Simona, încântată după cel mai bun meci al ei la RG: „Încă mai am de muncă. Cu Darren sunt o jucătoare diferită”

Adrian Țoca | 5 iunie 2017
Simona, despre sfertul cu Svitolina

„Da, sunt motivată pentru că mi-a părut foarte rău de meciul din finală de la Roma, însă sunt sigură că va fi un meci la fel de greu, poate mai greu. Este o jucătoare care joacă un tenis foarte bun anul acesta, are atâtea titluri câștigate, are încredere. Însă și eu am încredere că pot să joc un tenis destul de bun ca să pot câștiga. Tactic nu vreau să schimb nimic. Cred că atunci a fost destul de bine până la 5-2”

Roland Garros este oferit de

Dacă după meciul cu Kasatkina, Simona a venit zâmbind la conferință, acum radia de-a dreptul când și-a luat locul la pupitru. A ieșit o discuție grozavă, pe parcursul căreia Simona a vorbit despre cum se simte acum, cât de mult o bucură calitatea jocului de azi, ce o motivează înainte de sferturi și a povestit pe îndelete în ce crede că a constat și cum s-a derulat schimbarea impusă de mutarea lui Darren post-Miami.

„Ei bine, mă simt foarte, foarte bine acum. Cred că împotriva Carlei, care-i mereu un adversar greu pentru mine, am jucat cel mai bun meci al meu de la RG. Iar pe zgură nu o bătusem niciodată, deci cu atât mai mult a fost un meci important. Cred că am jucat exact ce trebuia să joc. Cât despre gleznă, încă mai resimt unele dureri la unele mingi, dar nu mă necăjește. Pot să alerg. Nu mă gândesc la gleznă în timpul punctelor, deci mă simt fit și gata de această a doua săptămână. Sunt fericită să fiu în sferturi din nou, acum vom vedea. Următoarea adversară e o provocare mare pentru mine.”

Despre jocul în sine: „Da, sunt foarte mulțumită cu felul în care am jucat azi, cred că a fost un meci complet. Am jucat și ceva mai înalt, știam că asta va fi eficient contra ei. Am atacat multe mingi, nu am stat prea departe de baseline și mi-am deschis bine unghiurile. Am servit destul de bine, cred că totul a mers destul de bine pentru mine azi. Sunt foarte bucuroasă de ce-am jucat azi.”

Când Rene, jurnalist german care a urmărit-o pe toată durata circuitului de zgură, a început cu „Obișnuiai să fii foarte dură cu felul în care îți evaluai evoluțiile”, Simona l-a întrerupt zâmbind: „Nu mai e cazul”.

Apoi a continuat: „Așa cum știi, așa cum știe toată lumea, cred că atitudinea mea de acum mă ajută să văd jocul mai bine și să joc mai relaxată, mai pozitivă. Cred că sunt mult mai prezentă pe teren și știu exact ce am de făcut împotriva fiecărei adversare. Simt mingea în clipa asta. Nu vreau să vorbesc prea mult despre sentimentul acesta, vreau să-l păstrez. E un turneu bun pentru mine și mi se pare nemaipomenit cum am jucat azi, pentru că nu e niciodată ușor cu Carla.

Cred că totul s-a schimbat acum, atât pe teren, cât și în viața de zi cu zi. Sunt mult mai pozitivă, iar asta mă ajută. Nu mai am stări proaste acum, deci e bine”, a încheiat ea, zâmbind.

Natural, cum ce s-a întâmplat pe teren a fost mai mult decât limpede pentru toată lumea, discuția s-a mutat înspre această schimbare majoră de atitudine, care alimentează un sezon remarcabil pe zgură pentru Simona. I-a fost greu?

„Da, a fost dificil să schimb totul așa de repede. Și vreau să menționez că încă mai am multe de îmbunătățit, dar acum sunt mult mai ok cu felul în care mă prezint pe teren și în afara lui. Muncesc din greu la asta. Mi-am dorit mult să schimb atitudinea, pentru că știam că îmi va influența și jocul în bine, mă va ajuta să fiu mai calmă pe teren.”

Duse sunt vremurile în care Simona era timorată în sala de conferințe la partea de engleză. Acum jonglează cu întrebările, răspunde nuanțat și știe când și cum să se facă simpatică. Atunci când o jurnalistă experimentată a pornit o întrebare cu „Vizavi de Darren, ai avut o scurtă vacanță post-Miami”, Simona a intervenit râzând: „O numiți vacanță, dar n-a prea fost o vacanță”.

„Ei, încercam să fiu politicoasă”, a venit răspunsul. „În ce măsură a fost acel moment responsabil pentru noua ta atitudine?”

„Cred că a însemnat mult pentru mine decizia lui. M-a ajutat. Am simțit-o ca pe un șoc, pentru că dintr-o dată îmi pierdusem antrenorul. Niciodată nu se plânsese de jocul meu sau de cum muncesc, pentru că muncesc. Ci doar de atitudinea mea. Știam că e un singur lucru pe care trebuie să-l schimb ca să-l aduc înapoi. Așa că am muncit din greu să schimb asta și am reușit, destul de repede. Totuși, repet, mai am de lucru”.

„Crezi că a făcut-o deliberat ca să te facă să schimbi?”

„Nu știu, nu l-am întrebat. Dar o să-l întreb. Dar nu cred. A fost doar supărat după Miami.”

Spre amuzamentul Simonei, tirul de întrebări legate de Darren a continuat. Cu un număr de jurnaliști care nu au mai fost la precedentele conferințe, ea a fost rugată să detalieze și mai clar cum s-a derulat despărțirea.

„El a fost acasă la el, eu eram acasă la mine. Mi-a spus doar că vom mai vorbi după Paris. Apoi i-a plăcut cum am fost în Fed Cup, în ambele meciuri. Apoi la fel la Stuttgart. Cred că după ce am terminat turneul de la Stuttgart mi-a zis că a văzut suficient. L-am întrebat dacă vrea să revină înainte de Madrid și a zis că e gata să revină (Simona zâmbește larg aici), pentru că a văzut că am schimbat și mai ales că am arătat că îmi doresc să schimb. Așa că acea dorință de îmbunătățire l-a convins să se întoarcă. Acum sunt fericită că pot fi pozitivă pe teren și nu voi mai fi niciodată precum am fost la Miami, pentru că nu mi-a plăcut deloc ce am văzut în acele imagini. Mi-a fost rușine de ce am făcut, așa că să sperăm că nu mi se va mai întâmpla niciodată.”

Și tot despre Darren și ce aduce el diferit la Simona.

„Îmi place că e o persoană grozavă, un om bun, înainte de toate. Doi la mână, simt că sunt o jucătoare diferită de când am început să lucrez cu el. Chiar dacă n-am avut cele mai mari rezultate ale mele alături de el, joc diferit. Sunt o altă jucătoare pe teren. Deschid terenul mai bine și simt că învăț pe fiecare zi câte ceva nou de la el, atât tactic, cât și tehnic. Forehandul meu s-a îmbunătățit, de exemplu. Serviciul, la fel. Sfaturile lui sunt mereu potrivite pentru mine. Iar eu înțeleg exact tot ce spune despre joc. Cred că de aceea mi-a adus încrederea că pot să fac unele lucruri pe care mi le spune. Am multă încredere în tot ce-mi spune, așa că mă duc pe teren și fac orice zice el să fac.”

Cum se face că jucătoarele din România arată toate pasiune și determinare pe teren?

„Nu știu, cred că așa avem sângele. Da, toți avem “ceva”. Pot să zic că eu am „ceva” și „ceva în plus” (râde). Pentru că trăiesc fiecare moment la mare intensitate, atât pe teren, cât și în afara lui. Uneori trebuie să mă liniștesc un pic. Așa am crescut, cu această mentalitate și poate suntem foarte aprinși când suntem pe teren.

Nimeni nu mi-a zis: fii așa. Sunt așa pentru că așa m-am născut, cu acest foc în mine. De asemenea, încerc să iau tot ce pot de la oameni precum Darren, pentru că el este australian, deci mult mai relaxat decât noi. Așa că încerc să mă adaptez și să fac ajustări la lucrurile care mă trag în jos când sunt prea negativă pe teren.”

La partea de română, am întrebat-o dacă era conștientă, înainte de episodul Miami, că acesta este pasul decisiv pe care trebuie să-l facă.

„Nu eram la fel de conștientă cum am fost după. Bineînțeles că știam că am un mare minus la atitudine, dar când ești acolo… implicat cu toată dorința să câștigi, nu prea îți dai seama cât de rău este un lucru. După ce am văzut acel video, după ce am avut mai multe discuții cu mai multe persoane care sunt foarte importante pentru cariera mea, mi-am dat seama că trebuie să schimb ceva.”

Și înapoi la zilele noastre, am întrebat-o dacă este extra-motivată pentru reîntâlnirea cu Svitolina.

„Da, sunt motivată pentru că mi-a părut foarte rău de meciul din finală de la Roma, însă sunt sigură că va fi un meci la fel de greu, poate mai greu. Este o jucătoare care joacă un tenis foarte bun anul acesta, are atâtea titluri câștigate, are încredere. Însă și eu am încredere că pot să joc un tenis destul de bun ca să pot câștiga. Tactic nu vreau să schimb nimic. Cred că atunci a fost destul de bine până la 5-2”, a conchis Simona.

Carla Suarez Navarro: „Flawless tennis”

Carla i-a făcut complimente Simonei la conferința ei: “Trebuie să spun că a făcut un meci grozav. Sigur că mai sunt încă trei meciuri, dar Simona a demonstrat de-a lungul anilor că este printre cele mai bune jucătoare din lume. Dacă va continua să joace la acest nivel, este printre favorite. A jucat un tenis fără cusur. Am avut ceva oportunități, dar nu le-am convertit și am plătit prețul.”

Foto: Jimmie48Photography

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi