“Baby Fed” mai trebuie să stea la copt. Dar așteptarea promite să merite

Adrian Țoca | 24 aprilie 2012

“Baby Fed” mai trebuie să stea la copt. Dar așteptarea promite să merite

La antrenamente, Grigor a atras foarte mulți fani dintre cei prezenți la Arene

Despre Grigor Dimitrov s-au spus multe lucruri frumoase, iar consensul general a stabilit că bulgarul e noul Federer. Eticheta i-a plasat-o, fără grija că ar putea fi un pic cam mult pentru un tânăr la început de drum, un om care știe ce vorbește, mai ales când vine vorba de Federer: Peter Lundgren, cel care l-a antrenat pe elvețian în anii lui de formare. Cu aerul unui om care a ajutat la modelarea originalului, Lundgren a decis: Dimitrov e noul Federer.

Și, dacă stai bine să te gândești, Lundgren n-ar putea fi departe de adevăr. Grigor are un serviciu foarte asemănător cu cel al lui Fed, o dreaptă cel puțin interesantă și un backhand cu o mână care clar aduce aminte de Roger, chit că Peter crede că bulgarul are un rever mai bun decât avea elvețianul la aceeași vârstă. Și, pe lângă lovituri, Grigor are farmec. Are carismă. Atrage privirile, atrage fanii, și mai are o atitudine și o încredere care ar putea fi confundate destul de ușor cu aroganța. La fel cum s-a întâmplat, și cum încă se mai întâmplă, și cu cel considerat a fi cel mai mare jucător al tuturor timpurilor.

“Grigor are toate loviturile. Are serviciu, are slice, are topsin, are tot ce vrei. Singurul lucru de care mai are nevoie e să capete mai multă putere. Dar mai important e că are o dorință enormă să câștige”, spune Lundgren, cel care a văzut și trăit atâtea lucruri lângă Fed cel original. “Cu Roger a fost mai greu la început. Uneori, părea că îi lipsește motivația. Era leneș”. Apoi totul s-a schimbat. Dintr-o dată, pentru Federer, totul a început să capete sens. 

Îi place iarba, pe care a câștigat Wimbledon, la juniori

Dimitrov a avut o carieră extrem de reușită la juniori, așa că toată zarva din jurul lui are o bază serioasă. A fost nr.1 în lume și a câștigat titlurile la Wimbledon și US Open. Ghici cine mai era deținătorul titlului de juniori la Wimbledon chiar în anul în care a debutat la seniori. Exact. Federer.

A debutat în circuit în 2008, iar prima victorie ca profesionist a obținut-o, culmea ironiei, chiar la Fed acasă, la Basel. În debutul lui 2009, posesor al unui wildcard la Rotterdam, unul dintre turneele la care și Federer a început să dea primele semne ale imensului său talent, Dimitrov a reușit să-i pună probleme serioase lui Rafa Nadal, pierzând în trei seturi meciul lor din turul 2. Nadal era, la acel moment, numărul 1 mondial. În primul tur, Grigor îl eliminase pe Tomas Berdych.

Bulgarul a urcat gradual în clasament. Acum trei ani, în jurul locului 400. Acum doi ani intrase în primii 200, iar anul trecut l-a început de pe 105. Pe 22 august, anul trecut, ajungea pe locul 52, cea mai bună clasare a sa. Comparativ, la aceeași vârstă, Federer era deja în primii 30. Are deja câteva meciuri cu nume grele la activ, iar la începutul anului, la Cupa Hopman, l-a bătut pe Mardy Fish așa de rău încât americanul, altminteri foarte calm, s-a declarat extrem de enervat de tupeul bulgarului. Acum e pe 86 în lume, poziție de pe care a ajuns la București. Cu numai câteva săptămâni înainte, la Miami, reușea să ajungă până în turul 4, cea mai bună evoluție a sa într-un Masters.

Tot Lundgren, care, între timp, nu-l mai antrenează (Patrick Mouratoglu, alt antrenor faimos, îl pregătește acum pe bulgar), știe de ce lucrurile nu merg întotdeauna atât de ușor: “Jucătorii foarte talentați au nevoie să facă greșeli ca să priceapă. Într-un final, vor ajunge unde le e menit să ajungă, dar pentru ei, cei talentați, adesea e mai greu la început. Grigor e un pic mai în față decât era Roger la început, dar când Federer s-a dezlănțuit, a demarat cu o viteză atât de mare încât nimeni n-a reușit să înțeleagă ce se întâmplă”.

Foto: GSP / Raed Krishan

Din această postură a ajuns Grigor Dimitrov la București, pentru prima oară în cariera lui. Cel mai tânăr de pe tabloul principal, Grigor l-a primit adversar pe cel mai în vârstă, experimentatul și greu încercatul Xavier Malisse. Poate la curent cu faima din jurul bulgarului, poate atrasă de carisma acestuia, poate doar din spirit de solidaritate geografică, tribuna a fost în întregime cu Dimitrov, așa cum remarca și Malisse, adversarul lui Grigor, în interviul acordat Treizecizero.ro. N-a ajutat la prea mult. Loviturile lăudate de Lundgren n-au funcționat, iar Malisse i-a administrat o bătaie zdravănă, 6-2, 6-4. Putea fi mai clar de atât, dacă n-ar fi fost o tresărire de final; la 5-1 în setul 2, puștiul a luat trei game-uri la rând și a avut minge pentru 5-5, înainte ca Xavier să-i trântească ușa-n nas. 

Dar e o înfrângere utilă pentru Grigor. Doar un alt pas din lungul drum de formare. Poate, peste ani, vom spune că l-am văzut pe viu, pe când era la început, pe noul Federer. Sau, mai simplu, că poate până atunci numele lui va fi suficient, pe Grigor Dimitrov.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi