Zi plină de tenis, ca în vremurile bune: Ana Bogdan se alătură Simonei și Irinei în turul doi la Praga; Moni și Raluca se impun la dublu

Radu Marina | 11 august 2020

Ana Bogdan avansează la Praga, se alătură Simonei și Irinei; Monica Niculescu și Raluca Olaru, calificate în sferturile de finală ale probei de dublu

Între Praga și Lexington, ziua de marți a fost prima zi de la revenirea tenisului cu un program cu adevărat încărcat de meciuri, așa cum eram obișnuiți în mod normal. Dintre superstarurile circuitului feminin, Simona Halep și Serena Williams și-au făcut azi redebutul, iar româncele au început să adune victorii: avem trei jucătoare în turul al doilea la simplu, la Praga, plus alte șase la dublu. Dintre ele, Monica Niculescu și Raluca Olaru sunt deja în sferturi.

Simona: „E greu să joci un astfel de meci la revenire, corpul se resimte”

La conferința de presă de după victoria ei din primul meci post-revenire, Simona a spus că meciul a fost așa cum se aștepta să fie, greu și complicat. „A fost foarte dificil, mă așteptam să fie așa pentru că o cunosc, am jucat adesea și la junioare, și e o adversară foarte puternică, îmi știe jocul; toate meciurile noastre au fost așa de grele și lungi. Sunt fericită că am putut câștiga, e important să câștig un meci după șase luni. Sunt fericită să fiu înapoi pe teren, mai ales cu o victorie”, a spus Simona, care a spus că e mulțumită de felul în care și-a gestionat revenirea. „Nu e ușor emoțional, cu toate regulile și restricțiile, dar trebuie să ne adaptăm, trăim în vremuri grele acum, iar eu sunt gata să respect toate procedurile. Sper să fiu și mai bine meciul următor.”

Efortul depus a făcut-o să se resimtă un pic, în condițiile în care vine după o cea mai lungă pauză din cariera ei, știut fiind că efortul presupus de meciurile reale e imposibil de simulat în pregătiri, iar match fitness-ul e ceva ce se capătă în timp.

„E foarte diferit să joci un meci față de antrenamente, chiar dacă am lucrat din plin acasă”, a explicat Simona. „După primul set m-am simțit obosită, am simțit o tensiune în spate. Dar am știut că și ea e în aceeași poziție, așa că am rămas fidelă planului și am luptat. Lupta m-a ajutat azi să câștig. E greu să joci un astfel de meci la revenire, corpul se resimte”, a spus ea, adăugând că, din jocul Polonei, scurtele sunt cele mai complicate. „La un moment dat nu mai știam cum să alerg la ele, a fost o schimbare de ritm dificilă.”

În termeni de joc, Simona e mulțumită de primul set. „Nivelul meu a fost foarte ridicat în primul set, nu am greșit, am găsit terenul foarte bine, feelingul a fost acolo, știam unde vreau să lovesc; apoi am început să greșesc un pic. Sper să țin ritmul la fel un meci întreg data viitoare, să nu ratez la fel de mult”, a declarat Simona, adăugând că e foarte mulțumită că nu s-a supărat când a ratat mingile de meci:

„Știam că dacă lupt o să mai vină o șansă”.

Ana Bogdan – Storm Sanders 6-1, 6-1

După victoriile reușite de Irina Begu (în primul meci al zilei, cu Sevastova) și Simona Halep, Ana Bogdan li s-a alăturat în turul al doilea la Praga după o victorie concludentă, 6-1, 6-1, cu Storm Sanders, obținută în puțin peste o oră de joc. Aflată la primul meci după aproape șase luni de pauză, Ana se reîntoarce în circuit cu o evoluție excelentă, în care și-a ridicat nivelul suficient cât să facă diferența în momentele importante, în fața unei adversare nu tocmai obișnuită cu nivelul de joc al unui turneu WTA. 

Storm Sanders, o australiancă clasată pe locul 275 mondial la simplu și ajunsă pe tabloul principal ca lucky loser, după ce a pierdut în finala calificărilor fără să ia vreun game în fața Martei Kostyuk, n-a putut rezista în fața jocului mult mai solid și mai limpede al Anei, care și-a pierdut o singură dată serviciul în meci și a avut un procentaj de aproape 70% la mingile câștigate cu primul serviciu. 

În turul următor lucrurile se complică o idee pentru Ana, care nu va da peste un cap de serie, dar va întâlni o jucătoare dificilă, venită din calificări, deci cu destule victorii în spate. E vorba de Lesia Tsurenko, care a trecut astăzi de Ekaterina Alexandrova, favorita 5 a turneului, și cu care Ana nu a mai jucat până acum. 

https://twitter.com/tennispragueopn/status/1293244782987419650?s=20

Monica Niculescu și Raluca Olaru merg în sferturi la primul lor turneu împreună în șase ani 

Pe un tablou de dublu înțesat de jucătoare valoroase sau campioane de Grand Slam (Lucie Hradecka, Katerina Siniakova, Barbora Strycova, Barbora Krejcikova, Simona Halep), Monica Niculescu și Raluca Olaru, favoritele 4 ale competiției de la Praga, s-au calificat în sferturile de finală după o victorie la limită, 1-6, 6-3, 12-10, cu Ulrikke Eikeri și Elixane Lechemia. 

Atât pentru Monica, care a fost la primul meci post-revenire, cât și pentru Raluca, care a pierdut săptămâna trecută la Palermo în primul tur cu 10-8 în super-tiebreak împotriva celor care aveau să câștige turneul, victoria de azi este prima de la repornirea circuitului. 

După un start de meci ratat, cu trei game-uri pierdute la rând pe finalul primului set și cu un serviciu cedat chiar în debutul setului doi, Moni și Raluca au revenit de la set și break, au reintrat în partidă și au dus meciul în super-tibreak. Un set decisiv, unde au fost nevoite să revină de la 4-6 la 8-6, impunându-se în final, după multe emoții și o primă minge de meci ratată la 9-8 după o dublă greșeală, cu 12-10. 

Pentru Raluca și Monica acesta a fost primul lor meci împreună, ca echipă, după șase ani. Au ajuns să joace cu puțin noroc, după ce Jelena Ostapenko, inițiala parteneră a Ralucăi pentru Palermo și Praga, a anunțat în ultimul moment că nu mai vine. Ultima oară când Ralu și Moni au format o echipă a fost la Wuhan, în 2014. Următoarele lor adversare pentru un loc în semifinale vor fi învingătoarele meciului Ana Bogdan/Patricia Țig – Lidziya Marozava/Yana Sizikova. 

Gabriela Ruse și Patricia Țig, eliminate 

Patricia Țig a fost învinsă, 6-4, 6-3, de Barbora Krejcikova, într-un meci în care a avut nevoie inclusiv de intervenția fizioterapeutului și nu i-a ieșit mai nimic. A avut momente de joc sclipitoare și câteva reveniri, dar la trasul liniei a fost una dintre acele zile negre în care nimic n-a fost de ajuns. 

Nici pentru Gabi Ruse n-a fost suficient efortul depus, și ea fiind învinsă în două seturi, 7-6, 6-4, de Magdalena Frech, după ce în primul set a salvat patru mingi de set. Gabi, care s-a aflat la al doilea meci al zilei și al patrulea în turneu, după victoria obținută în finala calificărilor cu Tamara Korpatsch, a avut o minge de set în tiebreak-ul primului set; odată ratată, lucrurile au mers în mai rău de acolo.

După cele trei victorii legate de la Praga și obținerea primei prezențe pe un tablou principal al unui turneu WTA International din iunie 2019, Gabi se apropie de Top 160. 

Serena a câștigat cu emoții primul meci post-revenire

Pauzele lungi nu-s neapărat noi pentru Serena, obișnuită să ia perioade însemnate de pauză în timpul anilor competiționali normali. Însă, chiar și așa, lipsa de meciuri în picioare s-au simțit și la ea în debutul la Lexington, celălalt turneu al săptămânii. Serena a trecut cu bine de Bernarda Pera, 4-6, 6-4, 6-1, dar nu înainte de a trebui să se scoată dintr-o situație foarte complicată spre finalul setului doi, când Pera a avut patru mingi de break, trei dintre ele consecutive, la 4-4, 0-40.

După ce a ieșit din acea înghesuială, Serena a sprintat spre victorie, una obținută într-un decor în care Serena aproape că nu s-a regăsit pentru marea majoritate a carierei ei. „Azi am câștigat pentru că am fost calmă, probabil pentru prima oară în cariera mea când nu m-am enervat”, a spus Serena, care va avea, indiferent de adversară, un meci vintage în turul al doilea: Venus sau Vika Azarenka.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi