Poate intra Berdych în top 5?

Adrian Țoca | 5 februarie 2012

Poate intra Berdych în top 5?

Rezultatele recente aşa sugerează. Cehul a câştigat, astăzi, al şaptelea titlu al carierei, învingându-l în finala de la Montpellier pe Gael Monfils, în trei seturi, scor 6-2, 4-6, 6-3. Este doar confirmarea unui start excelent de sezon pentru Tomas Berdych, care a avut un parcurs foarte solid şi la Australian Open, Rafa Nadal având nevoie de patru seturi solicitante pentru a-l elimina. Dacă vă mai amintiţi, Berdych a avut atunci minge de set în actul secund, după ce îl câştigase pe primul. La 2-0 la seturi şi la cum se desfăşura jocul, o victorie a lui n-ar mai fi fost deloc ceva improbabil.  

N-a fost singurul aspect pozitiv al aventurii lui Berdych în vara australiană. Înainte de AO 2012, Tomas a făcut parte, alături de Petra Kvitova, din echipa care a câştigat Cupa Hopman  pentru Cehia, Berdych trecându-şi în cont alte patru victorii acolo. În aceste condiţii, parcursul de la Montpellier, unde i-a învins, lejer, pe Serra, Mahut şi Kohlschreiber până în finală, n-a mirat pe nimeni. 

A fost mai greu cu Monfils în meciul pentru trofeu, dar Berdych a încheiat săptămâna neînvins, impunându-se după două ore şi cinci minute intense. “Au fost trei seturi grozave, Gael e un jucător foarte bun, ştie cum şi când să lupte pe teren, dar mă bucur că am ştiut să o scot cu bine la capăt”, a spus favoritul principal al turneului care anul trecut nu s-a disputat, şi care, în urmă cu doi ani, fusese câştigat chiar de Monfils. 

Cu opt victorii din primele nouă meciuri ale sezonului, Berdych este, aşadar, la unul dintre cele mai bune începuturi de sezon din carieră. Rezultate care n-au venit întâmplător. Când condiţiile de joc sunt rapide, tenismanul ceh este, poate, printre cei mai de temut de circuit, benefiind de un serviciu puternic şi lovituri aspre, în forţă, bine plasate. De altfel, victoriile lui au venit în turnee disputate pe suprafeţe care favorizează jocul mai iute, pe carpetă, iarbă sau hard. Cea mai mare performanţă a carierei lui Berdych o reprezintă calificarea în ultimul act al Wimbledon 2010, cu Roger Federer pierdut pe traseu. În acelaşi an, obţinuse şi o semifinală la Roland Garros, rezultate care îl recomandă pentru viitoare alte reuşite importante în turneele de Grand Slam.

În fapt, Berdych a fost mereu pe lista jucătorilor în stare să rupă monotonia impusă de grupul de la vârful clasamentului, însă n-a reuşit să îşi ridice nivelul jocului când a fost nevoie. Cehul are calitatea, are armele, probabil că încă îi lipsesc încrederea şi forţa mentală pe care o regăsim în situaţiile cheie la ultimii trei câştigători de turnee de Grand Slam.

Cu un astfel de început de sezon, Tomas poate fi acel outsider care să încurce multe socoteli în turneele care vor urma.

Cât despre Monfils, nefericitul francez a ajuns la o nedorită cifră 13 în dreptul finalelor pierdute, dintr-un total de 17. E deja al doilea meci cu un trofeu pe masă pe care îl joacă în 2012, după finala pierdută cu Tsonga la Doha.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi