Prima semifinală a fetelor e de vis: Azarenka versus Clijsters

Adrian Țoca | 24 ianuarie 2012

Prima semifinală a fetelor e de vis: Azarenka versus Clijsters

Organizatorii de la Australian Open trebuie să fie fericiţi. Cu câteva excepţii, marii favoriţi s-au înghesuit mai toţi în sferturile de finală, aşa că era aproape imposibil să n-avem parte de câteva capete de afiş cu care audienţele să se păstreze la cote foarte înalte.

Aşa s-a întâmplat şi în întrecerea fetelor, unde dezamăgirea provocată de absenţa lui Sam Stosur a fost repede înlocuită cu bucuria rezultatelor obţinute de o altă mare favorită a publicului local. Belgianca Kim Clijsters, sau Aussie Kim, cum îi spun fanii ei de la Antipozi, a reuşit să se califice în semifinalele turneului deşi, cumva inexplicabil, prea puţini specialişti au cotat-o cu şanse pentru asta. Deşi accidentată la gleznă în timpul jocului, în timpul căruia a trebuit să salveze patru mingi de meci, Kim a supravieţuit unui meci infernal cu Na Li, în optimi, pentru ca, mai apoi, să învingă liderul mondial, pe Caroline Wozniacki, demonstrând încă o dată că este o mare campioană.

Duelul cu Caroline a evidenţiat încă o dată diferenţele uriaşe între stilurile celor două: pe de o parte, Kim, gata să atace orice minge, gata să rişte pentru lovituri direct câştigătoare, pe de altă parte, Wozniacki, o expertă a jocului defensiv şi a contraatacului, dispusă să ţină mingea în joc oricât e nevoie ca să facă punctul. 

N-a fost loc de întors pentru Caroline. Finalmente, în afară de un final de meci foarte nervos din partea lui Kim, diferenţa de calitate a fost evidentă şi nu-ţi rămâne decât să te întrebi, fără să existe răspuns, dacă nu e păcat ca belgianca să se retragă iar. Când o jucătoare venită după o pauză îndelungată şi cu probleme medicale repetate o domină în aşa hal pe lidera mondială, e clar că tenisul feminin are o problemă de sistem, un soi de viciu de procedură care îi permite lui Wozniacki să stea 67 de săptămâni pe primul  loc, deşi  are bilanţ negativ cu Kim, Serena, Maria Sharapova şi e la egalitate cu Kvitova în meciurile directe. Caroline a pierdut fotoliul de lider, ce-i drept, prin această înfrângere, însă a declarat, emfatic, că “îl voi lua înapoi. Timpul e de partea mea”.

Kim a început ca din puşcă, atacând din toate poziţiile pe parcursul unui prim set în care mai tânăra ei adversară nu a mişcat. Clijsters a făcut patru break-uri şi s-a impus cu 6-3, plimbând-o cu regularitate pe Woz dintr-un colţ în altul, câştigând aproape toate raliurile mai lungi de 8-9 schimburi şi abuzând de serva secundă a danezei. În fapt, asta a pus multă presiune pe Wozniacki: teama de returul foarte agresiv al adversarei a făcut-o să servească deseori foarte crispat, şi, per ansamblu, game-urile pe propriul  serviciu mai mult au dezavantajat-o decât s-o ajute.

Povestea s-a repetat şi în setul 2, cu Clijsters urcând repede până la 5-2. Au urmat, cum spuneam, nervii belgiencei, acea teamă de victorie care apare la aproape orice jucător, indiferent de nivel. Caroline a strâns din dinţi, a luat punct cu punct şi, preţ de câteva game-uri, a început să capete moment şi să pară că poate împinge meciul  în setul 2. De patru ori a fost Kim la două puncte de meci, însă a fost abia tiebreak-ul care a adus finalul: un vole superb la mingea de meci, Kim merge în semifinale, iar Caroline pierde, cum spuneam, primul loc în WTA.

Azarenka, la primul set pierdut în turneu

E un eveniment, câtă vreme jucătoarea din Belarus a călcat totul în picioare până la întâlnirea cu Radwanska din sferturi, cedând doar 12 game-uri în patru meciuri! Cu foarte buna sa prietenă din Polonia, Aza a avut mai mult de furcă. Ba chiar a trebuit să-i cedeze primul set, 6-7. Victoria a revenit ulterior, câştigând 12 dintre următoarele 14 game-uri, dar scorul e uşor mincinos, pentru că Aga a fost prin preajmă până la final, a avut ocazia unui break la 3-2 în setul decisiv care ar fi putut relansa meciul, şi, una peste alta, a arătat că, la rându-i, s-a maturizat destul de mult şi că mai are potenţial de creştere.

Tot pe maturizare pune şi Vika succesul de anul acesta. “Sunt o altfel de jucătoare faţă de anul trecut”. Este, aşa-i. Mai puţin strigătele asurzitoare, care au rămas aceleaşi, şi care au asurzit-o pe Radwanska. “M-am obişnuit cu ea aşa”, a fost politicoasă poloneza, dar e evident că n-a suportat deloc bine excesul sonor. Cum la fel nici publicul nu suportă, motiv pentru fani să continue s-o imite pe Azarenka în pauzele dintre game-uri. Vika pare însă dispusă să treacă peste ironiile publicului şi încearcă cu disperare să şi-i aproprie, în vederea semifinalei cu Kim, în care e evident cui vor ţine partea australienii. “I love you, guys!”, a fost declaraţia Azarenkai, fără ca tribunele să fie excesiv de impresionate.

Nici cei din WTA nu par dispuşi să mai tolereze prea mult jucătoarele care fac abuz de strigătele în timpul punctelor, forul mondial anunţând că ia în calcul măsuri punitive.  

fotografii: australianopen.com

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi