Sorana, în sferturi la Toronto precum la Roland Garros 2009

Adrian Țoca | 9 august 2013

De la turneul francez amintit, vârful carierei ei, și până azi, Sorana Cîrstea nu mai ajunsese într-un sfert de finală la un turneu atât de important. A reușit-o acum, la Toronto. Iar asemănările nu se opresc aici. Vara fierbinte a tenisului românesc continuă.

Sorana e în sferturi la Toronto, și nu oricum, ci după ce a învins două foste lidere mondiale una după alta. De consistență, de fapt de lipsa ei, era mereu acuzată Sorana, dar iat-o răspunzând acestor critici cu una dintre cele mai solide și impresionante evoluții ale ei din tot acest an. Cîrstea a confirmat victoria dramatică obținută cu o zi înainte, cu Caroline Wozniacki, printr-o alta, și mai concludentă, și ajunge în sferturi pentru al treilea turneu consecutiv jucat pe hardul nord-american.

Ca printr-o ciudată realiniere a planetelor, nu doar că este faza de turneu cea mai avansată în care românca ajunge de la Roland Garros 2009 încoace, dar și parcursul este aproape similar. La Paris, în 2009, ea le-a eliminat de asemenea succesiv pe Wozniacki și pe Jankovic, în aceeași ordine ca și acum, în tururile 3 și 4. Și ca similitudinile să fie și mai frapante, Sori ar fi putut s-o întâlnească în sferturi pe … Sam Stosur. Adică exact jucătoarea în fața căreia a pierdut în sferturile RG 2009. Ar fi fost, practic, un traseu identic.

După victoria clară cu Savchuk și cea foarte disputată cu Wozniacki, Sorana a fost un pic nervoasă în startul meciului. La 2-2 a recuperat de la 0-40 pe propriul serviciu, dar a cedat game-ul la a patra minge de break, moment în care l-a chemat rapid pe Darren Cahill pe teren, pentru o sesiune de coaching. Discuția i-a prins bine, pentru că, deși încă ușor stresată, Sori a prins iarăși viteză brusc, legând patru game-uri consecutive, așa cum legase punctele cu Wozniacki, într-un moment vital al meciului respectiv.

A ajutat-o, ce-i drept, și Jankovic, care a făcut patru duble greșeli pentru a-și pierde serviciul la 3-4, dar, dincolo de asta, Sorana a făcut unele puncte de-a dreputl impresionante.

Verva româncei s-a păstrat și în setul secund, Sorana dominându-și adversara printr-o serie de lovituri brutale, cărora sârboaica nu le-a putut găsi soluție. Sori a făcut două break-uri, pe ultimul păstrându-l convingător până la final, chit că a avut ceva de furcă în ultimul game, unul de o calitate excelentă. Dar nivelul de joc al româncei a crescut pe măsură ce jocul a avansat, astfel că ultimele eforturile ale lui Jankovic au fost tardive. Agresivă și încrezătoare, Sorana a măturat terenul, cu o eficiență mărită îndeosebi down the line. Victorie la a patra minge de meci, 6-3, 6-4 și calificare
în sferturi de turneu Premier. Acolo unde are deja o companie mai mult decât selectă: Serena, Radwanska, Na Li sau Errani sunt deja acolo. Iar adversara următoare va fi Petra Kvitova, cea care a trecut de Sam Stosur cu 6-3, 6-3, și care o conduce pe Sorana cu 3-1 în meciurile directe, niciunul însă pe hard outdoor.

După meci, Sorana își stăpânea cu greu bucuria. Are și de ce. Munca foarte grea de care vorbea în urmă cu câteva săptămâni începe să-și arate roadele.

Grație acestui rezultat, Sorana va redeveni numărul 1 printre jucătoarele noastre, ea urmând să o depășească pe Simona Halep, absentă de pe terenuri în această săptămână, și să urce în zona locurilor 24-25. Încă o victorie și saltul ar putea fi chiar mai consistent: locurile 22-23.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi