Două finale românești la Hobart: Monica Niculescu și Raluca Olaru joacă pentru titluri

Camelia Butuligă | 13 ianuarie 2017

Monica Niculescu a încheiat sezonul trecut cu un titlu și e pe punctul de a-l începe pe cel nou cu un altul. Iar Raluca Olaru e într-o finală pentru a doua săptămână consecutivă

Săptămâna aceasta, la Hobart, Monica Niculescu a jucat rolul care-i vine ca o mănușă: acela de adversar incomod și ingenios care strică socotelile și cheful adversarelor. În cele trei meciuri jucate până acum, Moni n-a pierdut mai mult de patru game-uri pe set. A început cu Jelena Jankovic, care i-a prins deja frica, pierzând ultimele trei meciuri consecutive contra ei. Faptul că Jankovic știa la ce să se aștepte n-a schimbat cu nimic lucrurile, iar vântul n-a ajutat nici el eforturile sârboaicei de a-și depăși emoțiile. 

Următoarea victimă a fost Kristen Flipkens, care și-a aniversat ziua de naștere în ziua meciului, dar nu a prea primit niciun cadou pe teren. Flipkens are și ea un joc variat și un slice de rever foarte competent, dar nu a avut răspunsuri la varietatea și serviciul îmbunătățit al lui Niculescu.

După două jucătoare experimentate, în turul trei Moni a jucat contra unei calificate, japoneza Risa Ozaki. A fost cel mai disputat meci dintre toate, cu schimburi și game-uri lungi (primul set a durat peste o oră). Din nefericire, Monica a suferit o întindere la mușchii abdominali, cerând și un time-out medical în timpul meciului, iar serviciul ei a avut de suferit. ” A trebuit să servesc mai încet pentru a-mi proteja abdomenul, deci în loc să fac mai ușor punctele, a trebuit să alerg mai mult.” Deși Ozaki a revenit în setul doi după ce fusese condusă cu 4-0, Monica a reușită să-i stăvilească avântul, făcând break pe final, ca și în primul set, și evitând un potențial set trei problematic.

În aceste condiții, retragerea Lesiei Tsurenko, adversara cu care Monica trebuia să joace în această dimineață semifinala, vine la țanc pentru a-I da un respiro și timp să-și recupereze întinderea suferită la abdominali. ”Voi fi pregătită și voi face tot ce pot în finală”, a spus Niculescu.

Adversara sa va fi tânăra belgiancă de 21 de ani Elise Mertens, care a trecut în semifinală de o altă calificată, Jana Fett, cu 6-4, 6-0. Este prima întâlnire dintre Mertens (locul 127) și Niculescu, belgianca fiind la doar al patrulea ei turneu WTA și prima dată când ajunge într-o finală WTA. Printre învinsele ei la Hobart? Mladenovic și Bertens.

Este a opta finală de simplu a carierei pentru Monica Niculescu, care a câștigat 3 din precedentele 7, cel mai recent chiar la finalul sezonului anterior, în Luxemburg. Interesant e că Moni a mai jucat patru finale la Hobart, toate la dublu, câștigând în 2014 și în 2012 (în acel an, alături de Irina Begu) și pierzând în 2015 și în 2010.

Și la dublu avem o româncă în finală. Raluca Olaru și Olga Savchuck au trecut de perechea Minella/Sevastova cu 6-4, 6-2 și vor juca pentru titlu contra echipei Dabrowski/Yang, favoritele 3. Raluca și Olga își continuă astfel un start de sezon foarte bun, cu două finale în tot atâtea turnee, după cea jucată săptămâna trecută, la Shenzhen. Traseul de aici a fost foarte bun, în special cu victoria la un dublu solid precum Bertens/Larsson.

„A fost foarte greu azi, din cauza vântului, așa că ne-am propus să luăm fiecare punct la rând și să ne mișcăm mult, ceea ce am și reușit. Cred că am jucat bine”, a spus Raluca după meci.

Raluca egalează deja în numai două săptămâni numărul finalelor jucate anul trecut; cea de la Hobart va fi a 14-a a carierei, cu un bilanț de 5-8.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi