Ce finală! Serena respinge asaltul fabulos al Victoriei, câștigă al 17-lea Slam

Adrian Țoca | 9 septembrie 2013

Serena Williams a învins-o pe Victoria Azarenka în finala US Open 2013, 7-5, 6-7, 6-1.

Poate că ar trebui ca, pentru o vreme, finalele de la US Open să se joace numai între Serena și Vika. Dacă acesta va fi nivelul de fiecare dată, atunci, de ce nu? Nu că n-ar fi plauzibilă o repetare. Pentru al doilea an consecutiv la Flushing Meadows, cele două jucătoare s-au autodepășit, livrând fiecare câte o performanță memorabilă, în ceea ce, foarte probabil, va rămâne cunoscut din nou drept meciul anului în WTA. Ca și anul trecut, campioana a fost Serena Williams, dar, chiar și fără trofeu, Azarenka a câștigat enorm la capitolul imagine, după una dintre cele mai îndârjite, curajoase și ofensive evoluții pe care le-a etalat vreodată în fața Serenei.

Jucat pe un vânt deranjant, care a frustrat-o îndeosebi pe Serena („pur și simplu nu pot să joc în vântul ăsta!” – a strigat ea, la un moment dat), meciul s-a menținut pe aproape întreaga durată la un nivel foarte ridicat, de o intensitate cu totul specială: lovituri grele, rally-uri intense, execuții tehnice speciale și, peste toate, senzația aceea că asiști la un meci mare și care a făcut ca momentele tehnice mai puțin reușite să treacă în umbră.

Câtuși de puțin intimidată, Vika a mutat prima, ajungând la 5-4 și obligând-o pe Serena să servească pentru a rămâne în primul set. A urmat unul dintre multele game-uri memorabile ale serii, cu Vika punând o presiune extremă pe adversară, dar fără să ajungă la setpoint. Scăpată cu greutate din încercuire, Serena a răspuns în stil de mare campioană, cu câteva retururi ultraagresive și, în game-ul imediat următor, pe serviciul Vikăi, a întors de la 40-15 și a făcut break, servind apoi setul la zero.

Momentul a afectat-o pe Azarenka, ea pierzându-și din prima serviciul în setul secund. A ratat două șanse de break în game-ul patru, și, în loc de 2-2, s-a făcut 1-4 minute mai târziu, într-un game cu trei duble greșeli pentru bielorusă. La set și 4-1, meciul părea gata, dar Vika a dat startul unui comeback care l-ar fi putut eclipsa pe cel al Serenei din finala de anul trecut, dacă Azarenka ar fi reușit să câștige și meciul. De două ori a servit Serena pentru meci, la 5-4 și 6-5, și de fiecare dată a revenit Victoria. Tie-break-ul care a urmat a fost pur și simplu sclipitor: Victoria, care a returnat fabulos toată seara, l-a câștigat cu 8-6, la a treia minge de set. În decisiv însă, Serena a arătat cum și de ce nivelul ei maxim este peste nivelul maxim al celei mai bune rivale a ei: la două ore și 48 de minute de la start, Serena sărbătorea victoria așa cum n-am mai văzut-o niciodată: a sărit secunde bune în aer, a dansat, a celebrat exuberantă, descătușată de o tensiune extremă. 

După o îmbrățișare la fileu care a validat calitatea extremă a finalei precum o semnătură, Victoria s-a prăbușit în scaun și s-a luptat din greu cu lacrimile. Aplauzele pe care le-a primit la scenă deschisă la festivitatea de premiere, poate mai călduroase decât la cele două Slam-uri pe care le-a câștigat, au spus restul poveștii. Serena i-a spus că e onorată să o fi avut ca adversară și în mod cert n-a fost doar o declarație de complezență. Azarenka pierde a doua finală consecutivă la New York, dar timpul ei va veni în mod cert. Este, de departe, singura jucătoare din lume care o poate amenința în mod real (mai ales pe hard) pe Serena, ba chiar o poate învinge, domina și supune la un stres foarte ridicat. De altfel, e ceea ce impresionează mult la Vika: evidenta ei capacitate de a sta în picioare în fața Serenei, de a refuza să se lase indimitată de prezența impozantă a acesteia. 

Vika a returnat grozav toată seara și a trăit mult timp din eficiența pe punctele jucate cu serviciul doi. În plus, a venit foarte inspirat la fileu, folosind scurtele și loburile ca alternative excelente pentru a o incomoda și forța pe Serena în poziții aproape nefirești.

Serena ajunge la 17 titluri de Grand Slam, cinci dintre ele fiind obținute sub luminile strălucitoare de la US Open. E la doar un titlu distanță de Chris Evert și de Martina Navratilova pe lista jucătoarelor cu cele mai multe titluri. Nu doar sportiv este un succes remarcabil, ci și financiar: grație premiilor mărite de la US Open, dar și a faptului că a câștigat US Open Series (deci, îndreptățită la un bonus de un milion de dolari), Serena a încasat 3,6 milioane de dolari pentru această victorie. Ea devine astfel prima jucătoare din lume care trece de granița a 9 milioane de dolari câștigați numai din premii într-un singur sezon, intrând într-un club select, în care îi regăsim doar pe Federer, Nadal și Djokovic. Totalul premiilor în cariera Serenei a trecut cu această ocazie de 50 de milioane de dolari – de asemenea o premieră în tenisul feminin.

Serena 

Highlights

Îți place?
2performant

Cele mai bune jucătoare de tenis sunt la Singapore. Cei mai buni generatori de vânzări online sunt în Affiliate Ranking by 2Performant

Cele mai noi