Tragerea la sorți a Australian Open: Simona Halep, în același sfert cu Sorana, în aceeași jumătate cu Azarenka, Radwanska și Sharapova

Adrian Țoca | 10 ianuarie 2014

Concluzia tragerii la sorți? Tabloul feminin e foarte bine balansat între sferturile de tablou, în schimb, cel masculin e cât se poate de dezechilibrat. În ce ne privește, Simona și Sorana ne-ar putea oferi un meci direct memorabil în turul 3.

În ultimele două ediții, Australian Open a avut aceleași nume trecute pe tabloul câștigătorilor: Novak Djokovic și Victoria Azarenka. Sunt cel puțin doi oameni spre care se uită toată lumea când vine vorba de o alternativă. La masculin, Rafa Nadal e în căutarea titlului de Grand Slam cu numărul 14, și, cel mai probabil, Rafa este cea mai mare amenințare pentru Djokovic, care încearcă, la rându-i, un al cincilea titlu la Melbourne. Dincolo, la feminin, Serena Williams nu s-a putut apropia nici măcar de finală, din varii motive, în ultimele două sezoane la Australian Open, în ciuda recordurilor și a dominației autoritare de peste an. Liderul WTA va căuta să rectifice această problemă Down Under. 

Pe lângă aceste două războaie fascinante, pentru noi totul a căpătat, dintr-o dată, un aer special. România are mari speranțe pentru Simona Halep, și, pe lângă ea, toți românii par să fi crescut în încredere și inspirație. Se alimentează unul pe celălalt. Așa că, pentru noi, Slamurile au devenit dintr-o dată mult mai interesante. Ca la fotbal: Mondialele au fost întotdeauna frumoase, dar nimic nu se compară cu senzația pe care o trăim atunci când România este la start.


Tragerea la sorți, explicată în patru capitole:

 
Feminin, brief


– Serena Williams e în aceeași jumătate de tablou cu Na Li; Sharapova, cu Azarenka;

– Potențiale sferturi, judecând după capii de serie: Serena – Errani, Li – Kvitova, Jankovic – Sharapova, Radwanska – Azarenka.

– Potențiale optimi, judecând după capii de serie: Serena – Ivanovic, Vinci – Errani, Li – Lisicki, Kerber – Kvitova, Jankovic – Halep, Suarez Navarro – Sharapova, Radwanska – Wozniacki, Sloane – Azarenka.

– Simona Halep va debuta cu o jucătoare venită din calificări.

– Sorana Cîrstea – Marina Erakovic în turul 1. Sorana și Simona sunt în același sfert.

– Monica Niculescu – Shahar Peer; Alexandra Cadanțu – Flavia Pennetta. Monica și Alexandra sunt în același sfert, sfertul lui Na Li și al Petrei Kvitova. 

– Tablou complet, aici.

 

Masculin, brief

– Rafa Nadal – Bernard Tomic în primul tur.

– Nadal e în aceeași jumătate de tablou cu Andy Murray, David Ferrer merge în jumătatea lui Djokovic.

– Federer este în sfertul de tablou al lui Murray și în jumătatea lui Nadal.

– Potențiale sferturi, conform repartiției capilor de serie: Nadal – Del Potro, Murray – Federer; Berdych – Ferrer; Djokovic – Wawrinka.

– Potențiale optimi: Nadal – Nishikori, Raonic – Del Potro, Murray – Isner, Tsonga – Federer, Berdych – Haas, Youzhny – Ferrer, Wawrinka – Gasquet, Fognini – Djokovic.

– Turul 1: Nadal – Tomic, Djokovic – Lacko, Murray – Soeda, Federer – Duckworth. 

– Potențial drum Nadal: Tomic, Sijsling, Monfils, Nishikori, Del Potro, Murray/Federer, Djokovic.

– Potențial drum Federer: Duckworth, Stepanek, Verdasco, Tsonga, Murray, Nadal, Djokovic. 

– Potențial drum Djokovic: Lacko, Montanes, Tursunov, Fognini (Gulbis), Wawrinka, Ferrer, Nadal.

– Turul 1: Victor Hănescu vs jucător din calificări. 

– Tablou complet, aici.

 

 

Stats

– Dacă va câștiga, Novak Djokovic va deveni primul jucător din istorie (era Open) cu patru titluri consecutive la Australian Open și cu cinci în total la Melbourne.

– Rafa Nadal ar putea deveni, în caz că va triumfa la AO, primul jucător care câștigă fiecare Slam de câte cel puțin două ori.

– Roger Federer va deveni singurul posesor al unui record extraordinar de longevitate: la prima minge jucată la AO 2014, Federer va fi jucat 57 de Slamuri consecutive.

 

Primele concluzii, la cald

– Românii în rezumat: Simona – Q, Sorana – Erakovic, Monica – Peer, Cadanțu – Pennetta, Hănescu – Q. Cu alte cuvinte, mai așteptăm pentru Simona și Victor. Meciul Soranei nu e nici simplu, dar nici groaznic de greu; Erakovic (50 WTA) e o jucătoare de forță, dar și foarte inconstantă. Sorana a învins-o în precedentul meci direct. Monica e în formă și ar trebui să profite de faptul că Peer e la ani lumină de anii ei cei mai buni, iar Alexandra a nimerit cel mai greu. 

– Despre traseul Simonei Halep. Turul 1 ar putea servi exact drept încălzirea de care avea mare nevoie. În turul doi, adversara s-ar alege dintre Tsurenko (a învins-o anul trecut, clar, la Hertogenbosch, 3-0 head-to-head) sau Lepchenko, americanca e o jucătoare care poate pune probleme, dar care e departe de anii ei cei mai buni. La rândul ei, după Erakovic, Sorana ar putea-o revedea pe Bojana Jovanovski, la care a pierdut de două ori anul trecut. Evident, toată România tenisistică va visa la un Simona – Sorana în turul 3. Ar fi, dincolo de orice altceva, pur și simplu minunat pentru noi toți. De aici în sus, discuția se poartă pur teoretic, ca orice discuție de după o tragere la sorți, de altfel. Ar fi Jelena Jankovic în optimi (a învins-o anul trecut, la Roma, dar și în 2012), după care nimic de pierdut: Sharapova în sferturi, Radwanska/Azarenka în semifinale.

– Per ansamblu, tabloul feminin este foarte frumos balansat. Pe de o parte, „prietenele” Sharapova, Azarenka, Radwanska, fiecare cu orgoliile și mizele proprii. Pe de altă parte, Serena cu Na Li, care joacă mereu bine la Australian Open, e finalista de anul trecut și și-a fixat ca obiectiv un Slam anul acesta, dar și cu Kvitova, care pare într-o revenire de formă, iar dacă terenurile vor fi la fel de rapide ca și la Brisbane/Sydney (deși Craig Tiley a infirmat), Petra ar putea fi avantajată.

– Tabloul masculin este cât se poate de dezechilibrat. Partea de sus și cea de jos sunt ca doi frați vitregi. Sfertul lui Nadal este foarte greu, începând cu primul meci, unul, orice s-ar spune, neobișnuit pentru un tur 1. Cu toate păcatele lui, Tomic joacă bine în Australia, iar Nadal se încălzește uneori mai greu. Gael Monfils, Kei Nishikori și Grigor Dimitrov mai bântuie prin această parte de tablou și vor fi dați ca potențiale surse de neplăceri în toate preview-urile care se vor face până la startul meciurilor. Iar Juan Martin Del Potro arată ca un adversar foarte periculos pentru Nadal în sferturile de finală.

– Sfertul al doilea completează o primă jumătate de tablou foarte, foarte încărcată. Murray și Federer au primele două tururi de încălzire, dar pentru amândoi se anunță viață grea mai departe. Andy i-ar putea vedea, pe rând, pe Feliciano Lopez (și iar va face tot Internetul glume cu Andy și cu mama lui) în turul 3 sau pe neplăcutul, pentru orice favorit, John Isner în turul 4. Iar Federer s-ar întâlni cu Verdasco (sau Stakhovsky, sic) în turul 3 și cu Tsonga în turul 4. Dacă amândoi rămân în picioare, dat fiind că fiecare aduce niște probleme la masă, atunci Murray și Federer ar putea reedita semifinala de anul trecut în sferturi. Și, după toate astea, învingătorul trebuie să dea piept cu Nadal în semifinale. Ce viață!

– În mod particular, traseul lui Federer arată, pe hârtie, ca unul de coșmar. Cu un an mai bătrân, Federer și-ar putea revedea adversarii de anul trecut cu câte un tur mai devreme. Și știm ce efecte a avut asupra lui dubla Jo-Wilfried – Andy (ambele, meciuri de cinci seturi) în 2013: l-au lăsat fără resurse în decisivul semifinalei. Altfel, Tsonga în turul 4 la AO nu e ușor nicicând, cu atât mai puțin acum, când jocul lui Roger scârțâie. Partea plină a paharului e că nici Jo, nici Murray nu-s în plenitudinea forțelor. 

– În timpul acesta, sfertul de tablou al lui David Ferrer, respectând una dintre tradițiile nescrise ale ultimelor trageri de Slam, e deschis la orice. Probabil că toată lumea de acolo o să-și închipuie că are dreptul să se viseze în semifinale. Începând cu Ferrer și Berdych, continuând cu Janowicz, ba chiar cu Haas și Youzhny. Totul e posibil.

– Deasupra tuturor veghează Novak Djokovic, care nu doar că joacă Slamul lui preferat, pe suprafața lui preferată, dar s-a ales cu o tragere la sorți care parcă îl invită direct în finală. Cum se vede și mai sus, traseul lui e doar de încălzire în primele tururi, dar o potențială reeditare a epicului de anul trecut cu Wawrinka, în sferturi de data asta, o să atragă atenția tuturor. Ah, și ar mai fi Ernie Gulbis pe aici, pe post de spoiler.  

– Iar Andy Murray ne-a arătat, în timpul tragerii, de ce e bun (și) la Twitter: 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi