Preview WTA Finals Singapore, partea a doua: Pliskova, Muguruza, Keys, Cibulkova

Camelia Butuligă | 21 octombrie 2016

Continuăm analiza adversarelor Simonei Halep cu celelalte jucătoare care știm că sunt sigur calificate: pe locurile 4, 5, 6 survolează escadrila de bombardiere grele alcătuită din Karolina Pliskova, Garbine Muguruza și Madison Keys. După ele, avem un bombardier de talie mai mică în persoana Dominikăi Cibulkova. Ultimul loc este în proces de alocare: Johanna Konta poate fi depășită și înlocuită de Svetlana Kuznetsova dacă aceasta din urmă câștigă turneul de la Moscova.

Continuând paralela aviatică, nu-i interesant că după retragerea Serenei, primele trei jucătoare clasate fac parte din categoria sprintenelor avioane de vânătoare mai degrabă decât din cea a bombardierelor? E drept, trei reprezentante ale tenisului copleșitor sunt comasate imediat în spate și o au și pe Cibulkova ca back-up. Dintre ele, doar Garbine a mai fost la WTA Finals. Să vedem cum a fost drumul lor spre Singapore anul acesta și în ce formă au ajuns acolo.

Karolina Pliskova

Când am întrebat-o în februarie, la meciul de Fed Cup de la Cluj, care sunt obiectivele ei pentru anul acesta, Pliskova mi-a spus că nu țintește neapărat top 10, ci top 20. ”Știu că jocul meu e de top 10, dar nu vreau să pun presiune prea mare pe mine.” Până în august, Karolina părea să se țină de plan: clasată pe locul 19, nu apărea pe nicio listă de favorite pentru Singapore și nu reușise să străpungă încă bariera celei de-a doua săptămâni la Slamuri (turul trei la AO, primul la RG și al doilea la Wimbledon). Rezultatele ei cele mai notabile erau finală la Eastbourne și titlu la Nottingham pe iarbă, semifinale la Indian Wells și Praga. Și apoi, brusc, s-a întâmplat luna magică pe hardul american, cu sferturi la Montreal, titlu la Cincinnati și finala de la US Open. Pliskova a învins-o pe Kerber la Cincinnati în finală, iar la New York, a trecut de ambele surori Williams înainte să piardă în trei seturi la aceeași Kerber. ”Anul trecut am jucat bine tot anul și am fost în cursă pentru Singapore. Apoi, la sfârșit, am jucat mai prost și am ratat calificarea. Anul acesta a fost invers.”

Previzibil după turul de forță american, Karolina a început poticnit sezonul asiatic, cu o înfrângere în primul tur la Tokyo, apoi un tur doi la Wuhan (unde a pierdut contra Cibulkovei) și un tur trei la Beijing (a pierdut contra Johannei Konta). Partea bună este că există un ușor trend ascendent, iar înfrângerea contra britanicei Konta a fost în trei seturi, cu tiebreak în decisiv. Dar și victoriile din primele două tururi, contra Safarovei și Kastakinei au fost tot grele, în câte trei seturi și la scoruri strânse.

Ca și lui Kerber, Pliskovei nu i-a venit ușor să continue și în Asia jocul fulminant pe care l-a practicat peste ocean. Turneele asiatice la care a participat indică spre o ușoară cădere de formă. ”Știu că trebuie să joc agresiv. E singurul meu plan, altfel nu am nicio șansă să câștig”. Însă problema eternă cu jocul ”high risk, high reward” este că, la fel cum poate aduce succese la cel mai înalt nivel, poate duce și la  înfrângeri cu 6-2, 6-2, cum s-a întâmplat cu Cibulkova la Wuhan.

Pentru ca Pliskova să iasă din grupe, trebuie să regăsească acea stare magică pe care a avut-o în august. Un alt factor este statutul ei de debutantă la acest nivel: o va apăsa, o va afecta în vreun fel? Cehoaica este printre jucătoarele calme și echilibrate, și pe teren și în afara lui, comparabilă doar cu Aga Radwanska la acest capitol. Apoi, ea este calificată și la dublu, cu Julia Goerges. Cum o vor afecta meciurile de dublu: o vor obosi sau o vor ajuta pentru simplu? Anul trecut, aflată într-o situație similară, Garbine a cam rămas fără suflu în semifinale după ce s-a calificat din grupă cu 3-0. În concluzie, dacă își păstrează capul, își drămuiește resursele fizice și își aliniază serviciul cu restul loviturilor, Pliskova poate face ravagii. Mulți de dacă: să vedem dacă ulciorul va merge de două ori la apă într-un an.

Garbine Muguruza

Garbine ajunge la Singapore într-o formă și condiție fizică discutabile. Calificată mai ales datorită titlului de la Roland Garros, Muguruza a avut în rest un sezon ca un yoyo. Presărate printre ieșiri rapide, se găsesc sferturi la Doha, Stuttgart, Miami și Tokyo și două semifinale, la Roma și la Cincinnati. Parisul a fost singura finală jucată de ea anul acesta. Încercând să-și revitalizeze sfârșitul de sezon, Garbine a jucat trei turnee în Asia și unul în Europa, cu rezultate amestecate: sferturi la Tokyo, turul unu la Wuhan, optimi la Beijing și sferturi la Linz. După ce că forma ei oscila, la Linz s-a mai și accidentat, călcând greșit și sucindu-și glezna în meciul contra lui Golubic.

Anul trecut, Garbine a ajuns în Singapore după un sezon asiatic foarte bun și a trecut prin grupa ei în trombă, doar cu victorii. Anul acesta lucrurile par încurcate: singurul plus pe care îl găsesc față de ediția trecută este că nu mai joacă și dublu și se poate concentra doar pe simplu. Dar dacă fizic va avea probleme din cauza gleznei, restul nu mai contează. Din declarațiile făcute, Muguruza pare să fie deja mulțumită de anul său, indiferent de ce se întâmplă la Turneul Campioanelor: ”Simt că după ce am câștigat un Slam nimic nu mai poate fi trist anul acesta. Indiferent ce se întâmplă, a fost deja un an incredibil.” Nu pare atitudinea cuiva care vrea să câștige cât mai mult la Singapore.

Madison Keys

Încă o debutantă cu tenis în forță, Madison Keys a avut un an foarte bun: a ajuns în săptămâna a doua la toate Slamurile și a intrat în top 10, aflându-se acum pe locul 7 (career high). În plus față de Slamuri, Keys a fost o prezență destul de frecventă și în fazele superioare ale celorlalte turnee, pe o varietate de suprafețe: titlu pe iarbă la Birmingham, finalistă la Roma și Montreal și sferturi la Miami și Wuhan.

Site-ul WTA ne informează că Madison și-a îmbunățit mult performanțele în meciurile de trei seturi. Față de anul trecut, când avea 7-8, anul acesta are 17-6 în meciurile care ajung în decisiv. Avest lucru indică și spre o formă fizică mai bună, dar și spre un psihic îmbunătățit. După ce a început sezonul accidentată, Keys a pus accentul mai mult pe fitness, iar la capitolul mental, a făcut de asemenea progrese. ”Acum, sunt mai pregătită pentru momentele de cădere, inevitabile în timpul unui meci. Nu mă mai iau prin surprindere și nu mă mai panichez. Am avut multe meciuri în care m-am trezit în situații grele și am putut să le fac față. Asta mi-a dat multă încredere.” Madison îi dă credit pentru progresul de anul acesta și antrenorului său, Thomas Hogstedt, cu care lucrează din primăvară. De asemenea, faptul că a jucat mai multe meciuri mari a ajutat-o să se obișnuiască cu mizele și să gestioneze mai bine presiunea.

În Asia, după o ieșire în primul tur la Tokyo, Keys a avut rezultate bune la Wuhan și Beijing: sferturi (a pierdut contra Simonei Halep în două seturi), respectiv semifinale (a pierdut contra Johannei Konta în trei seturi). Apoi a mai jucat la Linz, unde a trecut ușor prin tablou, însă s-a retras înaintea semifinalei din cauza unei răceli.

Cu condiția ca această răceală să nu escaladeze, Madison pare într-o poziție foarte bună înainte de Singapore: este în formă, are suficiente meciuri jucate, are încredere. Singura necunoscută este faptul că n-a mai participat la Singapore niciodată și nu știm cât de bine se va adapta, atât la format, cât și la presiune. Din ce am văzut până acum, Madison este, ca și Simona, adepta pașilor mici, având nevoie de timp pentru a se adapta la situații noi. Or, la Singapore nu va avea acest lux. Chiar dacă formatul grupelor dă o a doua (uneori și a treia) șansă celor care pierd, aceasta șansă trebuie înșfăcată repede.

Apoi, depinde și de tragere. Sunt adversare care îi cam știu cifrul, chiar și în varianta îmbunățită 2016 (de exemplu, Simona și Angelique, cu care are doar înfrângeri anul acesta). Și cu Radwanska are un h2h defavorabil, de 1-5, însă nu s-au văzut deloc anul acesta, cu Pliskova nu are niciun meci până acum, cu Cibulkova nu a jucat anul acesta și conduce cu 3-0. În concluzie, Madison ar putea fi o candidată serioasă la calificarea din grupe, dacă o ajută un pic contextul și noutatea situației nu o copleșește.

Dominika Cibulkova

După un 2015 groaznic – a trebuit să rateze cinci luni din cauza unei operații la călcâi – Cibulkova recuperează terenul pierdut anul acesta: trei titluri (cel mai recent, săptămâna trecută la Linz), finale în Madrid (unde a pierdut contra Simonei Halep), Mexic și Wuhan, plus sferturi la Wimbledon. Răsplata? Locul 8 (career high) și un bilet la Singapore, în premieră.

Deși este debutantă, la fel ca Pliskova și Keys, cazul Dominikăi este un pic diferit. În primul rând, are 27 de ani, e trecută prin mai multe decât mai tinerele ei colege. Apoi, Cibulkova este genul ambițios: deși nu este imună la emoții, are capacitatea să se ridice la înălțimea ocaziei și numeroasele ei scalpuri celebre o dovedesc. Din declarațiile ei, deduc că Domi abia așteaptă să arate ce poate la Singapore fetelor ăstora cu cun cap mai înalte ca ea. ”Nu pot descrie ce înseamnă pentru mine calificarea la Singapore – e un vis devenit realitate. Anul acesta mi-am realizat obiectivul de a juca bine constant. Vreau să mă bucur, să joc un tenis bun și să termin anul cât mai bine.” Ce diferență față de declarațiile Muguruzei, nu?

 

Locul opt, nedecis: Konta sau Kuznetsova

Între Svetlana Kuznetsova și participarea la Singapore mai stau două victorii: o va întâlni azi în semifinale pe Svitolina la Moscova, cealaltă semifinală fiind între Goerges și Gavrilova. Între timp, Johanna Konta, aflată acum în poziția a opta, nu are altceva de făcut decât să spere și să se recupereze după problema musculară abdominală care a obligat-o să se retragă de la Hong Kong acum o săptămână. Britanica s-a antrenat luni și marți la Londra și a ajuns deja în Singapore. În caz că Sveta va câștiga Moscova, Konta va deveni prima jucătoare de rezervă.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi