Roland Garros, văzutele și nevăzutele zilei a doua: discoball, dar nu-s motive de dans pentru Aga

Adrian Țoca | 25 mai 2015

Radwanska, Venus și Feliciano Lopez sunt capii de serie eliminați azi. Ieșirea niciunuia dintre ei nu e cu adevărat surprinzătoare.

Roland Garros este oferit de

Au început și surprizele la Paris, asta dacă eliminarea Agnieszkăi Radwanska sau cea a lui Venus Williams mai pot intra în categoria asta. Cel mult, au ridicat sprâncene, dar nimic mai mult: Aga era oricum în criză de formă și de rezultate, iar Venus probabil că își conservă energia pentru a încerca încă un traseu lung la Wimbledon. 

În cazul Radwanskăi, nici măcar rochia-i inovatoare nu a inspirat-o cât să se smulgă dintr-o cădere din ce în ce mai profundă. French Open-ul n-a fost niciodată paradisul promis pentru Aga, însă o eliminare în turul 1 e ceva ieșit din comun pentru o jucătoare care, nu cu chiar atât de mulți ani în urmă, era la doar câteva puncte și un context favorabil de rezultate distanță de a urca pe primul loc în lume. Izolată pe terenul 6 de făcătorii programului, iar mai apoi în a treia sală de conferințe de presă, Agnieszka a vorbit înciudată despre rezultatele dezamăgitoare din ultima vreme. “Bineînțeles că nu-s deloc fericită cu rezultatul. Să pierzi în primul tur, în special la un Grand Slam, nu e niciodată plăcut. Nu devin iritată din cauza presiunii rezultatelor, însă bineînțeles că devin iritată când nu pot să fac nimic din ce-mi doresc pe teren. Nimic nu funcționează. Asta da, mă face nervoasă, furioasă”, a spus Agnieszka, a cărei ultimă întâlnire cu Annika Beck s-a terminat cu un dublu 6-0, 6-0 în favoarea polonezei. “Nu are rost să facem comparații între cele două meciuri. Alte condiții, alți ani”, a comentat Aga, care era pe partea de tablou a Simonei. Cele două s-ar fi putut întâlni în optimile de finală. “Poate îmbătrânesc, nu știu“, a încercat ea o ultimă explicație.

Măcar rochia Agăi a făcut valuri. Poreclită discoball, din motive lesne de înțeles, ținuta realizată de Lotto a fost vedeta zilei în Social Media, producând postări precum aceasta: 

 

 

În sesiunea de pe Chatrier, Alize Cornet a restabilit încrederea francezilor în arena principală, acolo unde, cu o zi înainte, Caroline Garcia se plânsese că nu poate să-și facă jocul. Alize a rezolvat problema Roberta Vinci și se pregătește acum să se revadă cu Alex Dulgheru, cel mai probabil tot pe o arenă importantă, așa cum anticipa și românca. Apropo de programări: încă o dată, felul în care francezii își susțin jucătorii lor e de apreciat, dar parcă să pui pe Lenglen un meci între două jucătoare de dincolo de Top 170 e prea mult chiar și pentru Roland Garros. Razzano a zis Merci și a fugit cu victoria, servind și de două ori din mână, într-un reminder Michael Chang.

Revenim pe Chatrier, unde Maria Sharapova a rezistat atât unei viroze, cât și lui Kaia Kanepi. Lipsită de intensitate și de sound-ul obișnuit, Masha s-a recalibrat când avea nevoie mai mare, la 4-4, 0-30 în setul secund. “Câtă vreme nu voi fi într-un coșciug, fiți siguri că mă veți vedea în meciul următor”, a spus Masha. Un pic prea melodramatic, poate? În aceeași notă a fost și reacția publicului, care a fluierat-o pe campioana en-titre la ieșire, după ce aceasta a refuzat interviul de după meci de pe teren, probabil din cauza menționatei indispoziții. 

Apropo de refuzuri, Venus Williams, cea care a încheiat ziua pe principala arenă, a refuzat să participe la conferința de presă obligatorie de după meci, fără ca vreo motivație să fie făcută publică. Venus a cedat la Sloane Stephens, care devine a doua jucătoare americană, după Lindsay Davenport, care le învinge pe ambele surori Williams.

 

Andy Murray și-a îmbunătățit recordul pe zgură în această primăvară, bilanț ajuns la un respectabil 11-0. Apoi și-a făcut timp și a dat o fugă la meciul conaționalului său, Kyle Edmund, pe care l-a susținut călduros, exact ca la Cupa Davis. That’s so… Andy.  Tot ca în Cupa Davis a fost și atmosfera. Cum rămăsese ultimul meci în desfășurare din program, disputa lui Edmund cu francezul Robert i-a înflăcărat serios pe fani, mulți dintre ei intrați în Arenă cu biletele de seară și bucuroși de suplimentul nesperat de tenis. Când Robert a luat setul al patrulea, complexul s-a cutremurat de urale. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă un francez ar ajunge în finală pe tabloul masculin și ar reveni după un break în decisiv, să zicem. Robert n-o să fie acela, pentru că a pierdut în cinci cu Edmund, dar unul dintre cei considerați cu șanse, Gael Monfils, continuă cursa, după o victorie în patru cu compatriotul Roger Vasselin. Monf a avut probleme, în ordine, cu vântul, cu buzunarele pantalonilor și cu lipsa chefului de a alerga prea mult în start de meci.

Ok, exagerez cu ultima, dar doar pentru a demonstra o idee. Mă gândeam azi cât de ușor se rostogolesc la vale niște prejudecăți despre unii jucători, tocmai pentru că media le împinge cu destulă superficialitate. Iar publicul le primește cu brațele deschise. Una dintre ele ni-l înfățișează pe Monfils drept un superficial. În viziunea multora, este un fel de clubber excentric, care trăiește viața periculos și știe cum să party. Conform aceleiași teorii, te-ai gândi că Gael nu spune prea multe chestii interesante, dar cel considerat de jurnaliștii din Hexagon un tip altminteri enigmatic are un un discurs foarte bine închegat și consistent atunci când vorbește în franceză. A vorbit despre profilul tactic al meciului, despre problemele de matchup pe care i le-a creat Roger Vasselin („M-a surprins cât de bine a jucat, a început să lovească brusc foarte lung ori de câte ori încercam să accelerez un pic ritmul meciului, iar de fiecare dată când am coborât un pic nivelul, el l-a crescut pe al lui, forțându-mă să muncesc mai mult”). Nu te-ai aștepta de la Gael cel care face atâtea risipă de energie să vorbească, de exemplu, despre gestionarea efortului și cântărirea cu grijă a resurselor, trădând intenții pentru un traseu cât mai lung la Slamul la care a avut cel mai mare succes. Până și detaliul cu pantalonii l-a explicat foarte profesionist, spunând cum rutina de la serviciu, cea care se bazează pe mingea din buzunar pentru serviciul doi, i-a fost dată peste cap azi și i-a luat câteva servicii să se ajusteze. Monfils spune că nu s-a uitat pe tablou până acum și n-are idee despre variabilele draw-ului în afară de următorul adversar, argentinianul Schwartzman.   

În concluzie, contează foarte mult contextul și întrebările ca un jucător să se simtă motivat să spună lucruri interesante. Ceea ce, de exemplu, n-a fost valabil la Vika Azarenka:

 

Vika este una dintre numeroasele favorite și favoriți care au trecut fără griji în runda a doua. Și pentru francezi a fost o zi frumoasă. Pe lângă Cornet, Monfils sau Razzano, au mai câștigat Paire, Simon și Amandine Hesse. 

Marți se termină, în cele din urmă, turul I. Pe Chatrier sunt programate de data asta numai nume grele: Kvitova, Serena, Djokovic și Nadal. Ferrer, Wozniacki, Bouchard sau Dimitrov mai sunt în schedule-ul zilei a treia de la Roland Garros.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi