Trei teme de urmărit la Roma: Irina și Simona caută rankingul cel mai bun înainte de Roland Garros

Treizecizero | 12 mai 2015

Câștigătoare în primul tur la Roma, Irina Begu ar putea fi în premieră cap de serie la un Grand Slam. Simona Halep luptă cu Maria Sharapova pentru locul 2.

 

La Foro Italico se joacă de zor, turul al doilea din tabloul feminin a fost deja decis, ba chiar știm și o jucătoare calificată în optimi, e vorba de Maria Sharapova. Ocazie cu care să ne reamintim despre principalele trei mize ale turneului acestei săptămâni.

1. Simona vs Maria pentru locul 2

Da, forma sportivă bate întotdeauna, dar absolut întotdeauna, clasamentul. Iar matchup-urile și contextul unui meci în particular își bagă și ele coada. Așadar, dacă Simona va prinde forma potrivită la momentul potrivit, adică la Paris (și nu e niciun motiv să credem că n-o va face), nu va mai conta câtuși de puțin clasamentul.

Da, ea poate să o evite pe Serena în semifinale chiar și de pe locul al treilea. Și da, locul al doilea i-a adus destulă presiune până acum Simonei: în ambele dăți când l-a preluat, Halep a cunoscut o cădere de formă. 

În același timp însă, și fără a anticipa, e la fel de plauzibil ca statutul de cap de serie 2 să se dovedească, peste câteva săptămâni, mult mai important decât am crede acum. 

Așa că, în loc de speculații interminabile, e mai bine să luăm pur și simplu act de faptul că el, locul al doilea, se joacă în această săptămână la Roma. Restul se va juca pe teren la Paris.

În teorie, lupta se dă în trei, pentru că și Kvitova, posesoarea unui draw permisiv, are șanse. În practică se dispută de fapt între cele două finaliste de anul trecut de la Roland Garros. Simona a început săptămâna cu un avans de 200 de puncte în clasament față de Sharapova. Asta o obligă pe rusoaică să:

  • ajungă în sferturi, dacă Simona pierde în turul al doilea
  • ajungă în semifinale, dacă Simona ajunge în turul al III-lea
  • ajungă în finală, dacă Simona ajunge în sferturi
  • câștige turneul, dacă Simona ajunge în finală

În cazul Kvitovei, lucrurile sunt mai complicate de atât: ea are nevoie de cel puțin finală, cuplată cu eliminări rapide din partea celorlalte două. Petra se poate implica însă ulterior în lupta pentru locul doi. 

2. Irina se îndreaptă către statutul de cap de serie 

Ar fi în ton cu ascensiunea reușită în ultimul an și jumătate de Irina, ale cărei rezultate cresc încet-încet. Irina și-a făcut singură un bine, câștigând în runda inaugurală, contra Ursulei Radwanska, dar mai sunt alte câteva jucătoare încă în turneu care, în teorie, o pot depăși. Evident, o nouă victorie contra lui Angelique Kerber (1-1 în meciurile jucate anul acesta) ar ajuta-o pe Begu. Dacă va intra pe lista capilor de serie, Irina își poate face rost de o tragere mai permisivă în primele două tururi, ceea ce i-ar crește șansele unui alt salt. 

3. Meciuri în picioare

Pare să fie laitmotivul acestei săptămâni. Sintagma a fost de regăsit în declarațiile multor jucătoare de top, care au motive serioase să își dorească mai mult timp petrecut pe terenurile de la Roma. În același timp, ar fi potrivit să nu uităm că nimeni nu va risca o accidentare atât de aproape de Roland Garros. Spre exemplu, pentru fetele din Top 5 (unde lucrurile sunt destul de clar aranjate), Roma pare mai degrabă terenul perfect pentru reglaje, în condiții de joc aproape similare cu cele de la Paris.

Serena, pentru început, s-a declarat epuizată după înfrângerea de la Madrid, dar bucuroasă că e la capătul puterilor. „Oboseala face parte din zgură. E foarte bine că mă simt epuizată acum, e pregătirea perfectă pentru Roland Garros. Aveam nevoie de ceva să mă împingă la limite. În fapt, e un timing perfect. Sper că voi putea continua cum trebuie din acest punct”, a spus Serena, lăsând mai degrabă impresia că se bucură că a scăpat de grija menținerii acelui zero la capitolul înfrângeri în 2015. 

Serena mai spusese după apariția în Fed Cup, contra Italiei, că nu se simte câtuși de puțin așa de pregătită pentru zgură precum își închipuia că este, motiv pentru care Roma este ocazia perfectă ca ea să-și regăsească sentimentul potrivit pe zgură. A fost o lecție înfrângerea cu Kvitova, când mă gândesc, văd multe lucruri pozitive de luat mai departe. Liderul mondial are un traseu potențial cu Pavlyuchenkova, Errani, Ivanovic și Sharapova.

Maria, bunăoară, a spus-o franc: „Fiind ultimul turneu înainte de RG, obiectivul meu, ca al tuturor celorlalte fete, este să joc cât mai multe meciuri aici. Mi-ar plăcea să mai câștig o dată turneul. Am ajuns aici mai devreme față de alți ani și sper că va fi o săptămână plăcută”. Ca și Serena, nici Sharapova n-a fost foarte afectată după eșecul de la Madrid: „În urmă cu 10 zile am început sezonul de zgură de undeva foarte de jos. Am ajuns repede la un nivel bun. Nu e cel mai bun, dar bun. A trecut ceva de când n-am mai jucat cinci meciuri în șase zile, mă simt bine că mă regăsesc în această postură, dar trebuie să continui să urc, pentru că săptămânile următoare vor fi mult mai dificile”.

Situația Simonei, cea care închide, în accepțiunea aproape generală, tripleta favoritelor la Paris, e un pic diferită. După experiența de la Stuttgart, în condiții complet diferite, Simona n-a stat decât un meci pe teren la Madrid, și pe acela nu l-a abordat cu o tactică tocmai potrivită pentru zgură. Așa că românca s-a antrenat din greu atât la Madrid, unde a petrecut toată săptămâna pe terenurile de antrenamente, cât și la Roma, unde a efectuat și câte două ședințe de pregătire pe zi. De asemenea, s-a înscris și la dublu, deja cu rezultate. 

„Am avut ceva probleme la Madrid, dar mă simt mult mai mulțumită de jocul meu de acum. Sper să pot juca mai multe meciuri pe zgură aici, încă mai am nevoie de meciuri ca să-mi ating nivelul cel mai bun. O să am nevoie să lupt săptămâna aceasta, pentru că sunt încă departe de unde vreau să fiu”, a spus Simona. 

 

Victoria Azarenka este o altă jucătoare importantă care se găsește în exact aceeași situație. În fapt, întregul ei sezon de până acum a fost o cursă de regăsire a sentimentelor potrivite, cum spune Rafa, nu întotdeauna cu rezultate prea grozave. Săptămâna trecută, când a fost la un punct distanță s-o învingă pe Serena, ar fi putut însemna un boost imens de încredere, dar Azarenka a luat-o de la capăt la Roma, în căutarea altor victorii și puncte care să-i permită să scape de tragerile de coșmar de care a avut parte în ultima perioadă. În fapt, e foarte posibil ca Roma să fie mai importantă pentru Vika decât pentru aproape toate jucătoarele din Top 10 prezente.

Brief:

  • Finalista de la Madrid, Svetlana Kuznetsova, dar și Garbine Muguruza, Andrea Petkovic sau recent ieșita din Top 10, Agnieszka Radwanska, se numără printre absențele importante de la Roma.
  • Eugenie Bouchard a ajuns la 6 înfrângeri consecutive; va încerca să pună capăt seriei contra Zarinei Diyas. Genie are de apărat o semifinală și o finală la RG – Wimbledon.
  • Caroline Wozniacki a oprit, pentru moment, parteneriatul cu Arantxa Sanchez-Vicario. 
  • Apropo de dublul Simonei cu Francesca Schiavone; italianca a dat de înțeles că acesta ar putea fi ultimul ei turneu la Roma.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi