2017 pentru Horia Tecău: de la un început îngrijorător la al doilea titlu de Grand Slam

Radu Marina | 20 decembrie 2017
Recap 2017

În 2017, Horia Tecău a mai adăugat un titlu de Grand Slam și a revenit în top 10. Mai important, a întors cu mult calm și răbdare un sezon care la un moment dat părea că o ia la vale.

La cum a fost începutul de an și chiar o bună parte din continuarea sezonului, e un mare câștig că Horia și Jean Julien au reușit să se scuture de toate incertitudinile și înfrângerile timpurii. Dincolo de titlurile câștigate, de victoria de la US Open sau de revenirea în top 10, faptul că au întors un sezon care părea că merge din rău în mai rău și l-au transformat într-unul extraordinar e o mare reușită. E, de fapt, o lecție despre cum să reacționezi în situații grele fără să te panichezi, cum să treci peste fiecare eșec cu mult calm, cum să-l gestionezi fiind extrem de rațional. E lecția dată de Horia chiar după înfrângerea din primul tur de la Wimbledon – obiectivul nr.1 al lui Horia, an de an – care a fost, de fapt, momentul de cotitură. Ce a urmat ? Titlu câștigat la Winston Salem, al doilea Slam al carierei la US Open, o serie de 11 victorii consecutive, două semifinale de Masters și calificarea la ATP Finals.

Horia a început acest an în afara topului 10 și cu o serie de înfrângeri care mai de care mai surprinzătoare sau îngrijorătoare. După primele două turnee ale anului în care au ieșit din primul, respectiv al doilea tur, a urmat un alt șoc: la Australian Open Tecău și Rojer pierdeau în turul trei după o înfrângere în fața unei echipe (Polmans/Whittington) clasate în top 300 la dublu. Abia la Rotterdam au început să dea semne de revenire cu o semifinală, care a fost ulterior confirmată cu titlul câștigat la Dubai după ce au trecut în semifinale de Kontinen/Peers și de Boppana/Matkowski în finală.

Și totuși, impresia era că nu reușesc să găsească un echilibru în joc și în rezultate. Au făcut semifinală la Barcelona, dar săptămânile următoare au pierdut în primul tur la Madrid și la Roma. Au câștigat titlul la Geneva, dar în următoarea săptămână au ieșit în turul trei la Roland Garros. Apoi, eliminarea din prima de la Wimbledon. Părea un cerc vicios, în care fiecare pas înainte pe mize mai mici a fost urmat de doi înapoi pe mize mai mari.

Asta, până după Wimbledon. Episodul acelei eliminări care poate că ar fi însemnat pentru alte echipe motiv de capăt de drum,  merită reamintit, pentru că e o mostră de luciditate.

Deși acea înfrângerea practic valida un an aproape ratat și accentua criza de formă, în discuția după meci cu 30-0 Horia a fost extrem de pozitiv. A considerat acel eșec ,,doar o altă înfrangere”, a extras din meci doar lucrurile bune ,,a fost genul de meci pe care am avut senzația că-l vom câștiga până la ultimul punct” și a văzut în asta o oportunitate de a-și reseta anul. Nu s-a gândit la schimbare, nu s-a repezit să ia decizii drastice – așa cum se întâmplă de cele mai multe ori când apar situații dificile. Nu și-a pus niciun moment problema de a încheia parteneriatul cu Jean-Julien Rojer, ba, din contră a considerat acea înfrângere ca un moment prielnic de a face lucrurile să se îndrepte. ,”Știind ce avem în spate, munca făcută și relația dintre noi, nu vedem lucrurile doar pe rezultat. Adică am pierdut în primul tur la Wimbledon, gata, eșec! Nu ne uităm doar la asta. Dar trebuie să adresăm lucrurile care n-au mers, să vedem cum ne putem ajuta unul pe altul mai bine. Eu cred în noi, știu ce trebuie să facem ca să castigăm iar titluri mari, așa că, dacă reușim să stăm sănătoși, să muncim, să nu ne grăbim, să avem încredere în noi, să avem atitudinea aia bună, o să câștigăm meciurile astea. După ce legăm câteva, ele ne vor aduce și încrederea.”

Atitudinea lui Tecău a plătit factura pentru primele luni; în sensul că, în curând, cei doi reușeau să adune victorii legate și să-și regăsească încrederea. Întâi au ajuns în sferturi la Cincinnati, unde, pentru prima dată de la Roland Garros (!), au reușit să lege două victorii. A urmat titlul de la Winston Salem (fără set pierdut); exact ce era nevoie înainte de US Open.

Pus în context, câștigarea titlului de la US Open e o performanță incredibilă. Nu pentru că e un titlu de Slam ori că ar fi venit pe nepusă masă; dimpotrivă, succesul lui Horia din ultimii ani ne-a învățat că va fi mereu acolo, cu șanse mari la orice turneu. Ci e fantastic având în vedere modul în care a fost obținut. Nimeni nu ar fi crezut că vor merge până la capăt aici după ce în ultimele trei turnee de Grand Slam nu trecuseră la niciunul de turul trei. Plus că drumul până la titlu a fost infernal, presărat cu mai toate perechile tari ale momentului, în fața cărora pierduseră recent. Dodig/Granollers (Top 10) i-au învins anul acesta la Paris, Murray/Soares (Top 10) i-au învins la Cincinnati, Kontinen/Peers (echipa de pe locul 1) i-au învins în două seturi la Montreal. În finală i-au primit pe Feliciano Lopez și Marc Lopez, echipă sudată și cu multă experiență.

Calificarea în finală a mai însemnat că în trei din patru finale de Slam, România a avut câte un reprezentant, după Simona la Paris și Monica la Wimbledon.

După acest succes, rezultatele au continuat să apară; drept consecință, Tecău și Rojer au reușit să se califice la ATP Finals după o absență de un an. Nu a fost cel mai reușit turneu, au pierdut toate cele trei meciuri la limită, dar Horia a încheiat anul cu un premiu de prestigiu acordat de ATP –  Arthur Ashe Award (premiu pe care l-au mai primit până acum Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal, Marin Cilic sau frații Bryan), drept recunoștință pentru eforturile pe care le depune în România în ce privește drepturile copiilor, dar și pentru donațiile făcut mai multor spitale din România.

A fost, așadar, un an pe care Horia l-a început de pe 20 și l-a continuat alunecând la vale. L-a întors cu calm și răbdare, fiind răsplătit, într-un final, cu un 2017 care s-ar încadra cu siguranță la cei mai buni ani avuți de Horia în circuit.

***

Nou! Tocmai ce am lansat „Simona de păstrat”, un album foto. Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei înainte de Sărbătorile de iarnă.

Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

Comandă până joi, ora 16:00, ca să fii sigur că pachetul ajunge la tine la timp pentru cadourile de Crăciun (valabil pentru comenzile din România).
Citește și alte articole din Retrospectiva 2017: 

Sorana Cîrstea

Mihaela Buzărnescu

Irina Begu

Monica Niculescu

Marius Copil

O istorie subiectivă a sezonului 2017: ianuarie, Australian Open | martie, IW – Miami | sezonul de zgură și RG| Sezonul de iarbă și Wimbledon

Simona Halep

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi