Jack Sock continuă să mire: îl bate pe Zverev și e în semifinale la Londra

Radu Marina | 17 noiembrie 2017

Jack Sock este al treilea semifinalist la Turneul Campionolor, după Federer și Dimitrov. Americanul l-a învins pe Alex Zverev, în vreme ce Federer a trecut de Marin Cilic

După săptămâna de vis de la Paris, acolo unde a bifat dintr-un foc primul Masters, prezența în top 10 și calificarea în premieră la ATP Finals, Jack Sock continuă să câștige. Acum e în semifinale la Turneu al Campionilor după o victorie muncită și cumva neașteptată (6-3, 1-6, 6-4) împotriva favoritului 3, Alexander Zverev. Jack va ajunge pe cel mai bun loc al carierei de săptămâna viitoare.

Împotriva lui Zverev, Sock a încercat să caute soluții, să-și ajusteze jocul, să schimbe ce nu merge, reușind treptat să-l scoată din zona de confort pe adversarul său, ceea ce, în final, i-a adus victoria. Într-un meci atât de important, cu calificarea pe masă și cu mulți nervi și emoții, Sock a rezistat mai bine momentelor tensionate, nu i-a fost teamă să riște și nici să schimbe tactica atunci când a văzut că neamțul are soluții.

În primul set, după mingile de break salvate de Sock chiar în primul game, americanul a început să lovească din ce în ce mai agresiv și mai sigur și a făcut diferența cu forehand-ul. Și-a deschis mai mereu terenul cu lovitura de dreapta și a câștigat majoritatea punctelor de pe această parte. Un lucru destul de ciudat la Zverev în primul set: deși s-a văzut clar dominat ori de câte ori a intrat în schimburi de pe forehand, a tot insistat să joace spre dreapta lui Sock, iar asta l-a costat setul. La 3-3, când și-a pierdut de fapt serviciul, a fost un game în care a jucat exclusiv pe forehand-ul americanului, căutând să preia el controlul cu dreapta, însă de fiecare dată a fost surprins de efectul, lungimea și viteza mingii venită de la Sock. De aici, deși cu dificultăți, Sock a reușit să țină de break cu ajutorul serviciul excelent (a cedat doar 5 puncte cu prima servă). Acele servicii la exterior urmate de un forehand câștigător l-au scos din multe situații dificile pe american, atât în primul set, acolo unde a salvat toate cele 6 mingi de break, cât și în rest.

După ce a înțeles că a-l juca pe Sock insistent pe forehand nu-i o opțiune tocmai eficientă, Zverev a început ceva mai curajos setul doi și i-a căutat reverul americanului, atât în schimburi cât și la serviciu. Așa a reușit să reintre în meci și să pună stăpânire pe joc. Reverul lui Sock nu e o lovitură tocmai rea; are momente în care accelerează foarte bine și surprinde, așa cum s-a întâmplat și azi. Dar când e presat și atacat din ce în ce mai puternic, cedează, greșește iar mingile sunt din ce în ce mai scurte și fără viteză. Iar aici Zverev a procedat foarte bine în setul doi atacându-i reverul în permanență.

Și deși Sasha a continuat să facă asta și în decisiv și a făcut primul break-ul, a fost suficientă o cădere de concentrare a lui Zverev (a cedat break-ul cu o dublă și trei erori consecutive) ca Sock să reintre în meci. Au urmat apoi 4 game-uri la rând pentru Sock și trei pentru Zverev, iar odată ajunși la 4-4, Sock a reacționat impecabil și a jucat tare curajos acel game, ținând cont de context. Iar când Zverev a servit la 4-5 pentru a rămâne în meci, germanul a părut copleșit; a făcut o dublă la 30-30 și apoi a cedat cu o nouă eroare. Sau, în cuvintele lui: ”M-am sabotat. E destul de ușor de înțeles. Am câștigat setul doi cu 6-1, am avut break în setul doi, el a primit un punct penalizare, iar în 10 minute eram condus cu 4-1. Deci, da, m-am sabotat”.

 

Cu victoria obținută azi, Sock și-a asigurat, așadar, locul în semifinale, unde îl va întâlni pe Grigor Dimitrov. Sock l-a învins pe bulgar de trei ori în patru meciuri până acum, ultimul meci fiind chiar anul acesta la Indian Wells. Înainte de turneul de la Paris, Jack era pe locul 24 în race, deci nici măcar nu se punea problema de vreo calificare la Londra. În primul meci la Paris era condus cu 5-1 în decisiv de Kyle Edmond; două săptămâni mai târziu va juca pentru finala ATP Finals.

Grigor, care îl întâlnește în ultima etapă de azi pe Carreno Busta, ar putea încheia pe locul 3 sezonul, dacă îl bate și pe spaniol, și pe Sock în semifinale.

Tot vineri se joacă meciul care va decide și al patrulea semifinalist, adversarul lui Federer: Dominic Thiem vs David Goffin.

Tot azi, Federer l-a învins în trei seturi pe Marin Cilic, depășind iarăși cu succes câteva momente mai puțin concludente. Croatul a lovit mulți winneri în primul set și a pus presiune în al doilea, apropiindu-se la 4-4 și 30-30, dar Federer a gestionat expert momentul, și-a găsit serviciul și dreapta când a trebuit și a fugit cu setul decisiv.

Federer se califică în semifinale cu punctaj maxim; este a 10-a oară din cele 14 calificări în semifinalele Turneului Campionilor reușite de Federer când elvețianul face asta cu trei victorii în grupe.

 

***

Reduceri masive în 30-0 Shop de Black Friday! 

Toate produsele primesc reduceri între 23 și 50 la sută! Spre exemplu, tricoul Onederful e acum 69 de lei, iar tricoul Play Hard, doar 44 de lei! Oferte valabile doar vineri-duminică. Încearcă-le pe toate AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi