Garbine și Masha, trei victorii din trei. Semifinalele Turneului Campioanelor sunt Sharapova – Kvitova și Muguruza – Radwanska

Camelia Butuligă | 30 octombrie 2015

Dramă în Grupa Albă, unde Lucie Safarova, deja eliminată, a oprit-o din drumul spre semifinale pe Angelique Kerber, ajutând-o pe compatrioata ei, Petra Kvitova, să se califice. În meciul tare al grupei, Muguruza a învins-o și pe Kvitova. Ambele locuri doi din ambele grupe merg în semifinale cu doar o victorie.

Cred că viitorul WTA arată bine după meciurile jucate până acum în grupe. În ciuda problemelor clasice de sfârșit de sezon, nu știu dacă a fost vreun meci pe care să-l declarăm unanim dezastruos din punct de vedere al calității tenisului.

Primul meci al zilei, dintre Garbine Muguruza și Petra Kvitova, mi-a confirmat așteptările: forța de neoprit contra forței de neoprit. Da, au fost o sumedenie de breakuri (15 în total, din nu mai puțin de 24 de șanse), dar asta este din cauză că fetele returnează acum foarte bine, nu neapărat că servesc prost. Au fost fluctuații, dar este normal când vorbim de un tenis de atac, cu risc ridicat. Pe de altă parte, au fost bucăți mari cu nivel de-a dreptul fantastic, lovituri crâncene, varietate și spectaculozitate.

A fost un meci decis la mustață. Muguruza a luat primul set, apoi a scăzut intensitatea, Petra a egalat la seturi, și în decisiv s-a aflat la două puncte de a-l câștiga. Sfârșitul a fost un sprint, cu toate armele trăgând la maxim și ambele combatante etalând niște lovituri excelente.

”Au fost multe momente în care m-am simțit frustrată”, a declarat Muguruza. ”Azi, detaliile au fost importante: puncte foarte scurte, retur, serviciu, dublă greșeală, as. Nu ai timp să intri in schimburi lungi și să simți terenul, deci este ușor să-ți pierzi răbdarea uneori. Dar toate astea sunt lucruri normale. A fost un meci dur și am fost emoționată pentru că vedeam că am șanse, dar șansele asta nu durează la infinit.”

Garbine se califică la simplu cu un record excelent, trei victorii din trei, și se califică de asemenea și la dublu. Este prima jucătoare care reușește această performanță de la Serena și Venus în 2009. Să sperăm că micul accident în care și-a sucit glezna azi nu va avea urmări — va trebui să fie în formă fizică bună pentru semifinala cu Agnieszka Radwanska.

”Sigur că sunt obosită acum. Va fi o provocare pentru mine să văd cât poate corpul meu să reziste, pentru că nu mai am zi liberă. Sunt într-o poziție bună, joc semifinale și la simplu și la dublu, dar va fi greu. Trebuie să mă recuperez repede și să fac tot posibilul pentru a fi pregătită pentru ambele meciuri.”

Șansele de calificare ale Petrei depindeau de colega ei, Lucie Safarova: aceasta trebuia să o învingă pe Kerber în două seturi. Dacă nu, împreună cu Muguruza se califica Angie pe locul doi. Deși Safarova nu mai avea nicio șansă la calificare indiferent de rezultat, o victorie în plus în grupe contează: 160 de puncte și 160 000 dolari. Lucie și-a făcut datoria și nu i-a dat voie lui Kerber să facă meciul mai interesant pentru ea. Angelique nici nu a avut o zi foarte inspirată: a părut stresată, nu a alergat bine și a lovit încordată. De altfel, a și vorbit ulterior, la conferință, despre presiunea pe care a resimțit-o din cauza calculelor de calificare. Mai mult, s-a declarat nemulțumită de sistemul de desfășurare a ultimei etape. În ce-o privește, Safarova a preluat inițiativa încă de la început și nu i-a mai dat drumul, obținând prima ei victorie de la New Haven încoace. Petra se califică deci după niște emoții, și nu va uita ”ajutorul” primit.

Premiul Kvitovei pentru calificarea în semi? Maria Sharapova. Va fi încă un meci dur, similar cu cel de azi contra lui Garbine. Petra este bucuroasă că a reușit să se califice la Singapore, după un an ca un rollercoaster. Să vedem dacă are suficiente resurse fizice și emoționale să-i pună bețe în roate mâine celei mai în formă jucătoare de până acum de la Singapore.

”Da, toate sezoanele mele sunt ca niște rollercoastere. (Râde). Cred că a fost o victorie și simpla mea prezență aici. Bonusul a fost că am reușit o victorie. Da, anul meu a fost când sus, când jos. Foarte prost la început, n-am avut rezultate la Grand Slamuri, dar am câștigat trei titluri. Până la urmă am reușit să fac ceva la US Open. Da, un sezon cu multe întâmplări”, a declarat Petra.

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi