Horia, fericit după al doilea Masters al carierei: "Fiecare titlu trebuie sărbătorit, pentru că acest moment e unul singur". Despre cum să nu iei titlurile drept sigure

Adrian Țoca | 9 mai 2016

Horia Tecău rămâne mereu ancorat în prezent și în obiectivul imediat următor și nu vrea să ia „for granted” victoriile; preferă să se bucure de fiecare dintre ele. Spune că și-ar dori ca parteneriatul cu Andrei Pavel să fie extins, nu au fost tensiuni cu Rojer după startul nefast de an și că va dona o parte din premiu

Horia Tecău și Jean Julien Rojer erau, explicabil, foarte fericiți după meci: în numai câteva zile, sezonul lor a căpătat traiectoria pe care și-o doreau, totul, după un start de sezon în care lucrurile nu au mers deloc cum și-au dorit. Dar maniera în care își fac cei doi strategia, comunicarea lor excelentă, forța acestui parteneriat și camaraderia dintre ei le permite să treacă cu bine de momentele grele și să se poziționeze inspirat în așteptarea celor bune. “Nu s-a pus problema vreunei tensiuni sau discuții, atunci când am pierdut câteva meciuri la început de an. Alții poate își căutau deja alt partener”, spune Horia. 

Răbdarea lor a dat roade: au câștigat primul lor Masters împreună, au revenit în Top 8 în Race to London (pe locul 5), iar Horia a reintrat în mixul primului loc în clasamentul de dublu. Și, din nou, ei par bine poziționați pentru segmentul foarte aglomerat de turnee mari care urmează. 

Când a apărut o oportunitatea, cei doi au fost imediat pe fază ca să profite. Oportunitatea este, în cazul de față, o combinație de factori. Juls a revenit la un nivel fizic optim, iar Horia s-a întors de la București cu multă încredere după titlul câștigat alături de Florin. Greu a fost până au spart gheața, cu prima victorie la un Masters în acest an; apoi lucrurile s-au legat și au reușit să câștige trei meciuri grele, Peya/Zimonjic, Herbert/Mahut, oprindu-le francezilor seria de victorii, și finala cu Florin și Rohan, în care meciul a fost strâns. Florin Mergea spunea însă că deși meciul a părut strâns, în realitate Horia și Jean Julien nu au lăsat nicio oportunitate adversarilor lor și au fost tot timpul în față. 

Ascultându-i pe cei doi câștigători, devine mult mai ușor de explicat succesul lor susținut în ultimii ani, în special procentajul excelent atunci când ajung în finale. 

“Sunt foarte fericit, este rezultatul la care speram, dar a fost un meci foarte dificil. Florin si Rohan fac o echipă excelentă, și fiindu-ne prieteni, nu e niciodată ușor să joci împotriva lor. Trebuie să fim profesioniști și să ne facem treaba, însă sunt convins că este destul de dificil pentru toți patru. A fost o săptămână incredibilă, acum putem să ne bucurăm de victorie ziua asta, înainte de Roma. Horia are zbor în sera asta, se va bucura de victorie în timpul zborului la Roma. Ne reunim acolo și poate mergem la o cină împreună să sărbătorim”, a început Juls.

“Cred că au fost foarte preciși pe serviciul lor, Bopanna are un serviciu foarte bun, iar Florin e foarte abil. Chiar joacă foarte bine, returnează foarte bine, a fost o diferență foarte mică între noi. A fost chiar pe muchie, de data asta rezultatul a fost în favoarea noastră, dar putea la fel de bine să se sfârșească atfel.

Mă bucur mereu când se programează finala de dublu înaintea celei de simplu, pentru că vin mai mulți oameni în tribune (chiar dacă unii vin mai devreme pentru meciul de simplu). Lucrul ăsta ajută în promovarea dublului, așa că e foarte inspirat că s-a jucat mai întâi dublul. Arena este foarte mare, noi nu am avut ocazia să jucăm pe acest stadion înainte de meciul propriu-zis. Am fost uimit cât de mare e arena și cât de mulți spectatori erau în tribune”, a continuat olandezul.

„Este primul titlu Masters câștigat împreună, Horia mi-a amintit de asta când eram pe podium, dar îmi terminasem discursul, așa că n-am vrut să mai revin și să adaug “și e primul nostru titlu de Masters împreună…” (râde). Dar ăsta era unul din obiectivele noastre, pentru că în alte ocazii nu am avut niște rezultate foarte bune in Masters-uri. Eu și Horia semănăm mult, rezultatele anterioare nu ne-au întristat. Acum suntem foarte fericiți, pentru că nu e ușor – dacă ar fi, rezultatele astea s-ar repeta mai des – deci da, acum suntem fericiți.”

Olandezul ne-a dat apoi o explicație pentru lunile mai slabe din început de sezon:

“Pentru mine, personal, începutul de sezon a fost tare dificil. Cred că pentru Horia a fost ceva mai bine, fiind tare conștiincios și în formă. Pentru mine a fost ușor diferit, pentru că am început anul simțindu-mă extrem de obosit, apoi m-am îmbolnăvit la Indian Wells – un virus m-am cam scos din formă – iar apoi am avut câteva accidentări ușoare tocmai pentru că încercam să recuperez mult prea rapid timpul în care eram bolnav. A fost o perioadă frustrantă pentru mine. Nu sunt obișnuit cu astfel de lucruri, nu știu să găsesc scuze, nu-mi folosesc problemele de sănătate ca scuze și știu bine că toți jucătorii joacă și cu dureri, dar a fost dificil. De aceea acum am un sentiment bun, și voi incerca să mă bucur de momentul ăsta la maxim, tocmai pentru că am trecut printr-o perioadă dificilă.”

Când Rojer a fost întrebat unde își ține trofeele, glumele și-au făcut rapid locul:

Horia: Deja l-a stricat pe ăsta.

JJ: Da, l-am spart pe ăsta, din păcate. Unele trofee sunt la Amsterdam, altele la Miami, căci mă împart între cele două locații.

Horia: Da, ai problemele astea când ai mai multe case (râd împreună). 

JJ: Alte trofee sunt la familia mea, în Curacao – cele mai bune. Dar pe cel de la Wimbledon îl păstrez eu.

Noi: Va trebui să câștigați mai multe titluri la Wimbledon, atunci, să puteți împărți.

 

Horia, despre specificul meciurile cu Florin: „Dacă te concentrezi la ce-ai de făcut pe teren, nu te mai gândești la altele”

Despre finală

“Ne doream acest titlu de când am început să jucăm împreună, un turneu Masters, a venit abia în al treilea an, ceea ce e ok. Ne-am antrenat foarte mult pentru acest titlu. Anul ăsta nu a fost cu succes în primele turnee Masters (n.a. au fost eliminați din primul tur la Indian Wells, Miami și Monte Carlo), dar am avut niște dificultăți, așa se întâmplă câteodată. 

Aici am venit un pic mai devreme, câștigasem la București, ceea ce mie mi-a dat un gram de încredere, pentru că aveam nevoie de câteva meciuri câștigate, și odată ce-am trecut de acel al doilea tur, deja ne simțeam mai bine. Nivelul nostru a crescut, am avut meciuri foarte grele cu Peya/Zimonjic și cu Herbert/Mahut. Și finala a fost grea, dar finala a fost cu un tenis scurt, fără multe puncte spectaculoase, s-a jucat mult pe serviciu, nu s-a returnat prea mult și terenul diferă puțin, e un teren mare, altă perspectivă, n-am apucat să ne antrenăm aici și poate reperele erau un pic greșite.

Bineînțeles, și faptul că am jucat împotriva unor prieteni a făcut ca să evoluăm poate mai puțin bine decât ne-am fi dorit. E valabil pentru toți patru, poate afară de Bopanna la serviciu, care a atins toate liniile existente. Dar pentru noi e un moment foarte fericit, avem câteva luni în spate în care ne-am antrenat, am muncit, victoriile n-au venit, și toate antrenamentele alea și perioada aia ne-au dat un rezultat aici. Ne bucurăm și continuăm. 

Despre cum percepe confruntările cu Florin

Cu cât te gândești mai mult (n.a. că e complicat să joace contra lui Florin), cu atât e mai rău. Joc tenis, îmi place să joc tenis – dreapta, rever, servicii – tenisul e tenis, indiferent cu cine ai juca. Trebuie să separi lucrurile acestea; îmi propun să joc cum vreau eu să joc, să ne concentrăm pe ce avem de făcut în teren ca să câștigăm, sunt aspecte din jocul nostru la care lucrăm tot timpul să le îmbunătățim. Dacă te concentrezi la asta, nu mai ai timp să te gândești la restul și nu-ți mai vin atâtea idei.

Despre momente, titluri și motivații personale

Este un turneu foarte important pentru mine, e al doilea titlu Masters. Am un etaj din bibliotecă pentru trofee, etajul cel mai mare e pentru Slamuri, apoi vin Mastersurile. Și cele de la București au un etaj al lor. M-am bucurat mereu de titlurile de la București și m-aș bucura să mai am ocazia să joc acolo și să rămână acest turneu acolo. Cum a zis și Juls, fiecare titlu trebuie sărbătorit, pentru că acest moment de azi e unul singur. Mâine nu mai e la fel. Mâine va fi altceva, săptămâna viitoare va fi altceva, așa că trebuie să ne bucurăm de momentul acesta și vedem ce se întâmplă de mâine încolo. 

Mă motivează foarte mult donațiile și la fel voi face și după acest turneu, cu o parte din premiul câștigat aici, voi dona unui caz la care mă voi gândi. Asta mă motivează acum.

Andrei Pavel le spusese în interviul Treizecizero de la București că vor juca finala

Da, a avut dreptate. Dar el zice asta în fiecare săptămână (râde). Și noi am simțit că se poate întâmpla, am simțit după săptămâna bună de la București. Îmi place echipa pe care o avem, ne ajută mult Andrei cu sfaturile lui, ne bucurăm să-l avem alături de noi și vom încerca să-l extindem acest parteneriat, să-l avem alături de noi mai multe săptămâni, pentru că nivelul nostru poate crește, ne ajută experiența lui. Fiind căpitanul echipei de Cupa Davis ne vedem des, iar marele obiectiv din acest an este cel în care el ne poate ajuta. 

Next stop Rome.. but first, where is the bar?! @andreipavel74 @fmergea @dragosluscan

A photo posted by Horia Tecau (@horiatecau) on

 

Despre cât de sigură e echipa cu Rojer

Sunt alte echipe care poate după câteva meciuri pierdute în primele tururi, cum am avut noi, își căutau deja alți parteneri, ar fi luat-o de la început, să se obișnuiască, ar fi avut nevoie poate de luni de zile să se sudeze. Noi am rămas împreună, n-a fost deloc vorba de ceva, tot ce ne-am zis a fost “ok, ce trebuie să facem ca să ne meargă bine”. 

Câteodată, nu trebuie să schimbi prea multe, trebuie doar să continui și să fii persistent și să crezi că poți schimba lucrurile în fiecare săptămână. Asta am făcut noi din prima zi în care am venit aici. Ne-am zis “noi putem să câștigăm turneul ăsta și lucrurile se schimbă într-o săptămână”. Și așa s-a și întâmplat. Ne înțelegem bine și ne cunoaștem, de aceea, avem și încredere în celălalt. De aceea, n-au fost discuții, tensiuni după cele câteva meciuri pierdute. Ci doar o muncă în echipă. 

Problemele de sănătate 

Juls e incredibil. Are niște săptămâni în care nu poate să-și ridice capul. Ia niște pastile și joacă. La IW și Miami abia putea să se antreneze 20 de minute pe zi, cădea din picioare. Și totuși, a jucat la ambele. Nu a fost ușor. Încercăm să facem ce-i mai bine pentru acel moment. Dacă are nevoie de 3 zile de odihnă, 3 zile stăm. Nu-i atât vorba de tenis, avem destul tenis în noi ca să ne revenim repede. Partea cu sănătatea e mai delicată. La nivelul la care ne forțăm noi corpul săptămână de săptămână, e greu să fii sănătos tot timpul. Iar când ești sănătos, te duci și te antrenezi mai mult. Trebuie să ai foarte mare grijă de tine, să fii conștient de sănătatea ta. 

Pe mine și pe Florin ne ajută că avem acum o echipă alături de noi. Federația și Comitetul Olimpic ne susțin în acest proiect pentru JO și practic ei susțin această echipă, cu Andrei Pavel, cu Dragoș Luscan și cu Dragoș celălalt, care ne ajută cu recuperarea după meciuri. E incredibil de important să ai o echipă după tine. Te refaci după fiecare meci, după fiecare antrenament și ești fit 100 la 100 pentru următorul. 

Dacă n-ai avea așa o echipă, te recuperezi cum poți și nu ești tot timpul fit sută la sută pentru următoarea zi. Dacă te uiți în jur, toți au echipe în jurul lor. Nu mai faci față dacă nu ai o echipă solidă cu tine.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi