Sharapova – Ivanovic, un clasic care se reia în semifinale la Indian Wells

Adrian Țoca | 16 martie 2012

Sharapova – Ivanovic, un clasic care se reia în semifinale la Indian Wells

Indian Wells, un turneu greu şi epuizant, pigmentat cu multe surprize, şi mai multe răsturnări de situaţie, dar, mai ales, cu o situaţie pe care rar o întâlneşti, adică virusul intestinal care a făcut ravagii, se apropie de final. Am ajuns la faza semifinalelor în turneul feminin, iar ultimele ajunse acolo sunt Maria Sharapova şi Ana Ivanovic, care se vor întâlni în semifinala a doua. Azarenka şi Kerber îşi vor disputa un loc în finală pe partea superioară a tabloului.

Dacă Ana Ivanovic n-a avut mari emoţii în victoria cu Bartoli (6-3, 6-4), profitând de starea de sănătate evident precară a adversarei ei, afectată şi ea de virusul intestinal, în schimb, Maria Sharapova a avut mult de furcă în faţa Mariei Kirilenko, cea despre care Sharapova spune că este una dintre puţinele ei amice din circuit. Meciul celor două s-a întins pe trei ore şi cinci minute, un maraton cu momente excelente de tenis şi cu o Sharapova care şi-a folosit toate armele şi toată energia pentru a-şi ridica nivelul jocului spre finele setului doi, atunci când, de altfel, s-a şi jucat soarta meciului. Kirilenko a luat primul set, 6-3, apoi a condus în al doilea cu 2-0, Sharapova luând apoi patru game-uri la rând pentru a reintra în meci.

Kirilenko a egalat însă, dar un game absolut epuizant câştigat de ea la 5-5 a marcat-o serios. Sharapova a forţat, a crescut ritmul, a mers pe lovituri riscante, dar câştigătoare, şi a forţat break-ul decisiv, câştigând setul cu 7-5.  Manşa a treia n-a avut istoric, Sharapova câştigând cu 6-2.

Nu s-au mai întâlnit din 2008

Sharapova şi Ivanovic sunt două nume importante ale tenisului feminin în ultimul deceniu, două jucătoare adulate de fani, iubite de sponsori şi de televiziuni, idolatrizate de fetele care se apucă de tenis de la vârste fragede. Cu un impact major asupra sportului, cele două au câştigat, împreună, patru titluri de Slam, însă, paradoxal, nu s-au mai întâlnit în circuit din ianuarie 2008, atunci când au disputat finala la Australian Open. La vremea respectivă, se spunea, şi pe bună dreptate, că aceste două jucătoare au toate şansele să se mai întâlnească şi în alte finale de Slam, dar iată că ele nu s-au mai întâlnit nici măcar într-un meci cu o miză mai mică, cu atât mai puţin într-o finală. Rusoaica a câştigat atunci, 7-5, 6-3, ea conducând şi în meciurile directe (3-2).

Paradoxal, acel meci din Australia, ale cărui momente importante le puteţi urmări în clipul de mai jos, e unul la care cele două jucătoare încă se mai raportează. A fost ultimul Slam câştigat de Sharapova, care s-a mai întors însă în alte două finale (Wimbledon 2011 şi din nou Australian Open 2012, ambele pierdute), şi ultima finală de Slam pierdută de Ivanovic. Sârboaica a ajuns apoi, tot în 2008, în ultimul act la Roland Garros, câştigând ceea ce a rămas singurul ei titlu major. Ulterior, ea a intrat într-o criză prelungită de încredere şi de rezultate, cochetând, la un moment dat, chiar şi cu ideea unei pauze temporare. Iat-o acum revenind şi, deşi e încă devreme de tras concluzii în cazul ei, e de apreciat că ea a învins, totuşi, două jucătoare de top 10 una după alta (Wozniacki şi Bartoli), performanţă pe care n-a mai reuşit-o de la Roma, 2010. Un meci cu Sharapova în sesiunea de seară a zilei de vineri, într-o atmosferă electrică şi cu miza calificarea în finală ar putea-o trezi la viaţă pe sârboaică. Top 10 ar avea nevoie de ea.

Finala Australian Open 2009

 

Azarenka şi Kerber se întâlnesc în prima semifinală. Poate produce Angelique marea surpriză?

În caz că încă n-aţi aflat cine e Angelique Kerber, sau nu aţi băgat-o suficient în seamă pe semifinalista de la US Open 2012, ei bine, ar cam fi cazul să începeţi s-o faceţi. Şi asta pentru că Kerber a făcut cel puţin semifinală la 7 dintre ultimele 11 turnee la care a participat, a câştigat un titlu anul acesta, la Paris, iar aici, la Indian Wells, a câştigat două partide în care a trebuit să salveze mingi de meci, cu Stephens şi cu McHale. În fine, ca ultim argument, nemţoaica are un bilanţ impresionant în 2012, 19 victorii şi 4 înfrângeri, bilanţ depăşit doar de cele ale Victoriei Azarenka (faimosul 21-0) şi al polonezei Agnieszka Radwanska (24-4). Pe Azarenka o va avea faţă în faţă în premieră şi nu există, se pare, un challenge mai mare în tenisul feminin actual în afară de a încerca să pui stop seriei de victorii a liderului mondial.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi