Cum a ajuns Nishikori să scrie istorie pentru Japonia

tenis | 24 ianuarie 2012

Cum a ajuns Nishikori să scrie istorie pentru Japonia

După un debut senzațional în 2008, când a câștigat turneul de la Houston și a ajuns în optimi la Flushing Meadows, cariera tânărului japonez Kei Nishikori a traversat o perioadă de coșmar în 2009, o accidentare suferită la cotul drept ținându-l departe de terenurile de tenis întregul sezon.

Primele semne de regăsire le-a dat doi ani mai târziu, în 2011, tot la Houston, când s-a calificat pentru a doua oară în finală. Cu toată că a fost învins de americanul Ryan Sweeting, performanța i-a oferit lui Kei încrederea de care avea nevoie pentru a reveni la cel mai înalt nivel. După un tur trei la Wimbledon și o primă semifinală în turneele Masters, la Shanghai, japonezul a provocat marea senzație a sfârșitului de an, învingându-l pe liderul mondial, Novak Djokovic, în semifinale la Basel. Deși a cedat în fața elvețianului Roger Federer în ultimul act, japonezul a obținut în acea săptămână o performanță excepțională, fiind doar al doilea jucător care-l bate Djokovic pe teren în 2011, după Federer (britanicul Murray a câștigat și el, dar partida dintre cei doi s-a încheiat prin abandonul sârbului).

Cu o experiență bogată pentru cei 22 de ani ai săi, Nishikori începea Openul Australian din poziția celui de-al 24-lea favorit. Şi turneul a debutat favorabil, cu o victorie lejeră în trei seturi în fața francezului Stephane Robert. A urmat o partidă maraton contra favoritului gazdelor, australianul Matthew Ebden, Kei revenind de la 0-2 la seturi pentru a se impune 3-6,1-6,6-4,6-1,6-1. O victorie la fel de muncită a fost și cea din turul trei contra unui alt francez, Julien Benneteau, niponul întrebuințându-se pentru a triumfa în patru seturi.

Calificat pentru a doua oară în optimile unui turneu de Mare Slam, Kei a pornit cu a doua șansă în confruntarea cu un alt reprezentat din Hexagon, favoritul numărul 6, Jo-Wilfried Tsonga. În ciuda eșecului din singura lor întâlnire precedentă, forma excelentă a lui Tsonga îl îndreptățea să spere la o calificare lejeră în sferturi. În loc de o victorie previzibilă a lui Jo, am avut parte de una dintre marile surprize ale competiţiei. Jo a fost nevoit să se recunoască înfrânt încă o dată, condițiile climatice jucând un rol important spre finalul disputei. Dacă francezul a sucombat în fața arșitei puternice, anduranța și tenacitatea lui Kei au făcut diferența, aducându-i un loc în primul sfert de finală de Mare Slam din carieră.

Cu această performanță, tânărul nipon mai scrie încă o pagină de istorie pentru țara sa. Iată câteva din cele mai importante recorduri stabilite de acesta în scurta sa carieră:

2008: primul tenisman din țara sa ce câștigă un turneu ATP în ultimii 16 ani, după Shuzuo Matsuoka, în 1992, la Seoul

2008: primul japonez din Era Open ce se califica în optimi la Flushing Meadows

2011: devine cel mai bine clasat jucător nipon

2012: primul tenisman japonez desemnat cap de serie într-un turneu de Mare Slam

2012: primul japonez din Era Open calificat în sferturi la Melbourne

 

Îți place?
2performant

Cele mai bune jucătoare de tenis sunt la Singapore. Cei mai buni generatori de vânzări online sunt în Affiliate Ranking by 2Performant

Cele mai noi