Patricia Țig se pune în mișcare, o învinge pe Mladenovic pentru prima ei victorie a carierei vs Top 20

Adrian Țoca | 25 martie 2017
3 din 4 în turul al treilea

Patricia Țig a încheiat foarte frumos o zi bună pentru românce, cu o victorie sonoră la Kiki Mladenovic. Irina Begu a scăpat un avantaj solid cu Arruabarrena.

Patricia Țig a avut de furcă în ultimele luni, dar și când a început să câștige, dintr-o dată ne aduce aminte tuturor de Madrid 2016 și de calitățile grozave pe care le are. De altfel, despre asta e și vorba în această fază a carierei Patriciei: să se lămurească ea cu sine, să-și înțeleagă armele și cum să le pună mai bine în valoare, să muncească mult și bine, să gestioneze tot mai bine viața din circuit și, orice ar fi, să meargă înainte. Și să stea sănătoasă, firește (asta e condiția numărul 1 pentru orice jucător), pentru că nu trebuie uitat că în intersezon ea nu s-a putut pregăti prea bine, iar asta a avut o consecință imediată în rezultate. „Toată luna decembrie n-am făcut nimic, iar acum e greu, după ce ai stat. Se zice că pentru fiecare zi pierdută, trebuie să muncești alte două ca să revii la nivelul la care ai fost. Pentru o lună pierdută, cred că am nevoie de mai mult de două”, îmi spunea la Australian Open. După propriile ei estimări, Pati pare să-și fi recuperat timpul pierdut.

După două victorii în calificări, cea obținută în turul 1 cu Heather Watson a fost abia prima ei victorie pe un tablou principal în acest sezon. Azi nu doar că a obținut primele victorii legate pe un tablou WTA de la Seul 2016 încoace (semifinale atunci), dar a bifat și o altă premieră, primul succes contra unei jucătoare de Top 20: 7-6, 6-2 cu Kristina Mladenovic. Și în ce manieră.

Kiki a făcut semifinale la Indian Wells și a jucat mult în ultima vreme, implicit și mai puțin inspirată, dar asta nu-i scade deloc din merite Patriciei, care și-a obținut victoria. Mladenovic a avut 4-2 și 5-3 în primul set, dar Pati s-a ținut bine și a făcut rebreak-ul. Au urmat servicii sigure de ambele părți, iar în tiebreak-ul care a urmat, Patricia a fost o expresie de calm și luciditate, jucând aproape fiecare punct the right way, fără să caute mai mult decât era nevoie în lovituri. Punctul final a fost superb, un rever aprins în cross, sărbătorit cu un „Da!” la fel de aprins.

Cu tiebreak-ul în cont (7-4), Pati s-a dezlănțuit în setul al doilea, urmând exact același tipar pe care l-am mai văzut în meciul cu Watson, semn că se poate transforma într-o jucătoare foarte periculoasă atunci când scorul o ajută. Asta e important, pentru că-s multe jucătoare talentate în circuit, dar care încep să aibă probleme când tabela le e favorabilă, iar linia de sosire se conturează în față. Pati a lovit rapid cu un break, apoi a consolidat în ceea ce a fost momentul cheie al meciului: game-ul cinci, o imensitate de efort în ambele părți, cu nouă egalități, două avantaje pentru Țig și șase mingi de rebreak pentru Mladenovic. Au fost schimburi spectaculoase, intense, asta în ciuda condițiilor grele de joc (vânt, picături de ploaie), pe care Patricia le-a dominat în bună măsură. Pusă sub presiune, Pati a rezistat superb, iar holdul reușit acolo a dezlănțuit-o; ultimele game-uri a găsit-o într-o stare în care i-a ieșit aproape tot. Am văzut nu doar serviciul sau forehandul, armele ei de bază, dar și o varietate binevenită, tărâmul lui Mladenovic, dar unde Pati s-a simțit în largul ei: scurte, slice-uri și delicatețea serii, un passing de rever în cross la o minge la care a fost chemată în față. Unde s-a descurcat foarte bine în general. Foarte frumos de privit, meciul s-a încheiat un pic bizar: exact înainte de a doua minge de meci, fetele au mers pe scaune, din cauza altor picături de ploaie. La reluare, Mladenovic a servit o dublă și meciul era gata. La fix, pentru că ploaia avea să oprească iar meciurile de pe celelalte terenuri, la câteva minute după. Evident entuziasmată și probabil la curent cu premiera înregistrată, Patricia a gustat din plin momentul și a mers să-l îmbrățișeze pe Răzvan Sabău, antrenorul ei, pe margine.

Articulată și mereu cu idei vioaie, neșablonarde, Patricia gândea cu voce tare la acel interviu menționat la început. „Eu trebuie să găsesc soluția. Pot să o întreb pe Simona “cum ai făcut tu?“, iar ea poate să-mi spună cum a făcut, dar asta nu înseamnă că, gata, și eu o să fac la fel. Nu e același lucru. În primul rând, trebuie să-mi dovedesc mie. Chiar dacă dovedesc oamenilor ceva, e egal cu zero, că dacă n-am eu încredere în mine, tot degeaba. Deci mie trebuie să-mi dovedesc. Mai trebuie să aflu și cum să fac asta.”

O să mai dureze, dar Patricia află pe fiecare zi câte ceva nou despre cum să-și dovedească ei că poate. Iar meciul de azi a fost o nouă dovadă a faptului că poate mult mai mult de atât. Turul următor ar putea fi o altă experiență nemaipomenită, dacă Pati va avea șansa de a se lupta cu o legendă precum Venus Williams. Rezultatul e un bonus, emoțiile și experiența acumulate ar însemna mult mai mult.

Intersectată o bună bucată de timp cu meciul Patriciei, Irina Begu a fost singura româncă învinsă azi. Din păcate, dintr-o situație din care nu trebuia să piardă. Irina a condus cu 6-3 și 4-2. A jucat bine în primul set, a pus în aplicare tenisul ei proactiv, de construcție, aproape de baseline, a variat traiectoriile. Momentele slabe de pe serviciu nu păreau să anunțe nimic rău, pentru că Irina lăsa impresia că putea recupera ușor pe serviciul fostei ei colege de dublu. Dar de la acel scor în sus, erorile s-au aglomerat în racheta Irinei, iar meciul a luat-o brusc la sud: o serie de 7 game-uri consecutive a dus-o pe Irina la 0-3 în decisiv. De acolo a urmat un alt schimb de momentum; Begu s-a adunat și a revenit la jocul așezat, cu lovituri imparabile de către iberică. Irina a egalat, dar un alt serviciu scăpat din mâini la 3-4 a costat-o aspru. Ca totul să fie frustrant până la capăt, românca a avut trei șanse de rebreak în ultimul game, toate ratate.

Se încheie astfel trei luni grele pentru Irina; partea bună e că vine zgura, teoretic perioada ei cea mai bună din an.

Din cele trei fete calificate în turul al treilea, azi joacă doar Sorana Cîrstea, ultima pe central, cu Wozniacki, deci noaptea târziu în România. Mai joacă și cele două perechi cu români de pe tabloul de dublu masculin, Mergea/Inglot (vs Herbert/Mahut) și Tecău/Rojer (vs Troicki/Venus).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi