Azarenka o oprește pe Serena la Indian Wells, revine în Top 10. Novak își apără confortabil titlul. Plus un scandal de final

Camelia Butuligă | 20 martie 2016

Serena ar fi devenit prima jucătoare care câștigă de trei ori Indian Wells; în schimb, Azarenka a intrat pe lista jucătoarelor cu două titluri la turneul californian

Dintr-o dată, Serena nu mai reușește să câștige finale mari. După Australian Open, Serena mai pierde una, dominată la Indian Wells (6-4, 6-4) de o Victoria Azarenka ajunsă, în sfârșit, aproape de nivelul pre-accidentare. Azarenka urcă direct pe locul 8 în clasamentul WTA și pe locul 3 în Race to Singapore, adăugând o nouă dimensiune unui circuit feminin deja foarte interesant și captivant. Un circuit care se mută acum la Miami, pe terenul propriu al Serenei, unde Williams a câștigat opt titluri.

Dincolo, în ATP, Novak Djokovic și-a apărat confortabil titlul, 6-2, 6-0 cu un Milos Raonic deloc în plenitudinea forțelor. După ce a evitat gloanțe în meciurile cu Frantangelo, Tsonga și Nadal, Nole a sprintat către al treilea titlu la rând la Indian Wells. Un turneu care a fost, însă, agasat la final de un scandal pornit de către propriul său CEO.   

***

Finalele de la Indian Wells au produs mai multă dramă decât tenis de calitate. Serena Williams a fost iar emoționată într-o finală și a încercat să scape de emoții lovind mingea cât a putut de tare. Din nefericire pentru ea, puterea n-a fost însoțită și de control. 33 de erori neforțate și doar un breakpoint din 12 fructificat nu sunt statistici bune niciodată, cu atât mai puțin când de cealaltă parte a fileului este o Azarenka în formă. ”N-am crezut înainte de meci că voi avea atâtea emoții, dar când am intrat pe teren, am realizat că sunt teribil de emoționată”, a spus Williams la conferința de presă. Discursul său de la ceremonia de premiere a confirmat această afirmație: Serena a vorbit puțin, fiind copleșită de lacrimi încă de la început, când le-a mulțumit spectatorilor că au susținut-o. Indian Wells se pare că a lăsat urme adânci, chiar dacă este al doilea an când Serena participă după pauza autoimpusă de 14 ani.

Azarenka a avut la rândul ei un discurs foarte de bun simț, în care a menționat că Serena a schimbat tenisul și este un model fără de care nici ea nici alte jucătoare nu ar fi ce sunt. Apoi a smuls câteva zâmbete spunându-le spectatorilor că, dacă ar fi fost în tribune, ar fi ținut și ea tot cu Williams.

Deși în ultimul timp Serena se pare are tot felul de probleme în semifinale și finale (ba istoria tenisului, ba istoria personală își bagă coada și-i dau emoții), trebuie să-i dăm credit Azarenkăi pentru faptul că a venit să joace și a jucat. În ciuda bombardamentului la care a supus-o Serena și în ciuda mizei mari pe care o avea această finală și pentru ea (primul titlu Premier Mandatory din 2012 și revenirea în top 10 erau pe masă), Vika și-a menținut intensitatea și a continuat să preseze cu serviciul și să reziste în defensivă. De tremurat a tremurat și ea un pic: când a trebuit să servească pentru meci și-a pierdut serviciul, pentru prima și singura dată în meci, ajutând cauza Serenei cu niște duble greșeli nervoase. A doua oară, la 5-4 și 15-40, nu a mai tremurat și și-a făcut serviciul: 6-4, 6-4 după o oră și jumătate. 

A durat mult revenirea Victoriei: de un an și ceva tot zicem ”gata, acum se întâmplă”, dar acum chiar s-a întâmplat. De luni, Azarenka este pe locul 8 în clasament. Este al doilea său titlu anul acesta și va fi foarte interesant de văzut cum îi va influența restul sezonului.

Din nefericire, ambele conferințe de presă ale finalistelor au fost dominate de întrebări despre declarațiile controversate ale lui Raymond Moore, directorul turneului de la Indian Wells, care a spus azi că ”tenisul feminin profită de pe urma tenisului masculin, nu ia nicio decizie, este doar norocos”, iar ”femeile ar trebui să cadă în genunchi și să mulțumească cerului că Federer și Nadal există, pentru că ei duc în spate acest sport.

Reacția Serenei: ”Cred că nicio femeie n-ar trebui să cadă în genunchi ca să mulțumească cuiva. Aceste afirmații sunt jignitoare și foarte, foarte, foarte neadevărate. Înainte să faci afirmații, ar trebui să știi cum stau lucrurile.” Serena a mai menționat că, din câte își amintește, finala feminină de la US Open de anul trecut s-a vândut mult mai repede decât finala masculină.  Azarenka a fost mai filozofică, dar la fel de fermă: ”De ce ai spune ceva atât e misogin? Ca să faci o glumă? Să fii amuzant? Este trist. Toți bărbații ar trebui să realizeze că sunt pe lume datorită unei femei. Aceste atitudini există încă și sunt o problemă. Tot ce putem face, ca femei, e să ne ridicăm deasupra lor. Suntem mai bune când profităm de oportunități cu eleganță.”

Lucrurile au luat proporții repede, așa cum se întâmplă în această epocă a social media. Patrick McEnroe s-a declarat ”livid” de furie și a cerut demisia lui Moore, Brad Gilbert a fost de acord și a spus că nu crede că Larry Ellison va tolera așa ceva, iar Billie Jean King, de decenii purtătoarea de stindard a drepturilor egale, a afirmat că este dezamăgită și că declarațiile lui Moore sunt greșite profund. ”Fiecare jucător și jucătoare, mai ales cei de top, contribuie la succesul sportului.”

Conștient, probabil, de gafa monumentală pe care a făcut-o, mai ales în calitate de CEO al unui turneu care abia ce și-a spălat cu mari eforturi păcatele în cazul Williams, Moore a emis o declarație în care își cere scuze tuturor jucătoarelor și spune că declarațiile sau au fost ”eronate și de prost gust”.

În timp ce toată această furtună mediatică se desfășura pe Internet, Novak își vedea liniștit de treabă și-l dezmembra cu nonșalanță pe bietul Milos Raonic, care a fost complet debusolat pe teren azi. 6-2 6-0, un scor care nu prea lasă loc la multe interpretări. Ca și Serena, Raonic a păcătuit prin exces de agresivitate, aruncându-se cu capul înainte spre fileu și fiind pedepsit prompt. De asemenea, altă armă neutralizată de Djokovic a fost serviciul canadianului, mai ales cel secund, pe care n-a câștigat decât 3 puncte din 30 jucate.

Raonic a luat o pauză medicală între seturi și a părăsit terenul, iscând discuții despre natura accidentării. Novak a menționat la discursul de la festivitate că Raonic nu a fost la capacitate maximă, iar mai târziu a declarat pentru ESPN că Raonic i-ar fi spus că e posibil ca accidentarea de la Australian Open, cea care l-a ținut pe bară fix până la acest turneu, să fi recidivat. Întrebat la conferința de presă, Milos a confirmat că a simțit că are probleme fizice devreme în meci, dar că acest lucru nu ar fi influențat nivelul jocului său. În ciuda dezamăgirii de moment, Raonic a insistat că trage concluzii optimiste după acest turneu și că e mulțumit de progresele făcute.

Ce concluzii să tragem noi după acest Indian Wells? Un turneu care a debutat cu scandalul dopajului Sharapovei și care s-a încheiat cu alt scandal al declarațiilor misogine ale CEO-ului… Bine că s-a terminat.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi