Roland Garros, tabloul masculin: tragere favorabilă pentru Djokovic, posibilă semifinală cu Nadal. Murray și Wawrinka sunt favoriții jumătății de jos

Camelia Butuligă | 20 mai 2016

Până aici cu socotelile în ce privește strategia hărțuirii lui Djokovic tur după tur. Liderul mondial are un parcurs lin până la semifinala cu Nadal; dar Rafa are de muncit un pic să ajungă acolo. Rămas și fără Monfils, după retragerea lui Federer, turneul masculin e bine conturat în jurul primilor patru favoriți.

Se pare că anul acesta zeii norocului au hotărât să dea o mână de ajutor la proiectul în desfășurare ”Novak Djokovic, campion la Roland Garros”, pentru că i-au aranjat sârbului un drum destul de lin pe tablou. Sfertul său, străjuit de partea opusă de Berdych, este presărat fie cu veterani pe care-i are în buzunar, fie de tinerei care nu prea au apucat să-i facă mari probleme. Novak începe cu Yen-Hsun Lu și apoi va juca cu un calificat. În turul trei, adversarul său se va alege dintre alt calificat, Bedene, Carreno-Busta și Delbonis. Adversarul potențial din optimi cred că va fi, foarte probabil, Bautista-Agut (14). Nu văd în acea zonă pe nimeni care să-l poată depăși: Tomic, deși favorit 20, este incert și pe zgură n-a făcut niciodată prea mulți purici, Paul-Henri Mathieu este cu un picior în retragere, Tursunov va zice mersi dacă va termina mecul fără să-și rupă ceva, singurul competent și competititv pe zgură rămânând Santiago Giraldo. Tot în acea zonă, nu ratați Coric – Fritz; este un meci interesant de tur unu pentru #NextGen, cu croatul favorit pe zgură. Novak va avea deci patru meciuri în care va tura ușor motoarele și probabil va câștiga cu minim de consum. Vorbeam despre strategia hărțuirii în fiecare tur de către alt jucător ca singura care îi poate consuma lui Djokovic din energie și încredere pe drumul spre finală. Nu cred că va fi cazul, cel puțin în prima săptămână a turneului.

În partea dinspre Berdych a sfertului, e plin la fel de veterani mai mult sau mai puțin suferinzi (Ferrer, Monaco) sau competenți (Lopez). Berdych însuși are niște semne mari de întrebare după anul mediocru pe care l-a avut și după acel covrig dublu încasat de la Goffin la Roma. Primul tur are un adversar care îi va aduce aminte de el în tinerețe: canadianul Vasek Pospisil, un flăcău înalt, zdravăn, cu serviciu și dreaptă năprasnice și care recent și-a construit o carieră înfloritoare la dublu. Avem și aici un meci #NextGen, între francezul Halys și coreeanul Chung. De urmărit, mai ales pentru aroma de David vs Goliat. Nu știu dacă contează cine va ieși din această optime: oricum, nu va fi un adversar dificil pentru Djokovic în sferturi. Să mergem mai departe.

Sfertul numărul 2 este păzit la capete de Rafa Nadal (4) și Jo Tsonga (6). Ambii au avut sau au problemele lor, Nadal cu încrederea și anxietatea pe teren, Tsonga cu o accidentare după care se recuperează. Până să se întâlnească în sferturi (dacă vor ajunge acolo), să vedem cine va încerca să le pună bețe în roate. Rafa deschide cu Sam Groth, un australian cât ușa, cu un serviciu cumplit. E genul de adversar care-i poate da niște emoții lui Rafa, în sensul că poate lovi prin el, dar Groth și-a făcut veacul prin Challengeruri și nu cred că are tupeul rosolian de a-l scoate pe Nadal de la RG în primul tur. În turul doi, Rafa va juca fie cu un calificat sau cu argentinianul Facundo Bagnis, locul 99 mondial. Pentru turul trei, lucrurile se condimentează un pic pentru că în gașca de patru jucători candidați la poziția de adversar se găsește formidabilul Fabio Fognini, care în ultimul timp și-a luat în serios rolul de pietricică în pantoful lui Rafa. În 2015 și 2016, scorul lor este 3-3. E drept, Rafa a câștigat anul acesta la Barcelona în două seturi, iar italianul n-a mai făcut rezultate notabile în ultima vreme. Fabio este cap de serie 32 și trebuie să treacă de Granollers în primul tur (ceea ce nu va fi chiar ușor), deci Rafa ar trebui să-i facă o galerie serioasă lui Marcel. Sper, totuși, ca pramatia de Fognini să ajungă să joace cu Rafa și să fie un meci clasic. Celălalt candidat pentru locul din optimi se va alege dintr-o grup interesant de jucători. Iese în evidență Dominic Thiem (14), care a avut până acum un an excelent și ale cărui talente e suprafața roșie nu au trecut neobservate. Domi deschide cu spaniolul Cervantes, iar apoi va juca probabil cu Garcia-Lopez, un adversar deloc comod pe zgură. Zverev este și el aici, și va juca cu francezul Herbert, iar dacă trece, probabil cu Kevin Anderson.

Ultima optime din jumătatea de sus îi are la capete pe Goffin (12) și pe Tsonga (6). Goffin are două prime meciuri teoretic ușoare, Tsonga la fel. Între ei, îi mai vedem pe Kohlschreiber, care are meci cu Almagro în turul 1 și Seppi care va juca cu Gulbis. Sousa (26) deschide cu Dzumhur, Vesely e și el prin zonă. E o bucată interesantă de tablou, cu jucători care teoretic ar putea să-i bată pe toți ceilalți: depinde ce formă și în ce condiție fizică ajung la Paris.

În jumătatea de jos, capii responsabili pentru al treilea sfert sunt Raonic (8) și Wawrinka (3), iar pentru al patrulea Nishikori (5) și Murray (2). Raonic deschide cu Tipsarevic, care revine în circuit după o lungă perioadă de inactivitate (e pe locul șase sute și ceva acum), iar Wawrinka îl are ca adversar pe Rosol în primul tur. În optimea lui Raonic mai este Pouille (29), care joacă cu Benneteau, Sock (23) cu Haase și Cilic (10) contra unui calificat (Cilic l-a învis azi pe Ferrer și joacă finala la Geneva mâine). În capătul opus al optimii lui Wawrinka este Simon (16), apoi avem un meci Dimitrov-Troicki în primul tur. Nu mi-ar displăcea un Dimitrov-Simon, cu învingătorul primindu-l cadou pe Stan.

Ultimul sfert, cu voia dumneavoastră, îi are ca vedete pe Nishikori, care deschide cu Bolleli, și pe Murray, care va juca cu un calificat. Primele trei meciuri sunt destul de fără probleme pentru Andy; deși în al treilea ar putea să-l înfrunte pe Karlovic, acesta a avut niște probleme medicale în ultimul timp. Dacă vor juca și va trece de croat, acel meci ar putea servi ca experiență prețioasă, pentru că Andy s-ar putea să dea peste alt bombardier în optimi: John Isner (15). Tot pe traseul lui Isner este și Benoit Paire (19). Una peste alta, Murray are o șansă destul de frumoasă să se prezinte la întâlnire în sferturi, dar să vedem cu cine. Nishikori și Gasquet au teoretic cele mai mari șanse pentru a-l scoate pe Andy în oraș. Pentru a avea această onoare, Richard va trebui să treacă de Bellucci, Querrey și nu în ultimul rând, Kyrgios. Kei la fel: după Bolelli, probabil rusul Kuznetsov și apoi unul dintre Dodig, Youzhny, Verdasco și Dolgopolov. Andy is not a cheap date. 

Adrian Ungur, cu un lucky-loser

Singurul român de pe tabloul de simplu, Adrian Ungur, l-a primit pe Igor Sijsling în primul tur. Olandezul este lucky-loser. Va fi primul meci direct între cei doi. În caz de victorie, Adrian l-ar putea întâlni pe australianul Nick Kyrgios. 

Tabloul complet este aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi