Federer a produs ceva special ca să-l întoarcă spectaculos pe Borna Coric: munca de jos. Finală cu Delpo!

Treizecizero | 18 martie 2018

Pentru a 17-a victorie consecutivă în 2018, cu care stabilește un nou record personal, Federer a păstrat ceva special: o revenire din ghearele înfrângerii. Acum va juca pentru un al 6-lea titlu la Indian Wells – de asemenea record – contra lui Juan Martin Del Potro

Pentru mai bine de o oră, Roger Federer a părut că se îndreaptă inevitabil spre eliminare și spre prima înfrângere a anului. Mai grav, a părut să-și arate vârsta, lucru care nu s-a putut spune în ultimele lui 15 luni în care și-a redefinit cariera. Dincolo de fileu, un Borna Coric atletic, tânăr și îmbunătățit foarte mult recent îl înlănțuise parcă pe elvețian, consemnându-l în colțul de rever, acolo unde îi direcționase, la un moment dat, 70 la sută din mingi. Iar dacă lentoarea i se putea înțelege lui Federer, ceea ce a surprins a fost revelația că elvețianul nu citea jocul câtuși de puțin: s-a lăsat adesea prins pe picior greșit, a făcut alegeri discutabile subminate de dubii și, remarcabil, nu avea idee unde va veni mingea de la Coric în destule schimburi. După cum nu părea să aibă idee ce să facă pentru a schimba cursul meciului.

Când jocul lui obișnuit nu l-a ajutat, Federer nu s-a dat însă îndărăt de a face ce a mai făcut în alte ocazii în carieră, lucru însă care trece neobservat sub noianul de meciuri câștigate spectaculos, cu tenisul lui fără efort. A trecut la munca de jos. S-a apărat, s-a agățat de fiecare punct, și-a așteptat disciplinat șansele și și-a pus în joc înțelepciunea ca să evite să se lase frustrat. În propriile lui cuvinte, la un moment dat s-a mulțumit să treacă mingea peste fileu, pe centru, ca să fie sigur că nu mai greșește, ca să-și ia o marjă mai mare de eroare: “Sunt momente în tenis când te mulțumești cu foarte puțin”.

Rezultatul? În setul al doilea a recuperat din ghearele înfrângerii și a încheiat setul cu o serie de patru game-uri la rând. În decisiv a întors de două ori un dezavantaj de un break și a închis meciul cu alte trei game-uri consecutive și cu o serie de 11 puncte la rând.

“Ar fi trebuit, poate, să pierd meciul. A fost cel mai greu de anul acesta, mai greu decât finala AO”, a spus Federer, care nu pare a fi tocmai o persoană matinală. Conform ATP, a fost primul lui meci din 2006 încoace pe care-l începe la ora 11. “Am mâncat paste la 9, ca la juniori, când jucam câte trei meciuri pe zi. E diferit, dar diferit e bine, uneori“, a spus el. Meciul acesta mai are o legătură cu 2006, una plăcută. L-a ajutat să depășească recordul de victorii consecutive stabilit în acel an, când Federer avea 24 de ani. Are acum 17 la rând în start de sezon și o va căuta pe cea de-a 18-a (și titlul 98) în finala cu Juan Martin Del Potro.

Adesea, Federer a arătat că e gata să se agațe de orice ca să nu piardă meciul. Coric a început să înțeleagă pe la jumătatea primului set că are în față un adversar vulnerabil, iar croatul a început să execute exemplar. Pe rever a fost adesea fantastic, lovind cu acuratețe mingi grele, care l-au perpelit pe Federer și l-au ținut încătușat, incapabil să se scoată din unghiul de rever, de unde erorile au curs. Când a fost cazul, Coric s-a apărat fantastic, întorcând mingi care pe alte suprafețe sau cu alți adversari ar fi fost poate winners. L-a lobat de câteva ori pe Federer, s-a hrănit din ritmul acestuia și a fost excelent și la fileu. Punctul acesta ilustrează excelent consistența cu care Coric a lovit adânc și puternic.

https://twitter.com/TennisTV/status/975084430099234817

Perioada lui de vârf din meci a însemnat o serie de cinci game-uri la rând care amenințau să rupă meciul. De la 4-5 în primul, Borna s-a dus la 7-5, 2-0.

De la acel moment, tehnic vorbind mai avea 16 puncte de făcut pe serviciul său ca să treacă linia, asta plecând de la premisa că Roger avea să-ți țină serviciul, ceea ce nu era o certitudine. Deși serviciul l-a ajutat ici-colo până la acel moment, elvețianul a trăit mai mereu periculos, și multe dintre game-urile pe serviciu au fost un stres, o muncă. Dar alea 16 puncte sunt și cele mai complicate și devin din ce în ce mai grele pe măsură ce linia de sosire se întrezărește. Șansele au început să se ivească una câte una pentru Federer. La 2-1 a avut trei mingi de break la rând, când în sfârșit a reușit să-i exploateze forehandul croatului, dar Borna le-a rezolvat pe toate senzațional și a făcut hold. La 3-2, elvețianul a avut altă șansă de break, dar din nou ușa i-a fost închisă în nas. “Atunci am crezut că e meciul meu“, a spus Coric după. Dar croatul a clipit, a făcut câteva erori ușoare și a scăpat din ghearele victoriei la 4-3, când timpul părea tot mai puțin pentru Federer. Cu energia refăcută, acesta a mai făcut un break și a luat setul.

Dar decisivul avea să-l aducă iar pe Coric într-o poziție bună, care are meritul de a nu fi dispărut mental. După un schimb de break-uri în start de decisiv, croatul s-a relaxat când a scăpat de presiunea de a mai conduce scorul și a revenit la jocul din primul și al doilea set. Pe un vânt întețit, au urmat schimburi intense, purtate cu sufletul la gură. Federer a depus un efort uriaș ca să stea în schimburi, Coric a redevenit insistent pe reverul elvețianului. Federer ajunsese însă în cele din urmă la un nivel mai mare de confort cu ce se întâmpla pe teren. Făcuse ajustări și simțea mai bine mingea, iar slice-urile lui de rever n-au mai părut o soluție disperată, ci o idee bună. Game-ul opt din decisiv a fost punctul maxim al dramei, în care totul a pendulat între victoria lui Coric și întoarcerea în meci a lui Federer. Coric a avut o minge de 5-3 în rever, dar sub greutatea momentului a greșit lovitura lui de bază. Mai bine de 7 minute a durat această ultimă bătălie, câștigată în cele din urmă de Federer, care a răspuns imediat cu un hold de un minut și cu un alt break la zero, într-un game în care a reușit și un winner în cross superb. Meciul s-a încheiat, ironic, tot cu un challenge al învinsului, ca multe dintre victoriile mari recente ale lui Federer.

“Am fost surprins de cât de bine am jucat, de câtă presiune am pus pe el. Am simțit că nu a jucat bine, mulți ar fi pierdut în locul lui. Dar a rămas acolo și m-a forțat pe mine să câștig, nu mi-a dat. Și e foarte inteligent în punctele importante. De aceea e un campion. Nu cred că am făcut ceva greșit. Nu mă simt grozav că am pierdut, dar așa-i tenisul. Trebuie să privesc lucrurile dintr-o perspectivă pozitivă“, a spus Borna, care rămâne însă cu un turneu foarte bun și cu o experiență pe măsură din întâlnirea de azi

Federer îl va revedea în finală (a opta a sa la IW, a patra la rând – excluzând 2016, când n-a participat) pe Juan Martin Del Potro, care a evitat emoțiile și un alt start lent și a rezolvat iute lucrurile în semifinala cu Milos Raonic (6-2, 6-3); o veste bună pentru Delpo, care avea nevoie de mai puțină dramă, după ce a tras din greu să întoarcă meciurile cu Mayer și cu Kohlschreiber. Rămâne de văzut cum se va recupera elvețianul, care a spus că fizic se simte excelent. Va fi un alt tip de provocare în finală; Del Potro e văzut de mulți drept cea mai bună soluție pe care o are plutonul în acest moment să-l oprească pe Federer la Indian Wells (sau Miami). Cu 24 de meciuri între ei (18-6 RF), rivalitatea lor e lungă și presărată cu multe momente memorabile. Delpo l-a scos pe Roger de la US Open anul trecut, dar liderul mondial a răspuns apoi cu victorii în semifinala de la Shanghai și în finala de la Basel, de fiecare dată revenind după pierderea setului 1.

https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/975098491935453185

https://twitter.com/TennisTV/status/975088518786555904

https://twitter.com/TennisTV/status/975107572729446400

https://twitter.com/rogerfederer/status/975150759498018818

https://twitter.com/TennisTV/status/975123068002607104

***

Nou în 30-0 Shop

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – se întoarce în ediția a doua! Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar. Și, în spiritul locului, am pregătit și câteva bunătăți extra 🙂

Noua ediție vine cu:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum, cu peste 120 de imagini realizate de unii dintre cei mai buni fotoreporteri din lume;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți un exemplar de AICI. Poate fi un cadou perfect sau un obiect de colecție, de o valoare emoțională aparte peste ani!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi