Monte Carlo. Tradiție, zgură și trei rivali super motivați. Plus întrebarea bonus: ar putea Djokovic să bată recordurile lui Federer?

Adrian Țoca | 14 aprilie 2015

Mastersul de la Monte Carlo propune multă intrigă: primii trei favoriți au toți motivații sporite ca să-și dorească titlul. Dintre ei, Djokovic are șansa de a deveni primul om care câștigă în același an și Indian Wells, și Miami, și Monte Carlo. Despre Djokovic se spune că țintește chiar mai sus de atât: vrea să doboare cele două recorduri istorice ale lui Federer. Are șanse reale Nole să ajungă la 302 săptămâni pe primul loc și la 17 titluri de Slam? Sau este o reacție mult influențată de performanțele lui Djokovic din primele trei luni ale anului?

O primăvară intensă de tenis ne așteaptă, iar primăvara a fost întotdeauna asociată invariabil în mintea iubitorilor sportului alb cu Monte Carlo, primul Masters pe zgură din calendar. De aici se dă, simbolic și nu numai, startul adevărat pe zgură, startul unui minisezon care aglomerează trei turnee Masters și un Grand Slam în numai două luni. Ce perioadă! 

După ce a avut de traversat câțiva ani mai grei, turneul cunoaște din nou momente foarte bune: opt jucători din Top 10 sunt prezenți la start (doar Murray și Nishikori lipsesc): tripleta Djokovic – Federer – Nadal nu doar că e pe tablou, dar e și motivată din plin, iar tabloul promite câteva meciuri cu mult nerv și cu multă istorie în spate. Câteva dintre aceste meciuri pe care orice fan și le-ar dori: o întâlnire Nadal – Ferrer în sferturi, adică rejucarea meciului de anul trecut, când Ferru a făcut marea surpriză și a obținut, în sfârșit, o victorie pe zgură contra lui Rafa, victorie după care a alergat 10 ani. Sau un meci Federer – Wawrinka, rejucarea nu doar a finalei de anul trecut, ci și potențiala prima revedere a celor doi după semifinala cu scântei de la Turneul Campionilor. Și, bineînțeles, posibila semifinală Djokovic – Nadal, urmată de o finală în care învingătorul l-ar putea primi pe Federer. Ca în vremurile bune.

În aceste condiții, în vreme ce primul tur e deja pe punctul să se încheie, toată discuția de la Monte Carlo se învârte, natural, în jurul primilor trei favoriți la titlu, fiecare cu motivații și cu trăiri diferite înainte de primul meci. În lumea lui Nole, de exemplu, totul este lapte și miere. Sârbul tocmai ce a intrat în săptămâna cu numărul 142 pe care o petrece pe primul loc în lume, depășindu-l cu o săptămână pe Rafa, iar deasupra lui au mai rămas doar cinci jucători cu o performanță superioară: Roger, cu ale sale 302 săptămâni, Sampras (286), Lendl (270), Connors (268) și următoarea țintă a lui Novak, John McEnroe (170). Dacă totul merge bine, Nole ar putea urca pe locul 5 all-time la începutul lui noiembrie. Și de ce n-ar merge?

Singura problemă a sârbului la acest moment pare să fie cum își manageriază resursele fizice pentru sezonul de zgură, dat fiind că n-a avut decât o săptămână la dispoziție pentru a se reface după turul de forță din luna martie. Djokovic a admis, de altfel, că resimte un pic efortul depus, dar în jurul lui, discuțiile și calculele se fac neîncetat. Pe fiecare zi, noi subiecte intră pe agendă, iar ștacheta urcă tot mai sus: va câștiga Djokovic primul titlu la Roland Garros anul acesta? Va aduna mai multe victorii decât în 2011? Va câștiga toate turneele de Grand Slam din 2015?

Compatriotul său, Janko Tipsarevic, a mai adăugat un topic pe listă: Tipsy spune că, din punctul lui de vedere, Djokovic țintește recordul lui Federer și are drept obiectiv să devină cel mai bun jucător al tuturor timpurilor. “Dacă mă întrebați pe mine, chiar dacă pare foarte departe acum, cred că obiectivul lui Novak este să îl depășească pe Federer”, spune Janko, fără să precizeze dacă se referă la numărul de Grand Slamuri câștigate sau la numărul de săptămâni petrecute pe primul loc în clasamentul ATP. “Nole a dus sportul nostru la un alt nivel, și a făcut asta în epoca celor mai mari jucători din istoria tenisului, Federer și Nadal. De nicăieri a apărut el și a ridicat ștacheta chiar și mai sus, când nimeni nu mai credea că se mai poate, după Roger și Rafa. Cred că obiectivul lui este să devină cel mai bun jucător din toate timpurile”.

Cu siguranță că astfel de pronosticuri, dincolo de afecțiunea pe care i-o poartă Janko lui Djokovic, par nebunești la acest moment. Djokovic ar mai avea nevoie de 10 titluri de Slam și de alte 161 de săptămâni în fruntea ierarhiei pentru a depăși cele două recorduri istorice ale lui Federer. Adică ar trebui să facă, de la 27 de ani în sus, mai mult decât a făcut până la această vârstă.

Djokovic nu vorbește despre astfel de obiective: în schimb, spune că se simte în vârful capacităților sale fizice și tehnice. Nu în 2011, ci acum. “Experiența ultimilor patru ani jucați la cel mai înalt nivel mă ajută să manageriez mai bine astfel de momente, precum cele de acum. Simt că m-am maturizat din punct de vedere fizic. Mă bucur de fiecare moment de pe teren, joc cel mai bun tenis al meu. Alături de startul din 2011, cu siguranță că e cel mai bun început de sezon pe care l-am reușit”, spune Novak, care are o problemă cât se poate de plăcută: câștigă foarte mult, ca atare joacă foarte multe meciuri și a vorbit și despre oboseala acumulată: sunt deja 27 de meciuri anul acesta, din care liderul mondial a câștigat 25. “Nu e pentru prima dată când mă regăsesc într-o astfel de situație, dar nu mă pot plânge, e o consecință pozitivă a victoriilor”.

Deocamdată, el va încerca să mai bifeze o premieră: după ce a devenit primul om din istorie care reușește dubla Indian Wells – Miami de trei ori în carieră, acum va încerca să devină primul tenismen care câștigă primele trei turnee de Masters ale anului. La Monte Carlo, Djokovic este acasă, la propriu. Locuiește și se antrenează aici în offseason, și are o amintire frumoasă de la acest turneu, din 2013, când a pus capăt seriei lui Rafa Nadal în Principat, spaniolul câștigând trofeul de opt ori. Sârbul a ajuns cel puțin în semifinale în ultimii șase ani, fază în care s-a oprit și anul trecut, învins de Federer.

Tragerea la sorți a fost blândă cu Nole. Sârbul debutează azi contra lui Ramos Vinolas, apoi l-ar putea vedea pe Tomic în turul al treilea și pe unul dintre Tsonga/Cilic/Goffin în sferturi, jucători pe care îi învinge cu regularitate, indiferent de formă sau de suprafață. Apoi, dacă toate calculele hârtiei vor fi respectate, semifinala va aduce marele meci cu Rafa Nadal, o potențială a patra întâlnire directă a celor doi pe zgura din Principat (2-1 Rafa). Ar fi un joc cu multă încărcătură și cu o miză mai mare decât o simplă calificare în finală: ar fi un preview pentru Roland Garros, turneul pe care ambii îl vizează și la care sunt considerați favoriți. De altfel, cei doi nu s-au mai văzut într-un meci direct chiar de la finala de anul trecut de la Paris. Zgura ar mai nivela diferența evidentă de formă de la acest moment dat dintre cei doi și le-ar da fiecăruia șansa unei victorii-statement. Nici nu mai e nevoie de precizări suplimentare despre ce-ar însemna un succes pentru moralul lui Nadal; pentru Novak, în schimb, ar însemna un mesaj și o lovitură puternică dată marelui rival, pe suprafața lui preferată.

Înainte să-și înceapă turneul, ambii pasează către celălalt responsabilitatea favoritului la titlul de la Monte Carlo. “Oricând e un turneu de zgură, Rafa e menționat drept principalul favorit, și pe bună dreptate. Își merită titlul de King of Clay. A pierdut doar o dată în carieră la Roland Garros și este provocarea finală pentru oricine pe această suprafață. Chiar dacă a suferit din cauza accidentărilor și a lipsei de meciuri, vorbim despre Nadal, iar aceasta este suprafața lui”, spune Djokovic, în vreme ce Nadal, despre care vom vorbi mâine și care are un traseu mult mai complicat în drumul spre meciul cu Nole, aruncă simplu: “Nu sunt favorit pentru nimic”.

Traseul virtual al lui Djokovic: Ramos-Vinolas | Tomic | Tsonga | Nadal | Federer
Traseul virtual al lui Federer: Chardy | Monfils | Wawrinka | Berdych/Raonic | Djokovic/Nadal
Traseul virtual al lui Nadal: Thiem | Isner | Ferrer | Djokovic | Federer
Traseul virtual al lui Wawrinka: Monaco | Verdasco/Dimitrov | Federer | Berdych/Raonic | Djokovic/Nadal

| Citește și: Ce e de urmărit în sezonul de zgură și care sunt concluziile după primele trei luni ale anului în circuitul ATP 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi