Djokovic tronează peste un tablou care continuă să-și piardă favoriții; oportunitate pentru un semifinalist-surpriză

Camelia Butuligă | 29 mai 2016

După retragerea lui Nadal, a mai dispărut un nume care garanta audiența pentru francezi; Jo-Wilfried Tsonga devine al doilea francez al cărui Roland Garros e frânat de o accidentare. Pe partea lui Djokovic, a atras atenția duelul dintre Thiem și Zverev, un preview a ceea ce ne rezervă următorii ani

Cu chiu cu vai, am ajuns la jumătatea Roland Garros și faptul că pare că a trecut o veșnicie de la începerea turneului nu face decât să sublinieze cât de multe s-au întâmplat doar într-o săptămână. Deocamdată, nu cred că această ediție va rămâne în istorie printre cele mai reușite; pornit la drum cu câteva roți importante lipsă (Federer, Sharapova, Del Potro, Monfils), vehiculul a mai pierdut câteva în fiecare tur (Azarenka și Kerber învinse, cât pe ce și Murray, Nadal și ieri Tsonga cu abandonuri medicale). Totuși, tablourile se țin destul de bine; au dispărut câteva nume mari, dar din cei ajunși în optimi, doar patru fete și doi băieți nu sunt capi de serie.

La masculin, sfertul lui Nadal și Tsonga e cel mai deschis după ieșirea lor. Granollers a profitat primul de retragerea lui Rafa, încă unul din lungul șir de noroace care i-au căzut în brațe în sezonul de zgură.

Granollers își va vedea testat norocul contra lui Thiem, care arată un joc foarte solid pe zgură în continuare, trecând în patru seturi de colegul zebră Sascha Zverev. McEnroe l-a clasat pe Zverev pe primul loc ca potențial între colegii lui de generație, chiar și înaintea lui Kyrgios, cu Thiem pe locul trei. ”Zverev are tehnică mai bună decât Kyrgios”, l-a evaluat Mac, ”și e mai disciplinat când vine vorba de fitness și mental.” McEnroe nu este singurul impresionat. Cu ceva timp în urmă, Roddick a spus despre el că este ”înspăimântător de bun” și ca va câștiga Slamuri mult timp.

E evident de ce toată lumea e încântată: serviciu uriaș (media vitezei pe primul a fost cu vreo 30 km/h peste media lui Thiem), dreaptă asemenea, rever mai mult decât decent. Deși ieri n-a rezistat prea bine asalturilor pline de spin ale lui Domi, reverul său este mult mai variat decât un two-hander obișnuit. Apoi, la cei doi metri ai săi, Zverev este foarte agil – adevărat, îl ajută și faptul că este slab ca o grisină. Cu toate aceste atuuri, diferența de vârstă dintre el și Dominic (trei ani este foarte mult în tenis, mai ales la limita dintre adolescență și tinerețe) a fost un factor care a cântărit până la urmă. Thiem are un joc mai conturat, stăpânește mai mult scheme standard pe care le folosește pentru a ieși din eventualele necazuri. Apoi, austriacul are un joc croit pentru zgură și a luat ce e mai bun din ambele lumi: forehandul său nadalian se completează cu backhandul a la Wawrinka.

Cei doi se vor mai vedea frecvent în viitor și meciul de ieri a avut, pe lângă acest aspect de rivalitate născândă, și o încărcătură emoțională suplimentară datorită mizei: cu Nadal retras, se deschidea un culoar foarte promițător către semifinală. Amândoi au fost încordați și vocali (Zverev mai mult, dar și liniștitul Domi și-a exprimat în câteva rânduri frustrarea). Totuși, când s-a terminat, cei doi și-au reiterat amiciția la fileu cu o îmbrățișare afectuoasă.

Ernests Gulbis începe să-și vadă norocul schimbându-se. După un an și ceva de probleme cu umărul și încheietura, înainte de Roland Garros s-a mai și despărțit de Gunther Bresnik, antrenorul austriac pe care îl împărțea cu Thiem și care a rămas full-time cu Dominic. După două victorii solide cu Seppi și Sousa, Ernests a intrat pe Chatrier pentru blockbusterul zilei, contra lui Tsonga. Condus cu 5-2, lucrurile păreau să curgă în favoarea francezului, când, deodată, acesta a cerut o pauză medicală pentru o problemă la mușchiul piciorului stâng. Când a revenit pe teren, Tsonga s-a îndreptat spre arbitru și s-a retras, spre stupoarea întregii audiențe și a adversarului său, ieșind apoi de pe teren cu ochii în lacrimi.

Gulbis se trezește așadar în optimi, unde îl va înfrunta pe Goffin, care a trecut de Almagro într-un meci de cinci seturi. Goffin a avut un an foarte bun și Ernests știe prea bine cu ce se va confrunta: ”M-am antrenat de câteva ori cu și în ultimul timp nu mai pot să-l bat la antrenamente. A devenit un zid și am senzația că-i place să joace cu jucători ca mine, care dau tare, pentru că poate să respingă tot. Dar vom vedea.”

Deasupra acestui sfert de unde Granollers, Thiem, Goffin sau Gulbis vor ajunge în semifinală, stă sfertul unde tronează implacabil Novak Djokovic, deși capii de serie superiori au avansat. Djokovic a jucat pe repede înainte aseară pentru a câștiga contra lui Aliaz Bedene înainte să se întrerupă meciul, făcând și o mică scenetă (inutilă, în opinia mea), când a devenit un pic cam prea familiar cu arbitrul Pascal Maria și a exagerat stresul lăsării întunericului.

Următorul lui adversar va fi vulpea Bautista-Agut, care a trecut de Coric. Nu știu dacă Bautista are vreo șansă reală să-l îngrijoreze pe Novak, dar probabil își va vinde pielea cât de scump va putea, poate chiar cu prețul unui set câștigat. În sferturi, Djokovic se va vedea fie cu Ferrer fie cu Berdych, amândoi clienți vechi care iarăși nu știu dacă pot emite pretenții la mai mult de un set.

Azi se joacă jumătatea de jos. Troicki l-a păcălit pe Simon folosind propria sa tactică de adormire a adversarului cu schimburi lungi, dar nu știu dacă va avea ceva de spus contra lui Wawrinka, care, după un start poticnit a jucat foarte eficient în ultimele două meciuri. Nishikori – Gasquet promite cel mai mult la impresia artistică. Cred că japonezul e favorit, deși a avut un meci de cinci seturi cu Verdasco, spre deosebire de Gasquet, care a trecut de un Kyrgios cam accidentat, în trei seturi. Ultima optime de pe tablou este Murray – Isner. Andy are deja reflexele de retur testate cu brio contra lui Karlovic, dar Isner este mai periculos decât croatul la ora asta. Văd niște tiebreakuri și dacă Murray nu este atent, s-ar putea să-i scape niște seturi printre degete. Câte, vom vedea.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi