#RG12 | Avem tablouri, avem perechile obișnuite: Federer – Djokovic, Nadal – Murray, Vika – Aga, Sharapova – Serena

Adrian Țoca | 25 mai 2012

#RG12 | Avem tablouri, avem perechile obișnuite: Federer – Djokovic, Nadal – Murray, Vika – Aga, Sharapova – Serena

Roland Garros este oferit de

Dacă există, Zeii Tenisului par să se amuze serios când vine vorba de tragerile la sorți ale turneelor. E o formă de a spune că anumiți jucători și jucătoare continuă să ajungă mereu și mereu în aceeași jumătate de tablou, uneori chiar în același sfert. Așa s-a întâmplat și astăzi, la Roland Garros, unde tragerile la sorți au oferit perspectiva repunerii pe tapet a unor rivalități cu care deja ne-am obișnuit. 

Cel mai important este însă că avem tablouri, așa că putem începe să facem calcule privind șansele favoriților noștri. Să aruncăm, rapid, o privire peste cele două tablouri. Și nu uitați, înainte de orice calcul teoretic, că Slam-urile sunt atât de frumoase și pentru că ne oferă, de cele mai multe ori, foarte multe surprize. Așa că n-ar fi exclus să avem parte de mult neprevăzut și anul acesta, la una dintre cele mai așteptate ediții de Roland Garros.

Masculin | Traseu ușor pentru favoritul 1

Evident că toți ochii au fost ațintiți pe tabloul masculin și pe cum anume vor fi împărțiți primii patru capi de serie. Mai exact, în jumătatea cui va fi repartizat Federer. Iar elvețianul a ajuns, ca și anul trecut, ca și la, probabil, trei sferturi dintre turneele ultimilor ani, în aceeași parte de tablou cu Novak Djokovic, în vreme ce Rafa Nadal, campionul la zi, are de ce să se felicite pentru că a reușit revenirea pe locul secund, el “primindu-l” pe Murray.

Novak are și cel mai simplu traseu dintre cei patru mari. Sârbul are toate șansele să ajungă aproape netestat în a doua săptămână. Primul său adversar e italianul Starace, următorii adversari putând fi Hewitt, Melzer și Verdasco, jucători fie abia reveniți după accidentări, fie nu într-o formă prea grozavă. Primul obstacol major pentru Nole ar putea veni în sferturi, când Tsonga este cel mai probabil adversar, dar Novak a arătat, recent, la Roma, cât de ușor poate să-l neutralizeze pe francez pe zgură. Șanse bune, așadar, pentru sârb, de a ajunge cât mai neîntrebuințat în careul de ași, acolo unde va avea nevoie, probabil, de fiecare fărâmă de energie, inspirație și încredere. Iar o astfel de tragere nu poate decât să-l ajute în planul său de a cuceri “Nole Slam”-ul.

Federer, în schimb, are o tragere un pic mai complicată. După un prim tur comod cu Tobias Kamke, elvețianul va fi testat, cel mai probabil, de David Nalbandian în turul 2. Turul 3 ar putea însemna un prim meci la Paris cu Andy Roddick, iar turul 4,  Feliciano Lopez. În sferturi, pe Federer îl așteaptă un meci fie cu Del Potro, fie cu Tomas Berdych, doi jucători care i-au mai pus probleme în trecut, dar pe care i-a învins anul acesta.

| Citește și Istoria rivalității dintre Federer și Djokovic

Sfertul de tablou al lui Murray îi pune două probleme majore britanicului, și așa destul de ezitant anul acesta pe zgură: David Ferrer și John Isner sunt cele două mari obstacole din calea lui Andy, care ar mai putea întâmpina probleme și cu Dolgopolov sau Gasquet în turul  3. Dacă va depăși cu bine acest sfert de tablou complicat, Murray va ajunge într-o semifinală repetitivă cu Rafa Nadal, pentru că e greu de crezut că pe spaniol îl va putea opri vreun jucător din drumul său spre ultimii patru. Favoritul 2 deschide cu italianul Bolelli, apoi va juca împotriva învingătorului dintre Istomin și Kunitsyn. Dintre Florian Mayer sau Ivo Karlovic se va alege, cel mai probabil, adversarul din turul 3 al lui Rafa, care a mai avut ceva probleme în trecut cu Big Ivo. Un alt big server, Milos Raonic, e de așteptat că-l va aștepta pe multiplul campion spaniol în turul 4, pentru ca, în sferturi, acesta să joace cu Tipsarevic.

| Citește și Andy Murray: “Trebuie să cred că pot câștiga Roland Garros!”

Cei doi români aflați pe tablou au adversari latini: Victor Hănescu îl va înfrunta pe dublul finalist de la București, Pablo Andujar, iar Adrian Ungur, pe David Nalbandian.

Feminin | Serena – Sharapova, potențial meci în sferturi. Sorana, cu Na Li în turul 1!

Efectuată chiar de Rafa Nadal, tragerea la sorți a tabloului feminin a oferit două jumătăți destul de diferite în ceea ce privește distribuția numelor grele. În jumătatea Victoriei Azarenka le regăsim pe Agnieszka Radwanska, conform tradiției, pe Sam Stosur, Ana Ivanovic, Angelique Kerber sau Marion Bartoli. Meci potențial greu pentru Aga în turul 2, unde ar putea da de Venus Williams. 

Mult mai puternică pare fi jumătatea de jos a tabloului. Campioana Na Li, Petra Kvitova, Serena Williams, Caroline Wozniacki și Maria Sharapova sunt toate aici, plus alte nume incomode, precum Julia Goerges, Mona Barthel sau, de ce nu, Sorana Cîrstea. Cel mai greu pare a fi pentru Serena, care trebuie să treacă de Goerges sau Wozniacki înainte de a ajunge, în sferturi, cu Maria Sharapova. 

Că vorbeam de Sorana, din păcate ea a avut un ghinion fantastic, nimerind, în primul tur, tocmai cu deținătoarea trofeului, Na Li. Pe un ton mult mai optimist, nu e prima oară în istoria recentă când o româncă joacă, în primul tur al unui Slam, cu o câștigătoare a unui astfel de trofeu și o elimină. Anul trecut, la US Open, tot în turul inaugural, Alexandra Dulgheru o scotea din turneu pe Petra Kvitova, proaspăt campioană la Wimbledon, în vreme ce Simona Halep o învingea chiar pe Na Li.

Dacă tot am amintit de Simona, să spunem că ea 0 va întâlni pe favorita 24, Petra Cetkovska. O misiune aproape imposibilă are Alexandra Cadanțu, care a dat peste Maria Sharapova, a doua favorită la câștigarea trofeului. Mult mai accesibile meciurile Monicăi Niculescu (ca de obicei, ceva mai norocoasă la trageri la sorți), versus Nina Bratchikova, și Irina Begu, cu Aravane Rezai, cândva un nume relevant, acum complet ieșită din formă, dar care va avea tribuna de partea ei. 

| Citește și:

Catalogul favoriților pe tabloul masculin | tabloul feminin

Tweet-ul zilei

În timp ce majoritatea jucătorilor și jucătoarelor au avut câte ceva de spus despre tragerile la sorți, cea mai simpatică reacție a venit din partea Victoriei Azarenka:

 

 

Imaginea zilei

Chiar dacă lipsește de la Roland Garros, fiind accidentată, Kim Clijsters a fost prezentă la Paris, pentru a onora o acțiune a sponsorului Babolat. Iat-o, aici, într-o companie selectă: cei doi campioni en-titre de la Roland Garros:

 

Declarația zilei:

Jurnalist: Te-ai gândit să treci la un rever cu două mâini ca să-l baţi pe Rafa pe zgură?
Federer: Ca să treci la un rever cu două mâni, trebuie să ai 12 ani. Când aveam eu 12 ani, Rafa era încă în cărucior. (râsete)
– conferinţă de presă Roland Garros 2012 –

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi