Lucruri bune se întâmplă celor care nu renunță. Top 5 momente importante ale Soranei Cîrstea în 2017

Radu Marina | 17 octombrie 2017

Prima optime la un Grand Slam după o pauză de 8 ani, victoria 400 a carierei și multă constanță de-a lungul sezonului. 2017 a fost un an solid cap-coadă pentru Sorana Cîrstea

2017 a fost un an foarte bun pentru Sorana, care a lăsat definitiv în urmă anii grei de după accidentările la umăr și s-a întors, treptat, aproape de forma, de clasamentul și de rezultatele din prima parte a carierei. Mai matură și mai răbdătoare, Sorana a spus, nu o dată, că înțelege altfel tenisul acum și că se bucură realmente să fie pe teren.

De-a lungul anului, rezultatele ei au fost constant bune.

Iată câteva momente remarcabile din evoluțiile Soranei în 2017:

1. Optimea de la Melbourne. În începutul de an, la Australian Open, Sorana a reușit prima optime la un Grand Slam după o pauză de 8 ani. La Melbourne, Sorana a dat primele semne anul va merge în direcția bună; a ajuns în optimi fără set pierdut, cu victorii la Kromacheva, Suarez Navarro și Riske, fiind eliminată în optimi de Garbine Muguruza. A fost un rezultat care a readus-o aproape de top 50, continuând revenirea începută în 2016, an pe care îl începuse de pe locul 240.

Pus în context, rezultatul obținut de Sorana era imens: prima optime de la Roland Garros 2009 încoace și primul rezultat important într-un turneu major după doi ani dificili și plini de incertitudini. Iar rezultatele solide la turneele de Grand Slam au continuat; în niciunul din cele 4 turnee nu a pierdut mai devreme de turul doi, iar la Wimbledon și-a egalat cea mai bună performanță, învinsă în turul trei tot de Muguruza, cea care avea să câștige și turneul.

2. Prima victorie vs. top 5 din 2013. Victoria obținută de Sori în fața Karolinei Pliskova la turneul de la Beijing a fost primul ei succes la o jucătoare din top 5 din 2013 încoace; atunci reușea să o învingă pe Na Li în semifinale la Toronto, turneu în care avea să piardă finala cu Serena Williams.

A fost încă un rezultat care a validat forma constant bună a româncei din acest sezon și confirmarea faptului că poate pune din nou probleme unor jucătoare de top. Victoria contra Pliskovei a fost importantă atât prin diferența mare de clasament, cât și prin maniera în care a fost obținută, Sorana salvând 3 mingi de set consecutive și revenind de la 2-5 în setul doi.

Nu a fost singurul meci în care Cîrstea a salvat mingi de set (la Linz a salvat 5 mingi de set cu Vikhlyantseva și alte două cu Rybarikova), ceea ce denotă o luciditate și răbdare suplimentară; Sorana a povestit, de altfel, de mai multe ori că accidentarea a fost o lecție pentru ea și că a maturizat-o mult.

 

Sorana: Nu e magie, doar muncă. Despre nuanțele pe care le adaugă în joc

Sorana: „Ce dai tenisului, atâta primești”

Sorana, de la o injecție de adrenalină la o selecție mai grijulie a loviturilor

 

3. Două sferturi de finală în turnee Premier Mandatory. Cu excepția turneului de la Indian Wells, unde a fost învinsă în primul tur de Monica Niculescu, Sorana a reușit cel puțin turul 3 la restul turneelor Premier Mandatory. De altfel, a fost pentru prima dată în carieră când a reușit să bifeze două sferturi de finală la acest tip de turneu într-un singur sezon. Este vorba de turneele de la Madrid și Beijing.

4. Constanță: cinci sferturi de finală WTA și o semifinală. Spre deosebire de alți ani, când Sorana avea un vârf de formă limitat la câteva turnee, urmat de căderi bruște și serii de înfrângeri, sezonul acesta a fost foarte rotund și consistent pentru ea. A legat victorii (a încheiat anul cu 30 de victorii), a fost constantă pe tot parcursul anului, iar asta i-a permis să se apropie din nou de top 30. E o consecință a jocului așezat, mai puțin riscant și al plusului de răbdare care a făcut-o să își câștige meciurile care erau de câștigat și în care pornea clar ca favorită (doar în 7 turnee a pierdut în primul tur).

5. 400 de victorii. Altă consecință a unui sezon reușit este și atingerea bornei de 400 de victorii în circuit. E un număr impresionant, nu tocmai ușor de obținut, făcut și mai special de incertitudinile pe care le-a traversat vreme de doi ani.

Tocmai de asta e important de amintit și reamintit: ceea ce a reușit Sorana în acest ultimi doi ani (revenire în top 100, mai apoi top 50 și acum la un pas de top 30, prezențe constante în turnee majore și victorii la jucătoare de top 10) a fost reușit în condițiile în care a luat-o practic de la zero, a devenit vulnerabilă din cauza acelui serviciu modificat.

Jocul ei a căpătat mai multe nuanțe. Dintr-un articol al Cameliei: „Și jocul său e mai prudent. Pe vremuri, să te uiți la un meci de-al ei era o injecție de adrenalină, putea s-o ia în orice direcție: dreptele pleznite imparabil puteau să facă găuri în adversară sau în spectatorii din primele rânduri. Schimburile mai lungi de 5-6 lovituri erau o raritate. Emoțiile erau aproape de suprafață, putând oricând s-o poarte către victorii categorice sau s-o înece când malul era la un pas distanță. Eram tot timpul cu sufletul la gură. Acum, forehandul său are mai multe viteze și înălțimi, nu mai caută să apese pe trăgaci din prima, reverul este mai incisiv, mai ales cel în cros, iar selecția loviturilor este mai grijulie”.

Însă, deși premisele nu au fost cele mai optimiste, iar problemele la umăr nu au încetat să apară, Sorana și-a dorit de fiecare dată să continue, să-și mai dea o șansă. Iar asta e tot ce contează la finalul zilei.

 

Citește și alte articole din Retrospectiva 2017: 

Mihaela Buzărnescu

Irina Begu

Monica Niculescu

Marius Copil

O istorie subiectivă a sezonului 2017: ianuarie, Australian Open | martie, IW – Miami | sezonul de zgură și RG| Sezonul de iarbă și Wimbledon

Simona Halep
 

***

Tricourile care sărbătoresc prima jucătoare din România ajunsă pe locul 1 în lume sunt dîn Shop. Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black” la preț special pentru precomenzi. 

Sărbătorește un moment minunat! 😉

Onederful 

Onederful Black

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi