Wimbledon, anulat oficial. Ediția 2020 a turneului de Grand Slam de la Wimbledon nu se va disputa

Treizecizero | 1 aprilie 2020

Anularea uneia dintre cele mai mari competiții sportive din lume este o lovitură importantă pe toate planurile. ATP și WTA au anunțat, prompt, printr-un comunicat comun, că pauza forțată este acum prelungită până pe 13 iulie. Cele două foruri au fost apoi urmate de ITF, cu același anunț.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Anul de coșmar pe toate planurile continuă cu încă o veste foarte proastă pentru fanii sportului: turneul de la Wimbledon nu se va disputa în 2020, a anunțat All England Club azi.

Este pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial când Wimbledon, cel mai vechi turneu de Grand Slam, nu se poate desfășura.

Anularea Wimbledon este cel mai recent pas dintr-o serie de măsuri pe care tenisul le-a luat, începând cu anularea Indian Wells și continuând, apoi, cu anularea tuturor turneelor până la începutul sezonului de iarbă. Fără Wimbledon, cel mai probabil și celelalte turnee mici pe iarbă se vor anula, iar o dată teoretică pentru reîntoarcerea sezonului de tenis este acum, în teorie, jumătatea lunii iulie, când e programat segmentul nord-american de hard. Deocamdată, turneul de la Hertogenbosch a anunțat că nu se va disputa, în vreme ce Mallorca și Stuttgart caută soluții pentru o eventuală reprogramare ulterioară.

ATP și WTA au anunțat, prompt, printr-un comunicat comun, că pauza forțată este acum prelungită până pe 13 iulie. Cele două foruri au fost apoi urmate de ITF, cu același anunț.

Dacă Roland Garros a putut lua decizia mutării în toamnă (cel puțin deocamdată), Wimbledon e mult mai afectat de incertitudinea actuală de pe plan mondial: din punct de vedere logistic, pentru turneul britanic e mult mai dificilă o amânare cu câteva săptămâni, din cauza specificului suprafeței pe care se joacă la Londra și a ferestrei reduse din punct de vedere al condițiilor climatice.

O eventuală desfășurare a turneului fără spectatori nu a fost dorită de către organizatori. Turneul era programat între 29 iunie și 12 iulie.

Marea Britanie este, în acest moment, într-o carantină începută săptămâna trecută, perioadă în care adunările publice cu mai mult de doi oameni sunt interzise, iar populația nu poate ieși din casă decât pentru cumpărăturile necesare, pentru exerciții fizice și pentru a merge la muncă.

Aceste restricții vor fi reevaluate la jumătatea lunii mai, dar Wimbledon a decis să nu mai aștepte și să ia o decizie finală acum, pentru a evita confuziile ulterioare.

Wimbledon devine astfel primul turneu de Grand Slam care este anulat din cauza pandemiei de coronavirus; US Open, deocamdată, rămâne la programul anunțat inițial – reconfirmând această intenție printr-un comunicat de azi -, iar Roland Garros s-a mutat în septembrie, la o săptămână după finalul USO, începând cu 20 septembrie. Australian Open a apucat să se desfășoare deja, într-o perioadă a anului în care coronavirusul făcea ravagii preponderent în China, înainte ca aproape toate țările de pe glob să ia măsuri restrictive, pentru a încerca oprirea răspândirii virusului.

Campionii en-titre Simona Halep și Novak Djokovic își vor apăra trofeele în 2021. Alte consecințe sunt, momentan, neclare, dar știm deja că ambele clasamente, ATP și WTA, sunt deocamdată înghețate.

Despre cum este afectat în detaliu tenisul despre această serie de amânări am scris pe larg aici.

Mai multe voci din tenis s-au pronunțat pentru anularea în întregime a sezonului de tenis. Un sport bazat exclusiv pe ideea de a călători dintr-un colț în altul al planetei, tenisul este afectat în mod diferit față de alte sporturi, care pot spera să-și reia competițiile interne la un moment dat în cursul verii.

În termeni pur sportivi, cei mai afectați de anularea turneului sunt jucătorii de top în vârstă, care vedeau în Wimbledon una dintre ultimele ocazii de a-și adăuga un titlu de Grand Slam în cont – în particular Roger Federer și Serena Williams.

Anunțul Wimbledon a fost urmat de mai multe reacții ale jucătorilor de top pe rețelele sociale: Simona Halep, Roger Federer, Serena Williams, Angelique Kerber, Petra Kvitova și mulți alții au fost printre primii care și-au exprimat tristețea că anul acesta nu vor putea juca la Wimbledon. Federer, care urma să revină pe terenuri în urma intervenției artroscopice suferite la genunchi la turneul de la Halle, are opt titluri la Wimbledon. Serena Williams are șapte. Cei doi supercampioni vor împlini 39 de ani anul acesta.

Wimbledon, cel mai bine organizat turneu de Grand Slam, este și singurul care are o asigurare în caz de pandemie, ceea ce-l pune la adăpost din punct de vedere financiar. Multe alte turnee din seria celor anulate deja sunt însă afectate, mai mult sau mai puțin. Wimbledon a anunțat, în comunicatul oficial menționat mai devreme, că vor lua în calcul felul în care decizia lor afectează toate grupurile ce se bazează pe desfășurarea turneului – jucători, comunitatea de tenis, parteneri – și vor dezvolta planuri cu care să vină în ajutorul acestor segmente.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1245367979707109376?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi