Al cui va fi Parisul? Principalele favorite ale turneului feminin de la Roland Garros

Adrian Țoca | 24 mai 2012

Al cui va fi Parisul? Principalele favorite ale turneului feminin de la Roland Garros

Roland Garros este oferit de

Sursa foto: FFT

Turneul fetelor de la Roland Garros a fost, în ultimii ani, unul dintre cele mai imprevizibile Slam-uri. Nu că asta n-ar fi în general valabil pentru aproape orice turneu din calendarul WTA, dar Parisul nu a mai cunoscut o campioană autentică, o jucătoare care să domine zgura cu autoritate, de la retragerea lui Justine Henin încoace. Ultimii ani au însemnat o permanentă vânzoleală pe podiumul de premiere, singurele jucătoare care au apărut la festivitate de două ori fiind nefericita Dinara Safina, învinsă în două finale, și Francesca Schiavone, o dată campioană, în 2010, apoi învinsă, anul următor.

| Citește și analiza principalilor favoriți din turneul masculin – Catalogul favoriților la #RG12. Cine ce șanse are să câștige trofeul

Ce se va întâmpla la ediția aceasta? E simplu: nimeni n-are nicio idee. Dincolo de micile răutăți clasice la adresa inconstanței fetelor, trebuie să admitem că 2012 a însemnat o regrupare și o echilibrare în bine la vârful ierarhiei, acolo unde câteva jucătoare au confiscat aproape toate trofeele importante; au (re)apărut câteva rivalități de nădejde, iar nivelul, per ansamblu, a crescut. Vom vedea dacă trendul se va păstra și la Paris:

Victoria Azarenka – 4 stele

N-ai cum să nu începi lista favoritelor cu liderul mondial la zi, chiar și în condițiile în care performanțele acestuia pe zgură nu sunt la fel de impresionante ca pe alte suprafețe. Dar Victoria Azarenka a avut parte de un sezon formidabil până acum, și formidabil va rămâne chiar și în perspectiva, greu de imaginat, în care bielorusa nu va mai câștiga vreun turneu până la finele anului. Vika a triumfat în primul Slam al anului, apoi s-a păstrat neînvinsă până la Miami, adăugând pe listă titlurile de la Sydney, Doha și Indian Wells.

Pe zgură a ajuns în două finale, ambele pierdute, cu Sharapova, la Stuttgart și cu Serena, la Madrid, retrăgându-se apoi din turneul de la Roma. Problema Azarenkăi, vizavi de legitimitatea ei ca număr 1, a apărut în momentul înfrângerii la Serena, dar asta n-ar trebui să-i scadă prea mult din restul meritelor. Fără să aibă un istoric nemaipomenit la Roland Garros, unde nu a depășit sferturile în participările anterioare, Aza este, teoretic și practic, principala favorită și jucătoarea de bătut la Paris, în ceea ce va fi primul ei Slam în calitate de lider al circuitului feminin.

– titluri în 2012: 4 (0 pe zgură) – Sydney, Australian Open, Doha, Indian Wells
– finale: Stuttgart, Madrid
– bilanț în 2012: 35-3 (9-2 pe zgură)
– titluri la Roland Garros: 0 

Serena Williams – 4 stele

Serena pare într-o adevărată misiune de recuperare în acest an, fosta ocupantă a primului loc recuperând cu pași mari din terenul pierdut pe perioada acelei pauze prelungite. S-au spus diverse lucruri despre ea, printre care cel mai neadevărat cel privind motivația pe care o mai are, speculându-se, mai exact, că e mai puțin interesată de tenis acum. Nimic mai fals. Serena a arătat că atunci când se pornește, e greu de oprit și greu de bătut, și că rămâne un fel de instituție supremă printre jucătoarele active. “Eu nu joc pentru locul 2, nimeni nu joacă doar ca să participe, ci pentru a învinge”, spunea Williams recent, declarându-și intențiile legate de revenirea pe primul loc în WTA.

Asta e, însă, un aspect, iar Roland Garros e altceva. E suficientă forma foarte bună a Serenei din ultima perioadă pentru a o declara printre primele favorite la Paris? Aș spune că da. Nu e o prejudecată mai falsă decât aceea că americancei nu i-ar prii în mod special zgura, teorie respinsă categoric chiar de ea. La urma urmelor, nu mai poți spune despre ea că nu se simte pe zgură în condițiile în care a câștigat cinci titluri, inclusiv Roland Garros.

Dacă fizic va fi în regulă și va avea și un traseu lipsit de complicații, Serena poate ajunge iar în preajma trofeului.

– titluri în 2012: 2 (2 pe zgură) – Charleston, Madrid
– bilanț în 2012: 27-2 (17-0 pe zgură)
– titluri la Roland Garros: 1 

Maria Sharapova – 4 stele

E, probabil, ciudat ca primele noastre trei favorite să fie trei jucătoare despre care nu se poate spune că sunt “experte” pe zgură, în sensul tradițional al cuvântului. E și cazul Sharapovei, adesea marginalizată când vine vorba de French Open, singurul Slam pe care nu l-a câștigat încă. Și ignorarea Mariei din aceste calcule a devenit și mai intensă în momentul în care însuși rusoaica a pus paie pe foc cu acea declarație faimoasă din 2007, când a spus despre ea că se simte și se mișcă pe zgură ca o “vacă pe gheață”.

Ei bine, a ajuns Maria să controleze gheața? Cam așa se pare. Într-un 2012 plin cu prezențe în finale, cele două titluri ale ei au venit pe zgură. Mai mult, patru dintre ultimele ei titluri au venit tot pe zgură. Iar anul trecut a mers până în semifinale la Roland Garros, pierzând la mare luptă contra celei care a câștigat, ulterior, trofeul, Na Li. Adăugați experiența și mentalitatea de învingătoare a Sharapovei, dorința ei de a triumfa și la Paris, și avem deja suficiente argumente pentru a o lua în calcul în top 3 al favoritelor. 

– titluri în 2012: 2 (2 pe zgură) – Stuttgart, Roma. Finale: Australian Open, Indian Wells, Miami
– bilanț în 2012: 29-5 (11-0 pe zgură)
– titluri la Roland Garros: 0 

Agnieszka Radwanska, Petra Kvitova – 2 stele

A venit și vremea pentru Radwanska să fie luată în calcul pentru câștigarea unui Slam. Cel puțin în teorie, pentru că, în practică, șansele ei sunt destul de mici, mai cu seamă că vorbim despre zgură, poate suprafața care o avantajează cel mai puțin. Dar anul Agnieszkăi e unul stelar, iar asta e suficient pentru ca Aga, între timp ajunsă pe locul 3 în lume, să se numere printre capetele de afiș ale turneului.

Dacă Radwanska trăiește prin prisma rezultatelor recente, Kvitova încă mai trage turta pe spuza celor înregistrate în partea a doua a anului trecut, pe care va trebui, cât de curând, să le apere. Nici cehoaica nu strălucește pe zgură, dar nu-i mai puțin adevărat că armele ei nu pot fi trecute cu vederea.

– titluri în 2012: Radwanska 2 – Dubai, Miami; Kvitova 0
– bilanț în 2012: Radwanska 37-7 (7-3 pe zgură); Kvitova 17-7 (5-3 pe zgură)
– titluri la Roland Garros: 0 / 0 

Caroline Wozniacki, Angelique Kerber, Sam Stosur, Na Li – 1 stea

Poate vă va surprinde includerea danezei în acest grup, mai cu seamă că picajul lui Wozniacki pare fără sfârșit. Caroline a început anul pe primul loc, iar acum a ajuns pe 9, și e în continuare fără niciun Slam în cont, ba, mai mult, între timp, e și fără încredere și fără rezultate de orice fel. “Cât de jos te poți duce?” – e o întrebare la care, odată găsit răspunsul, ar putea-o relaxa pe Wozniacki. Fără presiunea cu care a jucat la precedentele Slam-uri, fără să mai fie băgată în seamă prea mult de presă, poate și de adversare, fără să mai aibă ceva de pierdut, într-un cuvânt, Woz ar putea să-și regăsească nivelul și să joace fără presiune, caz în care poate redeveni periculoasă. Uneori, e suficient să legi câteva victorii pentru a regăsi starea potrivită pentru performanță, iar daneza are, în mod cert, experiența și atitudinea de campioană. 

Celelalte jucătoare din acest grup au fost incluse aici pe baza rezultatelor de la Roland Garros din ultimii ani (cazul lui Na Li sau Sam Stosur), sau ținând cont de forma și progresul fantastic înregistrat în acest an (Kerber).

Oricine altcineva – o jumătate de stea

Încheiem cum am început: cu disclaimer-ul cum că vorbim, totuși, despre WTA, și că s-ar putea întâmpla și minuni la Paris. La urma-urmelor, nici lui Schiavone sau lui Na Li nu li s-au dat prea multe șanse înainte de startul edițiilor precedente, iar asta nu le-a împiedicat să nu meargă până la capăt. Care ar fi potențialele surprize extreme de anul acesta? Poate Barthel? Poate Ana Ivanovic să-și regăsească strălucirea și drumul din 2008? Poate Sara Errani, care a câștigat trei titluri pe zgură în 2012? Poate Venus, într-un fairytale tipic de Hollywood? Sau poate o anonimă perfectă, gata de lovitura carierei direct la Roland Garros?

Finala din 2011: Na Li – Francesca Schiavone 6-4, 7-6

 

Care sunt favoritele voastre? Spune-ne la comentarii sau răspunde la sondajul de pe pagina noastră de Facebook.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi