că va fi posibilă o cale prin care se va putea salva un turneu ,,atât de special”. Pentru ea, ziua anunțului anulării Wimbledon a fost una tristă, dar în care a avut ocazia să rememoreze ziua în care a câștigat turneul, anul trecut.

Simona spune că îi va fi dor de Centre Court, scena finalei senzaționale cu Serena Williams de anul trecut, îi va fi dor de club și să-și vadă numele pe peretele campionilor, îi va fi dor de regulile specifice Wimbledon și de suprafața cu care, în sfârșit, a ajuns să se înțeleagă foarte bine. Campioana en-titre de la Wimbledon spune că știe că All England Club a căutat până în ultima clipă soluții (precum organizarea turneului fără spectatori sau o amânare), dar aceste alternative nu s-au putut dovedi funcționale. „Alegerea a fost una firească, astfel încât să fim cu toții pregătiți mental pentru asta, în loc să așteptăm și să amânăm, iar apoi să dezamăgim oamenii în ultimul moment”, scrie Simona.  

Citește povestea triumfului Simonei de anul trecut în publicația „Simona, Al Doilea Slam. Povestea de la Wimbledon.”

Simona vede partea pozitivă a lucrurilor; această decizie o va aduce în postura de a fi campioană en-titre vreme de doi ani. Ea speră să aibă ocazia să deschidă turneul anul viitor pe Centre Court, tradiția care inaugurează turneul prin meciuri ale campionilor.

Despre pauza forțată pe care a luat-o tenisul, Simona spune că are și un efect pozitiv pentru ea, dându-i oportunitatea să se vindece pentru accidentarea care a forțat-o să se retragă de la Indian Wells, înainte ca turneul să trebuiască să fie anulat.

Despre alte beneficii sau consecințe directe sau indirecte ale situației curente din tenis puteți citi aici.

„Totul s-a întâmplat atât de rapid. În mod surprinzător, eu mă așteptăm la o pauză îndelungată. Am reușit să câștig turneul de la Dubai, în februarie, cu o accidentare la picior (…)”, spune Simona, care dă câteva detalii despre cum evoluează recuperarea ei.

„Într-un fel, sunt norocoasă pentru că această accidentare s-a întâmplat acum. Am putut sta acasă, în România, m-am putut recupera, am făcut exerciții fizice în fiecare zi și am putut lucra la recuperarea mea. Sunt fericită că piciorul meu e bine acum, chiar dacă încă nu am lovit nicio minge”, scrie Simona în The Times.

„Trebuie să privim această luptă cu virusul într-un mod răbdător, de la zi la zi. Îl vom învinge doar dacă luptăm împreună și rămânem optimiști.” – Simona Halep, pentru The Times

În ce privește felul în care ea este responsabilă, Simona a adăugat că a fost foarte strictă:

„Până acum, am reușit să stau destul de departe de coronavirus. Nu am mai călătorit internațional de la Dubai și am fost foarte strictă cu toate regulile privind distanțarea socială, întrucât situația este destul de înfricoșătoare în Europa acum. Am încercat și eu să contribui, făcând anumite donații pentru echipamente medicale din spitalele din București și Constanța și îndemn pe oricine are mijloacele financiare necesare să facă același lucru.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1239905051830870016?s=20

„Virusul este ceva cu care noi nu ne-am mai confruntat până acum și este util de amintit că tenisul nu este atât de important în comparație cu acest adversar, care îți pune viața în pericol”, spune ea, adăugând: „În acest moment, nu vreau să speculez dacă restul sezonului 2020 va fi închis. Trebuie să avem semne clare că virusul este sub control. Trebuie să lăsăm guvernele și personalul medical să își facă treaba, iar când viața va începe să revină la normal, atunci putem începe să ne gândim și noi la tenis.”

Simona conchide, îndemândând la răbdare, la responsabilitate și la optimism: „Este frapant cât de repede viețile noastre sunt puse în perspectivă. Apreciem acum cât de norocoși am fost să jucăm tenis și cât de important este să fim recunoscători pur și simplu pentru sănătatea noastră, a familiei și a prietenilor. Trebuie să privim această luptă cu virusul într-un mod răbdător, de la zi la zi. Îl vom învinge doar dacă luptăm împreună și rămânem optimiști”, a scris ea.

Puteți citi materialul complet pe site-ul The Times.

„E cea mai lungă perioadă din viața mea în care nu am atins mingea!”

Simona a fost invitata specială a primei ediții a Tennis Legends, un format realizat de versiunea britanică a Eurosport, alături de Mats Wilander, Boris Becker și Tommy Haas. Câteva dintre răspunsurile Simonei, care a fost întrebată despre cum percepe situația din România, cum își umple timpul și ce crede că se va întâmpla cu sezonul de tenis în acest an:

„În România, totul e închis acum, avem în jur de 2.000 de cazuri, dar lucrurile încep să se agraveze un pic, nu e ușor de gestionat situația din spitale. M-am autoizolat încă cu o săptămână înainte ca țara să se închidă. M-am speriat un pic cu tot ce am auzit cu virusul, lucruri care s-au întâmplat în China și în alte țări. Nu e ușor, și cred că nu e ușor pentru nimeni. Dar să acceptăm, să stăm pozitivi, pentru că e cel mai important în aceste zile. Mi-e dor de tur, de jucători și de toți cei implicați în turnee. Dar pot să iau partea pozitivă: sunt acasă din februarie și n-am mai fost atât de mult pe acasă de ani; e o viață diferită și încerc să mă bucur de ea”.

„Am 22 de zile în casă, n-am ieșit deloc afară. Am preferat să stau în siguranță. Mă trezesc pe la 10, 11, e foarte bine să dorm atât de mult. Fără alarmă, fără program, cu mic dejun târziu. Apoi alerg un pic aici în complex, pentru pot să alerg afară, fiind un complex închis. În casă îmi fac exercițiile și mă simt în formă.”

„Acum o să am doi ani în care sunt campioană la Wimbledon, mai am un an în care să trăiesc experiența de campioană en-titre.”

„În opinia mea o să dureze mai mult de iulie (n.a reluarea sezonului); sperăm să fie US Open, dar nu e ușor, vedem acum ce greu este pentru New York. Nu știu cum o să fim după atâtea luni de pauză, o să fie ceva nou pentru toată lumea. Mie cu siguranță îmi va fi greu să reintru în ritm.”

„E cea mai lungă perioadă în care n-am atins mingea. De fapt, n-am atins racheta de la Dubai. Și vreau să rămână așa cel puțin încă o lună. Cred că aveam nevoie de o astfel de pauză după atâția ani. „

„E o problemă mondială acum, nu e o problemă mică, e una imensă. Trebuie să stăm acasă. Tenisul nu este totul în viața mea. Au fost atâția ani în care tenisul a fost prioritatea numărul 1, și încă este – fac tot ce pot să fiu gata – dar prefer să stau în siguranță, iar când totul va fi bine, o să încep să călătoresc din nou. Dacă nu sunt 100 la 100 în siguranță, nu plec de acasă. Tot ce s-a decis, e perfect. Chiar dacă îmi e dor de turnee, deciziile acestea sunt bune.”

„Cel mai rău scenariu la care mă gândesc e că tot sezonul va fi anulat. Sunt sigură că vom depăși această perioadă dacă ascultăm și stăm acasă, dar pentru moment cred, într-adevăr, că va fi o pauză mai lungă de iulie.”

„De rever în lung de linie mi-e cel mai dor. Nu știu dacă serviciul va fi acolo când ne vom întoarce, dar mă voi antrena. Cea mai lungă perioadă a mea departe de tenis până acum a fost de trei săptămâni, așa că nu știu cum va fi acum. Dar partea cea mai importantă din stilul meu sunt picioarele. De aceea tot alerg, pentru că am nevoie să-mi țin mușchii activi. De aceea cred că dacă pot să alerg pe teren, tenisul va veni și el.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi