Muguruza rezolvă complexul Pliskova, surprinde plăcut prin constanța post-Wimbledon

Radu Marina | 19 august 2017

Garbine Muguruza o învinge categoric pe Karolina Pliskova şi se califică în prima finală WTA după mai bine de doi ani, reuşind să oprească seria de 6 înfrângeri consecutive în fața Karolinei. Ultima dată când Muguruza reuşea să o învingă pe Pliskova se întâmpla acum 4 ani, la Roland Garros. Muguruza confirmă încă o dată […]

Garbine Muguruza o învinge categoric pe Karolina Pliskova şi se califică în prima finală WTA după mai bine de doi ani, reuşind să oprească seria de 6 înfrângeri consecutive în fața Karolinei. Ultima dată când Muguruza reuşea să o învingă pe Pliskova se întâmpla acum 4 ani, la Roland Garros.

Muguruza confirmă încă o dată că răspunde foarte bine după titlul de la Wimbledon. Dacă după primul ei Slam a avut nevoie de mai bine de un an să ajungă iar într-o finală, după Wimbledon, Muguruza a reuşit să lege câteva turnee bune şi are o serie de meciuri în care a arătat pe alocuri acelaşi joc curat şi foarte clar de la Wimbledon.

După triumful de la Londra, Muguruza spunea că, dacă a câştigat, nu înseamnă că de acum încolo meciurile ei vor fi dintr-o dată mai uşoare. Spunea că își propune să uite ce s-a întâmplat la Wimbledon şi să se concentreze pe fiecare meci şi turneu în parte.

Asta a făcut şi astăzi. A arătat foarte concentrată la fiecare punct, a reuşit să facă un meci excelent cap-coadă şi a jucat exact ce trebuie pentru a o învinge pe Pliskova; a căutat reverul cehoaicei foarte des, a făcut pasul în faţă pe a două servă, încercând să fie decisivă (Pliskova a strâns doar 6 puncte în tot meciul cu serviciul doi) şi a ţinut-o permanent în mişcare, jucând constant stânga-dreapta şi luând mingea devreme mai mereu.

Meciul nu a impresionat, asta şi pentru că  Pliskova a părut fără energie, s-a deplasat greu şi nu a putut lega jocul mai deloc. E o consecinţă firească, probabil, a faptului că ieri a jucat două meciuri la un interval scurt de timp, care şi-au spus cuvântul. Sigur, chiar şi aşa meritul lui Garbine rămâne, mai ales că în setul doi Pliskova a încercat să intre în meci, a avut câteva mingi de break la început de set, apoi la 2-2, a mai avut o mică fereastră, dar întotdeauna Muguruza a avut răspunsul potrivit şi a jucat la o intensitate fantastică punctele importante. E un aspect la care cred că progresul e evident; am văzut-o jucând excelent şi cu Keys în tiebreak, acolo unde a salvat trei mingi de meci, apoi ieri cu Kuznetsova la 5-5 în decisiv, când a făcut un game la retur impecabil, reuşind să pună constant presiune pe rusoaică. Și, bineînţeles, chiar la Wimbledon în finală, când a salvat acele mingi de set la 4-5, jucând un tenis la un super nivel.

Echilibrul s-a rupt la 3-2 în setul secund, când Garbine a făcut breakul după un schimb lung încheiat cu un winner de rever în cross scurt. De acolo, Pliskova a împrăştiat în stânga şi în dreapta erorile, Muguruza a continuat cu jocul bun şi s-a ajuns la 5-2 şi 3 mingi de meci pe serviciul cehoaicei – toate salvate de Pliskova cu serviciul. A fost un game foarte important, iar Muguruza a simţit asta şi nu a lăsat să-i scape din mâna meciul (aşa cum s-a întâmplat anul trecut la Singapore unde a avut 5-2 în decisiv şi a pierdut 5 game-uri la rând). Campioana de la Wimbledon a continuat să fie foarte activă la retur, a fost agresivă cu forehand-ul şi şi-a creat şanse, reuşind în final să închidă meciul pe serviciul cehoaicei.

https://twitter.com/WTA/status/898960150056194048

Muguruza reuşeşte astfel prima finală din carieră la Cincinnati şi a 4-a victorie împotriva unui număr 1 mondial (de două ori a învins-o pe Serena în 2014 şi 2016 la Paris, o dată pe Kerber anul acesta la Wimbledon). Așteaptă, acum, învingătoarea dintre Simona Halep și Sloane Stephens. Mai important, își consolidează candidatura la locul 1 la final de an, o luptă care pare să se strângă între ea, Pliskova, Simona și Svitolina. 

Foto: Jimmie48Photography

***

În 30-0 Pe Curat, Ediția 2017 – găsești, pe lângă multe articole și portrete, și design bun 😉 

„Versus” este o serie de ilustrații despre ce se întâmplă pe teren atunci când de cealaltă parte a fileului sunt câțiva jucători memorabili. Eroii celor opt postere: Simona Halep, Serena Williams, Agnieszka Radwanska, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray, Gilles Simon.

 

Ai peste 120 de pagini cu articole dedicate eroilor tăi preferați din tenis.  

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția 2017, de aici.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi