Victorii pentru Irina Begu și Andreea Mitu la Madrid; Alex Dulgheru, învinsă după ce a servit pentru meci cu Ivanovic

Adrian Țoca | 2 mai 2015

Alexandra Dulgheru a fost eliminată de Ana Ivanovic, dar numărul româncelor care au început turneul de la Madrid a crescut la patru, după ce Andreea Mitu a trecut de calificări. Monica Niculescu s-a oprit în turul al doilea al calificărilor, deși a avut minge de meci.

Intrată pe tabloul principal de la Madrid grație unui wildcard, Alexandra Dulgheru a ratat o șansă mare la o nouă victorie importantă, după cele obținute în acest sezon la Kuala Lumpur sau în Fed Cup. Alex a controlat mare parte din întâlnirea cu Ana Ivanovic, ba chiar a servit pentru meci în setul secund, dar, din păcate, meciul s-a încheiat la fel ca multe altele din ultimii ani: cu o retragere a Alexandrei.

Românca a profitat de numeroasele erori neforțate și duble greșeli ale Anei și a controlat cu siguranță tempo-ul meciului în primul set, în care a lovit mai consistent și cu un plasament superior, reușind o serie de cinci game-uri consecutive, în drum spre un 6-2. Dulgheru a excelat pe rever și de asemenea a returnat foarte bine, ceea ce, în combinație cu greșelile Anei, a făcut fiecare game de pe serviciul sârboaicei o problemă pentru aceasta.

Meciul a crescut în echilibru în setul secund, pe care tot Alex l-a început mai bine, cu un al treilea break consecutiv. Treptat, Ana a mai împuținat din erori, a redus din viteza pe primul serviciu și a trecut în avantaj, 4-2, dar nu pentru mult timp. Alexandra a câștigat un game lung la 4-4, apoi a făcut break la 5-5 și a servit pentru meci. Din acest moment însă, totul s-a rupt pentru româncă: ea a mai câștigat doar două puncte în set, tiebreak-ul fiind controlat cu autoritate de către Ivanovic. N-a fost o cădere a Alexandrei, ci mai degrabă Ana și-a ridicat nivelul exact atunci când avea nevoie mai mare.

Setul trei n-a mai avut istoric. După o lungă pauză luată de jucătoarea noastră între seturi, Ana a început direct cu break, apoi a salvat două mingi de rebreak în game-ul imediat următor, ultima răbufnire a Alexandrei. Afectată de crampe musculare, românca abia a putut să se mai deplaseze în această parte a meciului. A cerut un timeout medical la 3-0, apoi s-a retras un game mai târziu.


| Foto: Jimmie48 Tennis Photography

 

Irina a pus capăt seriei de trei înfrângeri

Ziua a început cu Irina Begu, care a trecut printr-un set inaugural mai echilibrat, înainte de a se distanța confortabil în setul secund al meciului cu Kurumi Nara: 7-6, 6-1. Irina venea după trei înfrângeri consecutive, cu Kerber la Charleston, cu Abanda în Fed Cup și cu Siniakova la Praga, situație în care victoria de azi vine la momentul potrivit s-o reașeze pe Irina pe traiectoria corectă. Primul set a mers cu serviciul până la 5-5, cu românca servind ca să rămână în set la 4-5. Apoi Begu a făcut break și a servit fără succes pentru primul set la 6-5, ratând și un SP. Tiebreak-ul n-a fost lipsit de dramatism. Japoneza s-a desprins la 5-2 și a avut două mingi de set la 6-4, dar Irina a recuperat remarcabil și a câștigat tiebreak-ul cu 8-6. Implicit, Nara s-a prăbușit în setul secund, dominat de româncă.

Pentru Irina urmează învingătoarea dintre Andrea Petkovic și Flavia Pennetta. Românca a pierdut cele două întâlniri directe cu Pennetta, cel mai recent datând din 2012, în semifinale la Acapulco, în vreme ce cu Petkovic s-a întâlnit o singură dată, anul trecut, la Wimbledon, cînd Irina a pierdut în trei seturi.

 

Andreea Mitu, pentru prima oară pe tabloul unui Mandatory. Monica, întoarsă de la minge de meci

Se confirmă încă o dată că încrederea obținută în meciurile de Fed Cup ajută mai mult decât am crede în circuit. Andreea e cel mai recent exemplu: după victoria din meciul cu Genie Bouchard, jucătoarea noastră a trecut de calificările de la Madrid și se alătură pe tabloul principal celorlalte trei românce calificate direct. Andreea a învins-o vineri pe Alla Kudtryavtseva, iar azi a trecut, de asemenea în două seturi, de olandeza Hogenkamp. Meciul a avut o desfășurare neobișnuită: Andreea a dominat autoritar prima parte, împrăștiind winners în stânga și-n dreapta, în drum spre un 6-0, 3-0. De aici, Hogenkamp a revenit, ba chiar a trecut la conducere, cu 5-4, apoi a făcut rebreak după ce Mitu a irosit două mingi de meci la 6-5. La a patra ocazie, Andreea n-a mai ratat și a obținut calificarea.

Pentru Andreea continuă o perioadă foarte frumoasă: în numai câteva săptămâni, ea a reușit să obțină primele victorii pe tabloul unui turneu WTA (cu Lepchenko și cu Tomljanovic, la Charleston). Apoi a debutat pentru echipa României de Fed Cup, și în ce manieră, câștigând cu Genie Bouchard în ceea ce a fost primul ei succes al carierei vs o jucătoare de Top 10. Iar acum urmează o altă premieră: prima apariție pe tabloul unui turneu de Premier Mandatory.

Monica Niculescu a ratat însă șansa de a o însoți pe Andreea pe tabloul principal și de a ridica la cinci numărul jucătoarelor din România calificate. Monica a fost învinsă de Marina Erakovic în trei seturi, 2-6, 7-6 (8), 6-3, în ceea ce a fost al doilea meci al zilei pentru Erakovic. Jucătoarea din Noua Zeelandă petrecuse alte două ore pe teren în jurul prânzului, când a eliminat-o pe Bondarenko, în trei seturi.

Meciul a semănat oarecum cu cel pierdut de Alexandra Dulgheru: Monica a câștigat confortabil primul set și a condus cu 4-2 în setul secund. Erakovic a început să-și găsească ritmul și a întors setul secund, pe care l-a tras în tiebreak. Monica a salvat două mingi de set mai întâi, apoi a avut ea o șansă de a închide meciul, nefructificată. Din păcate, s-a repetat scenariul din sezonul anterior, când Monica a pierdut mai multe întâlniri după mingi de meci ratate. În decisiv, Erakovic a făcut break la 2-2, apoi Monica a ratat trei șanse de rebreak la 3-4.  

Ulterior, Andreea Mitu și-a aflat adversara din turul inaugural: ea o va reîntâlni pe Varvara Lepchenko, pe care a învins-o recent la Charleston. În cazul unei noi victorii, Andreea ar putea avea parte de o altă reîntâlnire, cu Eugenie Bouchard, dacă sportiva din Canada va trece de Barbara Strycova.

 

Simona, a doua pe arena centrală în programul de duminică

Programul de mâine a suferit modificări față de varianta anunțată inițial, astfel încât Simona Halep – Alize Cornet va fi meciul al doilea pe Manolo Santana, după meciul dintre Maria Sharapova și Timea Bacsinszky. Meciul Simonei va începe la aproximativ ora 14:00, ora României.

Darren Cahill a fost prezent astăzi la antrenamentul Simonei. Antrenorul australian va fi alături de numărul 2 mondial pentru turneele de la Madrid și de la Roma.

Ce altceva: titluri pentru Pliskova și Svitolina

Într-o zi plină de tenis, s-au jucat și două finale ale turneelor săptămânii care se încheie. La Praga, Karolina Pliskova a reușit să câștige primul titlu al anului și al patrulea al carierei, ea învingând-o în finală pe compatrioata ei, Lucie Hradecka, 4-6, 7-5, 6-3. Pliskova conduce în acest moment circuitul WTA pe sezonul 2015 în ce privește numărul de victorii, cu 28, și numărul de ași, cu 238. Campioana de la Praga urcă un loc în clasamentul la zi, urmând să ocupe poziția a 13-a. 

La Marrakech, Elina Svitolina a învins-o în finală pe Timea Babos, 7-5, 7-6, iar jucătoarea din Ucraina se va regăsi pe un career high săptămâna viitoare, pe locul 21.

Rezultatul notabil al primei zile la Madrid este eliminarea Ekaterinei Makarova, scoasă de Svetlana Kuznetsova în primul tur, 6-2, 6-1. Afară poate de proporțiile scorului, nu e însă o surpriză autentică: Sveta rămâne o jucătoare foarte competentă pe zgură, acolo unde are un bilanț per total de 16-15 pe zgură cu jucătoare din Top 10. Makarova era una dintre jucătoarele cu care s-ar fi putut intersecta drumul Simonei Halep pe partea inferioară a tabloului. 

| Foto: Jimmie48 Tennis Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi