Gânduri pe marginea afacerii Sharapova: "E singura responsabilă pentru problemele pe care le are". Ce efect va avea acest lucru asupra celor 15 milioane de fani?

Camelia Butuligă | 9 iunie 2016

Faptele sunt suficiente pentru a face din afacerea Sharapova una din cele mai șocante și pline de învățăminte prăbușiri ale unui idol sportiv.

Pentru cine se întreba cum procura Sharapova Meldoniumul, tatăl ei i-l aducea din Rusia. De altfel, părerea mea este că doar acesta a știut că ea a continuat să-l ia și după 2012. Nu cred că Eisenbud știa și cu atât mai puțin că era responsabil pentru verificarea Meldoniumului; cred că au convenit să spună asta la audieri pentru să nu pară că Sharapova a ascuns tuturor din echipa ei acest lucru. De ce cred că managerul ei nu știa? În primul rând justificarea eșecului său de a verifica Meldoniumul este cusută cu ață albă prin diletantismul ei – vacanțe în Caraibe, divorț, e ca și cum ar spune ”mi-a mâncat câinele lista cu substanțe”. Eisenbud este unul dintre cei mai mari manageri sportivi din lume, așa ceva este greu de crezut. Plus, la cât de nemiloasă este Sharapova cu alegerea echipei ei, cred că nu ar fi ezitat să-l concedieze instantaneu dacă Eisenbud ar fi dat-o-n bară atât de spectaculos. Faptul că nu l-a concediat arată că nu el este vinovatul.

Din emailurile lor anterioare, prin care cereau WTA-ului detalii în legătură cu diverse substanțe, rezultă că amândoi erau foarte grijulii cu ce lua Maria. De exemplu, în documentul de ieri ar tribunalului este menționat un mail în care se cereau detalii despre un spray nasal. Un banal medicament pentru răceală a fost investigat de amândoi, cu eticheta produsului atașată. Dacă ar fi știut de Meldonium, nu mă îndoiesc că Eisenbud l-ar fi investigat cu aceeași seriozitate.

Apoi, Eisenbud o reprezintă exclusiv pe Sharapova. Nu cred că cineva întreg la minte ar fi atât de iresponsabil cu singurul său client, un client care era până acum gâsca cu ouă de aur a sportului feminin. Sharapova era cel mai bine plătită sportivă, nu numai în tenis, ci în toate sporturile. Apropo, acum a fost depășită de Serena Williams.

Apropo de sponsori, Nike și Head au declarat că rămân în continuare cu Sharapova. Head a fost foarte vocal încă de la începutul scandalului și susține că procedura prin care WADA a gestionat afacerea Meldonium în general este îndoielnică. Sunt voci care susțin că există dovezi insuficiente despre cât de mult ajută Meldoniumul performanța sportivă (datorită faptului că substanța nu a fost aprobată în afara spațiului ex-sovietic, sunt puține studii medicale despre ea în Occident). De asemenea, WADA a fost criticată că nu a cercetat cât timp rămâne substanța în corp după ce a fost luată. Head face deci apel la aceste presupuse vicii de procedură.

Nike a spus că tribunalul a decis că nu exista o intenție de a trișa cu bună știință și asta e suficient pentru ei. Bănuiesc că au făcut niște calcule, au văzut că Maria are tot 15 milioane de fani pe Facebook chiar și după anunțul testului pozitiv, au calculat câți bani le-a adus în ultimii ani și au ridicat din umeri. Astea sunt afacerile și judecând după cifre, probabil Maria este încă o investiție rentabilă. Sunt curioasă însă dacă va rămâne așa și după această sentință, și mai ales după sentința Curții de Arbitraj, unde va avea loc apelul. Documentul tribunalului este destul de clar și nu o pune pe Sharapova într-o lumină bună deloc. ”E singura responsabilă pentru problemele pe care le are”, spune ultima propoziție din acest document. Mă întreb ce efect va avea acest lucru asupra celor 15 milioane de fani.

Apropo de document, trebuie să spun că l-am citit pe nerăsuflate, în ciuda lungimii considerabile. Spre surpriza mea, limbajul a fost simplu și clar, cu excepția câtorva paragrafe la sfârșit unde se folosește un jargon juridic mai stufos pentru a explica de ce alte cazuri de dopaj anterioare cu sentințe mai blânde nu pot fi considerate precedente relevante pentru că nu sunt similare cu cazul Sharapovei. În rest, cei care au redactat acest document, l-au redactat să înțeleagă și lemnele și îi aplaud pentru acest lucru.

Apropo de apel, pe pagina ei de Facebook, avocații Sharapovei au explicat într-un document care va fi procedura. Vor fi trei membri în comisia de arbitraj, dintre care unul numit de Maria. Pentru comparație, tribunalul care a dat sentința de ieri a avut membri numiți doar de ITF. S-a sugerat de către avocații ei că astfel Maria a fost nedreptățită, pentru că nu a avut oameni numiți de ea în acest tribunal. Ce este mai important: decizia comisiei de arbitraj va fi definitivă și nu este în niciun fel legată de decizia tribunalului. Adică comisia poate să decidă ceva diferit de tribunal. De asemenea, nu numai Sharapova poate face apel pentru arbitraj, dar și WADA, ITF sau WTA. Sharapova poate cere micșorarea sentinței, dar WADA sau ITF poate cere mărirea ei. În trecut, totuși, au fost puține cazuri când WADA a cerut acest lucru.

Nu am aproape nicio îndoială că Maria credea că Mildronatul ajută la performanța sportivă și că îl lua pentru acest lucru. Ce mi se pare incredibil este cât de neglijentă a fost, neverificând listele WADA. Adică, mai pe românește, s-a culcat pe-o ureche în legătură cu o chestie despre care știa că e îndoielnică, de vreme ce o ascundea tuturor. Așa ceva mi se pare absolut uluitor. Atât de sigură era pe ea și invincibilitatea ei, atât de ocupată era cu imperiul Sharapova, că i-a ieșit complet din cap să stea cu ochii pe acest călcâi al lui Ahile? Pur și simplu nu înțeleg. Ori nu avem noi toate informațiile, dar din ce știm până acum, comportamentul ei nu are sens. Doar dacă o psihanalizăm de nu se vede ar putea reieși că pe undeva, a vrut să fie prinsă. Dar asta e un teritoriu unde nu sunt plătită destul ca să intru și n-am nici pregătirea necesară.

Faptele însă sunt suficiente pentru a face din afacerea Sharapova una din cele mai șocante și pline de învățăminte prăbușiri ale unui idol sportiv. Și sunt sigură că acesta este doar vârful icebergului. De exemplu, tare aș vrea să știu ale căror tenismani erau celelalte 20 de teste pozitive pentru Meldonium de anul trecut. Probabil mulți dintre ei din fostul spațiu sovietic, ar avea sens. Și mergând mai departe, câte  alte medicamente care nu sunt aprobate în Occident, dar sunt disponibile prin alte țări sunt luate periodic de către sportivi? Sper doar că acest caz al Sharapovei să-i descurajeze pe aceștia și să încurajeze autoritățile să intensifice cercetările și eforturile de a depista aceste droguri legale.

Cât despre Maria? Nu vreau să mă gândesc cât a contribuit Meldoniumul la toate acele titluri câștigate în trecut, gândul este prea deprimant. Dar sper că ilustra ei carieră nu va mai fi considerată atât de ilustră și se va opri aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi