Super Simona | Simona Halep continuă seria carierei: salvează mingi de meci cu Jankovic și se califică într-o semifinală cu Serena la Roma!

Adrian Țoca | 17 mai 2013

Simona Halep salvează două mingi de meci cu Jelena Jankovic și reușește poate cel mai important rezultat al carierei, calificându-se în semifinalele de la Roma, turneu pe care l-a început în calificări.

Simona Halep ne lasă fără cuvinte, după o săptămână de-a dreptul excepțională. Ca și cum seria de victorii începută încă din calificări, cu Hantuchova, și continuată apoi cu nume grele, precum Kuznetsova, Radwanska și Vinci, n-ar fi fost oricum impresionantă, constănțeanca a mai adăugat un nou succes fabulos, învingând-o, într-o confruntare care ne-a ținut cu sufletul la gură, pe fostul lider mondial, Jelena Jankovic. Și nu numai calificarea în sine e impresionantă, ci maniera în care Simo a obținut-o. Ea a pierdut primul set, în pofida unui start mai bun, în care a avut un break avantaj, dar și-a păstrat cumpătul și a mai revenit încă o dată dintr-o serie de situații complicate în care, probabil, puțini mai credeau în ea.

Ca în alte ocazii în această săptămână, Halep a dominat în setul doi, pe care l-a câștigat la zero. În decisiv, când meciul a devenit o luptă și intensă, Simona a întors meciul dintr-o situație tare complicată. Obișnuiți cu miturile cum că jucătorii sau jucătoarele din România cedează în fața adversității, ni se arată încă o dată, prin felul în care a luptat Simona, că în tenis absolut totul este posibil și că n-ar trebui să ne îndoim niciodată de capacitățile unui jucător profesionist. 

Întâi, ea a revenit de la 0-3, un deficit nu de unul, ci de două break-uri. Apoi, a continuat să creadă în șansele ei, chiar dacă nu și-a putut ține serviciul nici în următoarele game-uri. La 5-4, Jankovic a avut pe serviciul ei două mingi de meci, ambele salvate de Simo în uralele tribunei, care i-a ținut partea. La 5-5, Halep a rămas din nou în picioare după un game infernal, în care, după patru egalități, a reușit să-și facă serviciul. La 6-5, jucătoarea noastră a dat lovitura finală, adăugând-o și pe Jankovic, după un ultim break, la o listă tot mai grea.

“Mi-am schimbat strategia după primul set. Am știut că nu mai am nimic de pierdut. Jelena a avut multe șanse să închidă meciul, dar eu am crezut în mine și am încercat să mă bucur de meci”, a spus Simona, confirmând ceea ce am observat cu toții: atitudinea ei, acel ‘să mă bucur de meci’, a făcut diferența.

O serie de momente jucate sub mare presiune, toate trecute cu bine de Simona, care își continuă cea mai spectaculoasă serie a carierei de până acum, una care anunță multe lucruri bune de aici înainte. A câștigat de fiecare dată ca outsider. A întors de la 0-1 la seturi cu nume mari din tenis, atât cu Radwanska, cât și cu Jankovic, și a făcut toate astea printr-un tenis foarte pozitiv, variat și inspirat, amintind de potențialul imens pe care l-a arătat când a câștigat Roland-Garros la junioare. Azi, mai mult ca oricând, ne-a arătat suflet, un joc excelent și o atitudine superbă. O partidă pe care Simona, ca și noi toți, n-o vom uita prea ușor și care, cum spuneam, zdruncină multe dintre prejudecățile după care ne lăsăm atât de ușor ghidați. 

Calificare în semifinală de turneu de categorie Premier, așadar. Nu e prima pentru Simona, e a doua, după cea de la Bruxelles, de anul trecut, când a făcut chiar finala. Dar din punct de vedere al importanței turneului și al adversarelor întâlnite, cele două competiții nu se compară. 

Ceea ce urmează bate însă orice alt obstacol din tenisul feminin. În fața Simonei se va afla chiar Serena Williams, cea care tocmai a reușit a 22-a victorie consecutivă, cea mai lungă serie de meciuri câștigate în carieră. Halep s-a mai întâlnit cu actualul lider WTA în urmă cu doi ani, la Wimbledon, într-o perioadă în care Serena abia revenise după un an de pauză în circuit. Simona a câștigat atunci primul set, cu 6-3, pierzându-le pe următoarele două, 6-2, 6-1, dar, în pofida înfrângerii, și-a atras numai cuvinte de laudă de la americancă. 

Va fi al treilea meci pe care Simona îl joacă împotriva unui număr 1, după două înfrângeri la Azarenka.

În cealaltă semifinală, Sara Errani o va întâlni pe învingătoarea dintre Azarenka și Stosur. Errani, care va urca de luni pe locul 5, s-a calificat fără să joace, după ce Maria Sharapova s-a retras din turneu, din cauza unor probleme medicale.

Horia, victorie cu trecutul

Vreme de trei ani au împărțit bune și rele, ajungând printre cele mai puternice echipe de dublu din lume. Le-a lipsit puțin să-și îndeplinească obiectivul major: un titlu de Slam. Dar, deși au pierdut în toate cele trei finale de Wimbledon în care au ajuns, au câștigat 10 turnee și au mai ajuns în alte 10 finale. Azi, pentru prima oară după decizia de anul trecut, Horia și Robert s-au aflat față în față, în calitate de adversari. Și ca totul să capete un aer și mai special, și partenerii lor de azi s-au regăsit în aceeași situație: Max Mirnyi și Daniel Nestor au făcut o pereche cu rezultate chiar mai bune, dar au pus punct colaborării lor tot la finalul anului trecut.

Lesne de înțeles cât de important  a fost meciul de azi, din sferturile de la Roma. Un prim set strâns, în care avantajul inițial de un break luat de Horia și Max a fost anihilat, la 4-2, într-un game în care cei doi au avut două mingi de 5-2. S-a ajuns în tie-break, unde, la a treia minge de set, Tecău și Mirnyi au concretizat. Manșa secundă s-a mers, de asemenea, cap la cap, până la 4-4, când ai noștri – formulă pe care am utilizat-o de atâtea ori pentru formula Horia/Robert – au făcut break-ul, în cel mai potrivit moment. Final 7-6, 6-4 și calificare în semifinale. Următorii adversari: frații Bryan. Ar fi timpul unui titlu în turneele mari pentru Horia și Max.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi