Irina Begu face un meci excelent cu Sevastova la Praga, obține prima victorie românească de la revenire

Radu Marina | 11 august 2020

Irina Begu face un meci perfect la Praga, o învinge categoric pe Anastasija Sevastova și obține prima victorie de la revenirea circuitului; Gabriela Ruse face un turneu excelent în calificări și se califică pe tabloul principal

Irina Begu face un meci perfect la Praga, o învinge categoric pe Anastasija Sevastova și obține prima victorie de la revenirea circuitului; Gabriela Ruse face un turneu excelent în calificări și se califică pe tabloul principal

CÂȘTIGĂ tricouri oficiale de joc din colecția Roland Garros și alte premii-surpriză. AICI!

Într-un duel a doua campioane de la București, Irina Begu (campioană la BRD Bucharest Open în 2017) reușește prima victorie de la revenirea tenisului, după o demonstrație de forță cu Anastasija Sevastova (campioană la București în 2018), locul 43 mondial și favorita 9 a turneului de la Praga, pe care a învins-o categoric, 6-2, 6-2, în ceea ce a fost, cu siguranță, unul dintre cele mai bune meciuri ale sale din acest scurt sezon de tenis. 

Este, de fapt, o continuare a începutului excelent de an pe care Irina l-a avut. După cinci luni de pauză, ea a luat lucrurile de acolo de unde le-a lăsat în martie, când s-a impus la Indian Wells (WTA 125K), ultimul turneu înainte de oprirea circuitului. Anterior acestui titlu, Irina s-a impus și la turneul ITF de la Cairo (100K), rezultat care a făcut posibilă revenirea între primele 100 de jucătoare ale lumii. 

Victoria cu Anastasija Sevastova, o jucătoare dificilă pentru absolut oricine, e importantă în multe feluri. Pe de o parte, pentru că e obținută după cinci luni de pauză. Pe de alta, pentru felul dominant în care a fost obținută. Dar mai ales pentru ceea ce reprezintă Sevastova în tenisul mondial: o jucătoare specială, greu de scos de pe teren și cu un tenis atât de variat încât, după câte o înfrângere, ajungi să nu înțelegi ce ai făcut greșit și de ce ai pierdut meciul. Pe Irina, Sevastova o învinsese de trei ori în ultimele cinci meciuri jucate. 

Sevastova e o jucătoare care se încarcă rapid cu încredere. Dacă lași garda jos și începi timorat, e dificil să o mai întorci și devine tot mai greu să ieși din toate plasele pe care le întinde la tot pasul – unghiuri scurte, loburi, defensivă transformată în ofensivă, scurte, slice-uri incomode. Cu alte cuvinte, pe lângă experiență, are și multă versatilitate. Dacă o lași să se desfășoare în voie, te sufocă. Și nici măcar nu realizezi asta decât abia spre finalul meciului, când oricum prea multe lucruri nu mai sunt de făcut. E o calitate a jucătoarelor valoroase, iar Sevastova, semifinalistă de Slam și fostă ocupantă a locului 11, e una dintre ele. 

Și acum, ca de multe alte ori, Sevastova a început meciul în forță. Doar că de data asta, Irina a reușit devreme să frâneze avântul și mai apoi să-l stopeze. Pentru că, deși Begu a început partida cu un serviciu cedat, ce a urmat după break-ul reușit de Sevastova a fost o încântare de la un capăt la altul pentru Irina. 

Românca și-a recuperat break-ul și a legat alte patru game-uri la rând pe fondul unui joc intens, foarte precis și așezat, reamintind cumva de ce a avut începutul de an pe care l-a avut. Dar și cât de periculoasă poate fi atunci când se află într-o zi în care toate loviturile ei se leagă și meciul se desfășoară pe zgură, o suprafață care se pliază atât de bine jocului ei. 

Am avut parte, pe tot parcursul meciului, de un tenis vintage Begu, adică acel tenis calm, dar înșelător, foarte stabil de pe linia de fund și complex. Complexitatea tenisului Irinei e dată de faptul că are multe alternative la îndemână – și nu doar că le are, dar le poate pune în funcțiune la intervale scurte de timp, într-un mod atât de eficient, încât adversara nu mai poate apuca meciul de niciunde. 

Cu Sevastova, după ce și-a pierdut serviciul chiar în debut, Irina a fost de o eficiență remarcabilă la toate capitolele; a stat la joc, a construit cu răbdare, a răspuns cu scurtă la scurtă și la slice ofensiv cu slice ofensiv, a rupt ritmul  și a atacat orice minge scurtă sau neutră din absolut orice poziție (din retur, din alergare, de la câțiva metri din spatele liniei de fund, din interiorul terenului). A fost fără cusur și orice mică greșeală a fost răscumpărată apoi cu câte un winner nonșalant care nu a făcut decât să sădească și mai multă îndoiala în jocul Sevastovei. 

Un astfel de moment s-a petrecut la 3-1, când Irina a revenit de la 0-40 cu cinci puncte câștigate la rând, care s-au dovedit a fi hotărâtoare pentru primul set, dar mai ales pentru mentalul Anastasijei, care a căzut și mai mult după acest episod. Nici măcar micul moment de respiro luat de Irina la 1-5, când și-a cedat serviciul, n-a ridicat-o în vreun fel. Iar după 35 de minute de joc, primul set mergea în dreptul Irinei. 

Setul doi n-a adus, din fericire, lucruri noi sau care să schimbe în vreun fel soarta meciului. Asta pentru că Irina n-a slăbit ritmul, chiar dacă Sevastova a încercat să rămână aproape și a așteptat la colț orice mică șansă de care să se agațe și de care să profite pentru a intra în meci. Nu avea nevoie de mai mult. 

Doar că astăzi Irina nu a oferit astfel de mici căderi sau șanse. A fost la fel de prezentă precum în primul set și foarte intensă în orice a făcut pe teren: a arătat multă poftă de joc, a avut mereu inițiativa și a fost dispusă să alerge și să se agațe de orice. 

Astfel că n-a durat mult până când echilibrul s-a rupt; la 3-2 Irina a făcut break-ul, continuând să o domine pe Sevastova de pe linia de fund, deranjând-o cu mingile încărcate de top-spin, nepermițându-i să se hrănească din mingile mai drepte (deseori a încercat să rupă ritmul) și forțând-o să încerce lovituri pretențioase, ceea ce nu e tocmai indicat când ești condus cu set și break, iar încrederea lipsește cu desăvârșire. În traducere, asta a însemnat doar cinci puncte reușite de Sevastova de la momentul în care și-a cedat serviciul la 3-2 și până la finalul meciului. 

După o evoluție remarcabilă, Irina se pregătește acum să întâlnească învingătoarea meciului Aliona Bolsova – Leonie Kung. Cu Aliona Bolsova, Irina s-a întâlnit chiar în februarie anul acesta la Cairo, unde în drumul către trofeu a eliminat-o în semifinale în trei seturi. 

Gabriela Ruse face un turneu de calificări perfect, își câștigă dreptul de a fi prezentă pe tabloul principal 

Gabriela Ruse s-a calificat pe tabloul principal de la Praga după trei victorii excelente în calificări, două dintre ele fiind reușite în fața a două favorite. În primul tur de calificări Gabi a trecut de olandeza Indy de Vroom, 6-4, 6-3. Ca mai apoi să câștige două maratoane în fața a două jucătoare mai bine clasate decât ea. 

E vorba de victoria cu Aliaksandra Sasnovich, favorita 6 și cea care săptămâna trecută reușea să ajungă în sferturi la Palermo venind din calificări. Și victoria reușită azi cu Tamara Korpatsch, favorită 3 în calificări, cea care a trecut în primul tur de Jaqueline Cristian. 

Cu Sasnovich, 6-7, 6-4, 7-6, Gabi a salvat trei mingi de meci și a revenit în setul decisiv de la 3-5. Cu Korpatsch (7-6, 0-6, 6-4) vorbim de un meci întins pe două zile din cauza ploii și, deși indiferent de rezultatul meciului, Gabi ar fi fost prezentă pe tabloul principal în calitate de lucky loser, e o victorie care face bine la încredere și, desigur, îi aduce și puncte în clasament. 

În urma acestor victorii, Gabi se apropie de cel mai bun loc ocupat vreodată în clasamentul WTA (166). Adversara din primul tur va fi poloneza Magadalena Frech, care a intrat ca lucky loser, și pe care Gabi a învins-o în 2016 la un turneu ITF, în singurul lor meci jucat vreodată. 

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi